اجتماعی

مطالبه‌گری اجتماعی؟

مطالبه‌گری اجتماعی از ملزومات یک جامعه پویا و رو به رشد محسوب می‌شود. اما متأسفانه برخی با عوام‌فریبی، جریان مؤثر و کارآمد مطالبه‌گری اجتماعی را با طلبکاری و قیل و قال بیهوده ادغام می‌کنند. لازم است عموم مردم با شناخت ویژگی‌های مطالبه‌گری اجتماعی و تفاوت‌های آن با طلبکاری به دنبال مطالبه خواست‌های خود باشند.

به گزارش تفاهم آنلاین، مطالبه‌گری اجتماعی از ملزومات یک جامعه پویا و رو به رشد محسوب می‌شود. زیرا در زندگی اجتماعی در کنار حقوق فردی و حقوق شهروندی، خواسته‌های مشترک اجتماعی نیز اهمیت فراوانی دارند.

حال اگر اعضای یک جامعه اراده و وحدت لازم برای مطرح کردن و مطالبه خواسته‌های اجتماعی را داشته باشند این جامعه در مسیر رشد و پیشرفت قرار می‌گیرد.

اما متأسفانه برخی با عوام‌فریبی، جریان مؤثر و کارآمد مطالبه‌گری اجتماعی را با طلبکاری و قیل و قال بیهوده ادغام می‌کنند. عدم شناخت اصول و اهداف مطالبه‌گری اجتماعی موجب بی‌حاصل ماندن فعالیت جریان‌های اصولی در این عرصه می‌شود.

اصول مطالبه‌گری اجتماعی

– حرکت جمعی

اهداف مطالبه‌گری اجتماعی، خواسته‌های مشترک مردم در یک جامعه است. بنابراین پیش از هر اقدامی باید با سازماندهی افراد برای مطالبه جمعی اقدام شود.

– کار تیمی

مطالبه‌گری اجتماعی تنها در قالب یک کار تیمی منسجم به نتیجه می‌رسد. بنابراین داشتن روحیه کار جمعی و توانایی شنیدن نظرات یکدیگر و اخذ تصمیمات مشترک در این عرصه ضرورت دارد.

– مسئولیت اجتماعی

مطالبه‌گری اجتماعی باید همراه با تعهد و مسئولیت‌پذیری اجتماعی باشد. کسی که در این حیطه وارد می‌شود باید پذیرای مسئولیت اجتماعی خویش بوده و در عمل نیز در صحنه حاضر باشد.

اهداف مطالبه‌گری اجتماعی

مطالبه‌گری با طلبکاری چه تفاوتی دارد؟

این روزها شبکه‌های اجتماعی به بستری برای اعتراضات به ظاهر مردمی تبدیل شده است. یک وجه ماجرا ظرفیت مناسب این شبکه‌ها برای مطالبه‌گری اجتماعی است.

وجه دیگر آن، سوءاستفاده عده‌ای از این فضا برای ایجاد هیاهو و گمراه کردن مطالبات مردمی است. اظهار نارضایتی مداوم از شرایط و وقایع جامعه ویژگی این طلبکاران است که غالباً هیچ اقدام عملی نیز در این عرصه انجام نمی‌دهند.

در نتیجه تنها با ایجاد هیاهو و باعث القای حس ناامیدی به جامعه شده و بعضاً موجب انحراف جریانات حقیقی می‌شوند. مهمترین تفاوت‌های مطالبه‌گری با طلبکاری عبارتند از:

– اقدام عملی

اقدام عملی و پذیرش مسئولیت اجتماعی برای حضور فعال در عرصه عمل از الزامات مطالبه‌گری اجتماعی است. وقتی جمعی خواستار تغییر شرایط هستند باید برای حضور در عرصه عمل نیز حاضر باشند.

به عنوان مثال در سالهای اخیر در موارد متعددی درخواست عفو یک محکوم اعدامی در شبکه‌های اجتماعی ترند شده است. در حالی که اغلب افرادی که چنین خواسته‌ای را مطرح می‌کنند هرگز اقدامی عملی در این عرصه انجام نداده‌اند.

در مقابل، هستند هنرمندان و افراد مشهوری که سالهاست بدون هیاهو و مخفیانه برای نجات افرادی که به دلیل حوادث غیرعمد محکوم به اعدام شده‌اند فعالیت می‌کنند. این مثال تفاوت مطالبه‌گری و طلبکاری را به وضوح نشان می‌دهد.

– خواسته جمعی

یکی از مباحث اصلی در حوزه مطالبات اجتماعی، تلاش برای تحقق یک خواسته جمعی است. یعنی هدف مورد نظر باید منافع حداقل گروهی از مردم جامعه را تأمین کند.

به عنوان مثال درخواست برای پاکیزگی شهر می‌تواند یک خواسته جمعی باشد. ولی اگر افراد پس از تحقق این امر در محله خود دست از مطالبه بردارند نشان از عدم شناخت و ضعف آنها در یک حرکت جمعی دارد.

– حذف منافع فردی

در مسیر مطالبه‌گری اجتماعی هزینه، انرژی و زمان شخصی افراد صرف می‌شود. در حالیکه طلبکاران بدون اینکه از خود مایه بگذارند چه بسا موضوعی اجتماعی را بهانه‌ای برای کسب منافع شخصی خود قرار می‌دهند.

به عنوان مثال اظهارنظر طلبکارانه در یک موضوع اجتماعی می‌تواند در افزایش فالوورهای یک سلبریتی بسیار مؤثر باشد. بنابراین اگر نام برخی افراد را تنها در هیاهو و شکوه و ناله کردن مداوم شنیدید به دنبال منافع شخصی آنها در قالب یک خواسته اجتماعی باشید.

 

لینک کوتاه خبر : https://tafahomonline.ir/?p=68080
برچسب ها

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن