اجتماعی

پیش دبستانی و مراحل اولیه آموزش

صادق باغبانی یزدی

پیش دبستانی به دوره ای گفته می شود که کودکان قبل از ورود به مدرسه و یادگیری تحصیلات آکادمیک تعدادی از مهارت ها را  کسب می کنند. در واقع پیش دبستانی به عنوان مرحله اولیه آموزش تعریف می شود که برای آشنا کردن کودکان خردسال با محیطی شبیه به مدرسه طراحی شده است. یعنی محیطی است که برای ورود کودک از خانه به مدرسه کمک کننده است. برنامه های آموزشی این دوره باید طوری طراحی شود که نیازهای آموزشی و رشدی کودکان را برآورده کنند.

نکته ای که می خواهیم در این مطلب به آن بپردازیم این است که آیا دوره پیش دبستانی برای کودکان ضرورت دارد و اگر این دوره لازم است ، کودکان باید چه مهارت هایی را بیاموزند. کودکان نیاز به مهارت های اجتماعی دارند تا بتوانند در زندگی با اتکا به این مهارت ها موفق شوند و با توجه به اینکه مغز ما از زمان تولد تا سن 8 سالگی بیشترین رشد را دارد ، مربیان پیش دبستانی از اهمیت زیادی برخوردارهستند. آموزش های این دوران نیاز به خلاقیت دارد . مربیان باید خلاق باشند تا بتوانند کودکان خلاق و نوآور را پرورش دهند.  یادگیری از بدو تولد شروع می‌شود و بیشتر آنچه که کودکان یاد می‌گیرند شامل رفتارهای اجتماعی و عاطفی از طریق تقلید از دیگران است.

والدین و معلمان با آموزش مهارت‌های مهم به کودکان کمک می‌کنند تا در شغل‌های آینده خود موفق باشند. زمانی که کودک در مهد کودک  یا مدرسه حضور می یابد با مسائلی مانند جدایی از والدین، ​​مشارکت و همکاری گروهی حل مشکلات از طریق سازش و اشتراک ‌گذاری وسایل با دیگران را یاد می‌گیرد. همه این آموزش ها و مهارت ها در کودکان با کمک مربیان و والدین شکل می گیرد.

زمانی که کودک شما به تنهایی در مهد کودک یا مدرسه قرار می گیرد،  حس استقلال در او شکل می گیرد.  کم کم با محیط اطراف خود آشنا می شود و بسیاری از کارها را به تنهایی انجام می دهد با همسالان خود ارتباط برقرار می کند. انجام دادن کارها به صورت مشترک و در گروه باعث می شود که کودک شما فعالیت تیمی را آموزش ببیند و بسیاری از مهارت ها را از طریق همسالان و هم گروهی خود یاد بگیرد.

مهارت های کودکانه
مهارت های کودکانه

نکته مهمی که در این بخش می توان به آن اشاره کرد ، دوست یابی است. اگر به اطراف خود نگاهی بیندازید ، متوجه خواهید شد ، عده ای در یافتن دوست ناتوان هستند و مهارت های اجتماعی این افراد رشد پیدا نکرده و در جامعه منزوی هستند ، شاید این افراد در زندگی موفقیت هایی را نیز کسب کرده باشند اما چون قادر به برقراری روابط اجتماعی نیستند ، بسیار آسیب پذیر می شوند . یکی از مکان هایی که روابط اجتماعی ساخته و پرورش داده می شود مهد کودک و پیش دبستانی هاست در واقع کودک برای زندگی آماده می شود.

پیش دبستانی می تواند به کودکان کمک نماید تا با درس و مدرسه آشنایی بیشتری پیدا کنند. از طرفی در پیش دبستانی کتاب های مختلفی در اختیار کودکان قرار داده می شود، که با کمک مربی کودک شروع به یادگیری آن ها می نماید. همچنین نحوه برخورد با همکلاسی ها، معلم ، محیط مدرسه و … نیز به کودک آموزش داده می شود.  پیش دبستانی برای کودکان اجباری نیست. اما حضور کودکان در این کلاس ها بسیار مهم است. با توجه به تحقیقاتی که روی کودکان 4 تا 6 سال انجام شده است، مشخص شده مغز کودکان در این سن آمادگی بسیار بالایی برای بررسی و شناخت مسائل علمی دارد. بنابراین راحت تر می توان آن ها را برای ورود به مدرسه آماده کرد. به طور کلی از دلایل ضرورت پیش دبستانی برای کودکان می توان به این  موارد اشاره کرد:  فرصتی برای رشد اجتماعی  و عاطفی کودکان، آمادگی لازم برای حضور در مدرسه، تقویت قدرت انتخاب، رشد و پرورش خلاقیت ، افزایش حس استقلال، رشد قوه تخیل، بهبود مهارت های کلامی و زبانی و…. .

منبع: روزنامه تفاهم

لینک کوتاه خبر : https://tafahomonline.ir/?p=89404
برچسب ها

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن