تیپ شخصیتی و شغل در یک نگاه
تیپ شخصیتی و آشنا بودن با آن و به نوعی شناسایی ویژگیهای شخصیتی هر فرد در زندگی به او کمک خواهد کرد تا بتواند مشاغلی را که با نوع ویژگیهای شخصیتی او سازگار و تطابق دارد ، هماهنگی و سازگاری بیشتری داشته باشد.
به گفته روانشناسان خبره این حوزه معمولا شخصیت هر فرد در زندگی بطور معمول در طول زمان پایداربوده و شاید بتوان گفت ،تغییرات آن درصد کمی خواهد بود.البته این امر بدان معنا نیست که نمی توانید ، برخی از ویژگی های شخصیتی خود را تغییر دهید، چون دانشمندان دراین زمینه براین باورند که با اراده قوی می توان تا حدی شخصیت نیز را تغییر داد.
در این راستا ، اگر شما هم جزء آن دسته از افرادی هستید که تا به حال شغل مناسب خود را پیدا نکردهاید و یا از شغلی که دارید، احساس رضایت نمیکنید، بنظر می رسد که هنوز شناخت کافی و وافی از تیپ شخصیت کاری خود ندارید.
افراد درانتخاب شغل آینده ی خود ازمعیارهای گوناگونی استفاده می کنند، که رایج ترین آن ها عبارت است از: حقوق، مکان ، محیط کار، تطبیق شخصیت فرد با نیازهای شغل، فرصت یادگیری و مواردی از این دست. اما شاید برایتان جالب باشد که در این میان ، یکی از موارد تعیین کننده ای که می تواند منجر به رضایت و یا عدم رضایتمندی شما از شغل آینده تان شود، تطبیق ویژگی های شخصیتی شما با موقعیت شغلی منتخب شماست. هرچه افراد با تیپ شخصیت کاری خود بیشتر آشنا باشند، رضایتمندی بالاتری از شغل آینده ی خود دارند. البته اکثریت افراد از واژه ی تخصصی تیپ شخصیت کاری استفاده نمی کنند. از اینرو حتما این جمله آشنا را در بین دوستان و اطرافیانتان بارها و بارها شنیده اید. بطور مثال شغل پرستاری با روحیه ی من سازگار نیست و یا اینکه من نمی توانم در برابر استرس ها و فشار فضای کاری اداره ام تاب بیارم. یا من برای این کار ساخته نشده ام. تمامی این موارد نشات گرفته از عدم تطبیق شغل و تیپ شخصیت کاری افراد است.
بسیاری از روانشناسان بر این عقیده اند ، افرادی که در مشاغلی منطبق بر تیپ شخصیتی خود مشغول به کار نیستند، نسبت به دوستان و اطرافیانشان از لذت و شادی کمتری برخوردارند ، بنابراین ، وضعیت شغلی مناسب می تواند یک عامل موثر در شادی و لذت افراد به شمار رود. در واقع ناهمخوانی شغل با ویژگی های درونی افراد از جمله مسائلی است که افراد بسیاری با آن درگیرند و از اینرو این روزها ، خیلی از افراد در شغل های مناسب خود نیستند. حتما با افرادی مواجه شده اید که با داشتن شخصیتی درون گرا در یک موقعیت شغلی مثل بنگاه معاملات مسکن قرار گرفته است که نیاز به روابط عمومی بالا دارد و یا در مقابل ، فردی برون گرا با داشتن روابط عمومی بالا و روحیه ای پرانرژی، شغل پشت میزنشینی همچون کارمندی را برعهده گرفته است، و هر روز صبح از اینکه چرا روزگار این راه را پیش پای او قرار داده است ،رضایتمندی ندارد.
این نکته مهم را نیز فراموش نکنیم ، در اطرافمان افراد زیادی هستند که بعد از قبولی در کنکور و درس خواندن زیاد به این نتیجه رسیده اند و در باورشان وجود دارد که کلا مسیر زندگی شان را اشتباه طی نموده اند.به همین خاطر است که از شغل فعلی خود ناراضی و دائما به فکر عوض کردن شغل شان هستند.و اما این که ،چگونه دچار این موضوع چالش زا نشویم و چطور می توانیم شغل مناسب خودمان را تشخیص بدهیم و برای بدست آوردنش تلاش کنیم ،انواع تست های روانشناسی مطرح و رایجی وجود دارد که می تواند کمک های شایانی در شناخت هر چه بیشتر شما از خود و تیپ شخصیت کاریتان نماید.
اما آنچه دراین بین حائز اهمیت است ، این است که شما تا چه اندازه از خودتان، استعداد ها و توانمندی هایتان و در نهایت تیپ شخصیت کاریتان مطلع و آگاه هستید و اگر در میانه ی راهید و احساس می کنید در شغلی غیرمرتبط از تیپ شخصیت کاری خود قرار دارید، ریسک تغییر آن را بپذیرید. این شخصیت شماست که شغلتان را تعیین می کند. خود شناسی به ما کمک می کند که خلاهایمان در آنچه که هستیم و آنچه می خواهیم باشیم را بشناسیم و منطبق با آن فرصت ها و موقعیت های درست و متناسب را شناسایی و انتخاب نماییم. مطلب مهم دیگر اینکه، هر فردی با هر سبک شخصیت، قابلیت این را دارد که یک کسب وکار راه بیاندازد و در کاری منطبق با تیپ شخصیتی اش موفق باشد. این شمایید که با شناخت دقیق از تیپ شخصیت کاری تان، نقاط قوت و ضعف تان را می شناسید و از این طریق ، محدودیت ها و ضعف هایتان را بهبود ببخشید و کسب وکاری را پیدا کنید که برای شما مناسب تر است.
مهندس فاطمه یحیایی