اجتماعی

تخصص و ویژگی های وکیل خانواده برای دریافت اجرت المثل

اگر زوجه در خانه شوهر کارهایی انجام ‌دهد، که موظف به انجام آن نبوده و شرعا نیز برعهده وی نبوده باشد می‌تواند در قبال آن‌ها اجرت المثل دریافت کند. باید بدانید اجرت المثل ماهیت قانونی دارد و مرجع رسیدگی به آن دادگاه خانواده است. پس نقش وکیل خانواده را در این نوع دعاوی نباید نادیده گرفت.

اجرت المثل و نقش وکیل خانوادگی

بر طبق ماده 336 قانون مدنی هر کس بر حسب امر دیگری اقدام به عملی نماید که عرفا برای آن عمل اجرتی باشد و یا آن شخص برای آن عمل مهیا باشد، فرد انجام‌دهنده مستحق اجرت خواهد بود مگر این‌که قصد تبرع یا رایگان و مجانی بودن در میان باشد.

با توجه به همین ماده اگر زن جدای از موارد تمکین عام و خاص و طبق خواسته و دستور مرد کارهایی را انجام دهد که شرعا بر عهده وی نبوده و در آن قصد تبرع هم نبوده باشد می‌تواند از دادگاه درخواست دریافت اجرت المثل نماید. در نظر داشته باشید که باید این امر برای دادگاه اثبات شود و در صورتی که شوهر نیز نتواند دليلي براي اثبات مجاني كار كردن زوجه بياورد دادگاه وی را محكوم به پرداخت اجرت المثل ايام زندگي مي‌كند. نقش وکیل خانواده در این زمینه بسیار حائز اهمیت بوده و توصیه می‌کنیم حتما در این زمینه با یک وکیل کاربلد امور خانواده مشورت کنید.

شرایط تمکین عام و خاص

طبق فانون و شرع تمکین عام و خاص از وظایف زن است. تمکین عام به معنای رعایت و انجام دستورات همسر در حدود قانون و شرع است، به عنوان مثال در تمکین عام زوجه نباید بدون اجازه همسر از خانه خارج شود اما تمکین خاص نیز مربوط به انجام وظایف زناشویی است، یعنی زن بدون مانع شرعی نباید از وظایف زناشویی در مقابل همسرش سر باز زند.

بررسی ویژگی های منحصر به فرد وکیل خانواده در پرونده های اجرت المثل

وکیل خانواده شاید در مرحله اول وظیفه ای پیشگیرانه را بایستی ایفا نماید، مثلاً با توضیح کامل و تفهیم شروط ضمن عقد ازدواج، تعهدات، حقوق و تکالیف طرفین را برای آنان شفاف سازی نماید و از این طریق جلوی بروز اتفاقات ناخوشایند و اختلافات را در آینده بگیرد. در مرتبه بعدی وظیفه اصلاحی و ایجاد صلح و سازش را باید ایفا نماید و سعی کند امور را خارج از دادگستری حل و فصل نماید. نهایتاً هم باید در کلیه حقوق و تکالیف طرفین از جمله مهریه، نفقه، اجرت المثل، جهیزیه مرد و زن، هدایا، حضانت و مواردی از این قبیل مدافع حقوق موکلش باشد و مصلحت ایشان را در این زمینه رعایت نماید.

بایدها و نبایدهای اجرت المثل

زن مي‌تواند دعوای مطالبه اجرت المثل ايام زندگي كه با شوهر كرده را مطالبه نمايد ولي سياست رويه قضايي براين است كه به اين دعاوي پاسخ منفي دهند. اما چرا؟ دلایل زیادی وجود دارد از جمله این‌که چنین دعاوی و خواسته‌ای خلاف عرف و سنت‌های مردم ایران است و از نظر عموم زن در خانه به صورت مجانی کار می‌کند و نباید در قبال کارها اجرتی دریافت نماید و معمولا زنان بیش‌تر در زمانی که در زندگی مشترک دچار مشکل می‌شوند به دنبال دریافت اجرت المثل می‌روند.

بنابراین در چه صورت زن می تواند درخواست اجرت المثل نماید؟

  1. دعوای طلاق به درخواست زن نباشد یا ناشی از تخلف زن نباشد.
  2. زن کار‌هایی انجام داده باشد که شرعا به عهده وی نبوده است.

اما در دادگاه یک سری سئوالات از زنی که درخواست اجرت المثل کرده پرسیده می‌شود، مثلا:

  • چه كارهايی را در منزل شوهر انجام داديد؟ چند ساعت از وقتت را براي كارهاي خانواده صرف كرده‌ايد؟
  • آيا شما دارای شغل بوده‌ايد؟ آيا دارای تحصيلات بوده‌ايد؟
  • اگر تحصيلات نداريد چه عاملي باعث شده كه تحصيل نكرديد؟
  • آيا دارای فرزند هستید؟
  • اين کارهایی كه در منزل انجام داده‌ايد با دستور شوهر بوده است؟
  • آیا كارهايی كه انجام داده‌ايد قصد داشته‌ايد بابتش از شوهرتان پول دريافت كنيد؟

باید گفت چگونگی پاسخ به چنین سئوالاتی در رای و نظر بر دریافت یا عدم دریافت اجرت المثل اثر زیادی دارد. بنابراین حتما با وکیل امور خانواده خوب و باتجربه در این زمینه مشورت نمایید.

درصورتی که اجرت المثل دریافت نشود باید شرایط نحله بررسی شود، به این معنا که اگر زن نتواند بابت کارهایی که انجام داده اجرت المثل دریافت کند مثلا نتواند ثابت کند که کارها تبرعی نبوده در این صورت با توجه به وسع مالی زوج، سال‌های زندگی مشترک و نوع کارهایی که زن انجام داده دادگاه مبلغی را از باب بخشش و نحله برای زوجه تعیین می‌کند.

دادگاه خانواده مرجع صالح برای دادخواست الزام شوهر به پرداخت اجرت المثل

دادخواست الزام شوهر به پرداخت اجرت ‌المثل ایام تصرف، دادخواستی است که در دادگاه خانواده مطرح ‌شده و زن باید بتواند ادعای خود را اثبات نماید. برای اثبات چنین دعاوی وجود و حضور شهود نیز بسیار موثر است.

برای مطالبه اجرت المثل وضع مالی شوهر ملاک تعیین مبلغ اجرت المثل نیست، بلکه دادخواست با ارجاع امر به کارشناسی پیگیری و حق الزحمه زن در امور خانه‌داری بر اساس نظر کارشناس مشخص می‌شود. بررسی دعاوی و قبول پرونده های دادگاه خانواده توسط وکیل خانواده یکی از ویژگی های وکلای متخصص در این حوزه می باشد تا بتوانید بهترین راهکار را در روند پرونده خود پیش بگیرید.

لزوم مراجعه به وکیل خانواده در دعاوی مربوط به دریافت اجرت المثل

دریافت اجرت المثل بر اساس شرایطی امکان‌پذیر است که اگر نسبت به آن آگاهی نداشته باشید ممکن است دچار دردسر شوید. اگر به هر دلیل به دنبال دریافت اجرت المثل هستید بهتر است حتما با یک وکیل خانواده متخصص مشورت نمایید.

اگر هرگونه سوال در مورد دریافت اجرت المثل دارید یا به دنبال وکیل خانواده خوب در زمینه دریافت اجرت المثل می‌گردید به سامانه های حقوقی که در این حوزه فعالیت می کنند، مراجعه نمایید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا