طرحی که اشتغال روستا را متحول کرد
طرح اشتغال پایدار روستایی و عشایری که در روستاها و مناطق زیر ۱۰ هزار نفر جمعیت به اجرا درآمد؛ فضای اشتغال و کسبوکار در سطح روستاها را با تغییر و تحولات اساسی روبه رو کرد.
به گزارش تفاهم آنلاین، طرح اشتغال پایدار روستایی و عشایری سیاستی بود که به ابتکار شخص رئیس جمهور اتخاذ و از بهمن ماه سال ۱۳۹۶ در کل کشور کلید خورد و با اجرای آن سهم اشتغال روستایی از سه درصد قبل از اجرای طرح به ۲۹ درصد تا سال گذشته افزایش پیدا کرد.
دولت طی این سالها تلاش کرد با اجرای طرحها و برنامههای مختلف، مهاجرت از روستا به شهرها را به حداقل ممکن برساند و با کسب اجازه از مقام معظم رهبری مبلغ ۱.۵ میلیارد دلار از منابع صندوق توسعه ملی را در قالب تسهیلات اشتغال روستایی با نرخ ۴ و ۶ درصد در روستاها و مناطق زیر ۱۰ هزار نفر جمعیت پرداخت کند.
سال قبل و همزمان با دهه فجر از ۱۴۲ هزار طرح اشتغال روستایی و عشایری رونمایی و بهرهبرداری شد که میزان سرمایهگذاری طرحهای مذکور ۱۷ هزار میلیارد تومان و اشتغالزایی حاصله ۲۶۳ هزار و ۲۴۳ نفر بوده است.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی بهره مندی از مزایای بیمه و اشتغال را زمینهساز سکونت روستاییان و عامل مهمی در جلوگیری از مهاجرت افراد به شهرها و حاشیهنشینی عنوان کرده و میگوید: در حوزه توسعه بیمه روستایی، تلاش شد افرادی که در روستاها و مناطق عشایری زندگی میکنند بیمه از کار افتادگی داشته باشند و این تعداد از ۶۵۰ هزار نفر در سال ۱۳۹۲ به حدود دو میلیون نفر روستایی و عشایری رسید.
محمد شریعتمداری میافزاید: در این راستا ۱۴۲ هزار طرح در سطح کشور و عموماً در روستاها با تمام شماری طرحها انجام گرفت که در برخی از مناطق روند معکوس مهاجرت شهری و روستایی به ویژه در حوزه گردشگری و بوم گردی اتفاق افتاد و موجب شد تا مردم به محل سکونت خود در روستاها بازگردند؛ هرچند که شیوع کرونا بخشی از اشتغال ایجاد شده را تحت تاثیر قرار داد اما امیدواریم با تداوم پرداخت تسهیلات، شکوفایی اشتغال در روستاها را شاهد باشیم.
وی، فعالیتهای اشتغال روستایی را در کاهش مهاجرت به شهرها موثر دانست و گفت: آمادگی داریم از سهمیه متمرکز اشتغال روستایی، منابعی را متناسب با موضوع حاشیهنشینی اختصاص دهیم. برنامه دولت برای اختصاص ۱.۵ میلیارد دلار از منابع صندوق توسعه ملی جهت اجرای طرح و اذن مقام معظم رهبری برای برداشت آن، شرایط مناسبی برای اشتغال در بخش روستایی و عشایری به وجود آورد، به نحوی که با اجرای طرح طی سه سال گذشته، مبلغ ۲۰ هزار میلیارد تومان وام برای اجرای طرحهای اشتغال پایدار در اختیار روستاییان قرار گرفت.
گفتنی است که در سایه اجرای طرحهای اشتغال روستایی و عشایری، بیش از ۲۶۳ هزار شغل پایدار در روستاها به وجود آمد و متوسط درآمد حاصل از کار و تلاش روستاییان طی سالهای ۱۳۹۶ تا ۱۳۹۹ از ۶۱ درصد به ۶۴ درصد افزایش یافت.
منبع: ایسنا