جو بایدن یا ترامپ؟ مسئله این است؟
به طرز عجیب و تأسف برانگیزی مردم ایران بر نتیجه انتخابات اخیر آمریکا حساس شدند. فشار اقتصادی بیش از حد باعث شد مردم به دنبال راه گریز حتی در انتخابات آمریکا باشند. اقدامات ظالمانه، غیرقانونی و غیر منطقی ترامپ موجب شد مردم به رقیب انتخاباتی او امیدوار شوند. در حالی که مسئله ایران و آمریکا مسئله جو بایدن یا ترامپ نیست.
به گزارش تفاهم آنلاین، از بد روزگار، عرصه چنان بر مردم ایران تنگ شده که به هر ریسمان پوسیدهای مثل انتخابات آمریکا و انتخاب میان جو بایدن یا ترامپ هم چنگ میزنند. امضای برجام توسط دموکراتها و زیر پا گذاشتن آن توسط ترامپ جمهوریخواه باعث شد عموم مردم تصور کنند تفاوت فاحشی میان آنها وجود دارد. در حالی که حتی خود مردم آمریکا هم در مورد تفاوت این دو تردید دارند.
رقابت نزدیک این دو رقیب در انتخابات نشان میدهد علیرغم تصور مردم ایران، مردم آمریکا بین این دو تفاوت چندانی نمیبینند. در واقع فراموشی تاریخی مردم دلیل این تصور باطل است وگرنه دشمنی آمریکا و فشار و تحریم همواره از ابتدای انقلاب اسلامی از سوی دولتهای مختلف آمریکا اعمال میشد.
مرور عملکرد این دو حزب در گذشته بهترین مدرک برای اثبات این نکته است که مسئله جو بایدن یا ترامپ نیست مسئله دشمنی آشکار و بیمنطق حاکمیت آمریکا با ایران است.
روابط دولت دموکرات اوباما با ایران
جو بایدن از یاران وفادار باراک اوباما است، رئیس جمهوری که ریشه مسلمانی و رنگ پوست او در ابتدا این تصور را به وجود آورد که تغییر بزرگی در سیاست امریکا ایجاد خواهد شد. در حالی که مروری بر کارنامه دوران ریاست جمهوری باراک اوباما نشان میدهد هیچ تغییری در سلطه طلبی و ستمگری آمریکا ایجاد نشده است.
به یاد بیاورید که در زمان باراک اوباما داعش در سوریه ایجاد شد؛ لیبی نابود شد؛ آمریکا عربستان سعودی را در حمله به یمن همراهی کرد؛ تحریمهای شدید ایران نیز توسط دولت آمریکا طراحی شد. در واقع فشار و تحریم حداکثری توسط تیم اوباما طراحی شد گرچه اجرای آن به بهانه برجام به تأخیر افتاد.
حال برخی اصرار دارند در انتخاب میان جو بایدن یا ترامپ باید به آینده نگاه کرد و دیدگاههای فعلی بایدن را معیار قرار داد. در حالی که حتی در کارزار انتخاباتی که نامزدها از بلوف زدن ابایی ندارند هم جو بایدن ادعای خاصی مطرح نکرده است.
مهمترین ادعای بایدن برای امیدواری مردم ایران، ادعای بازگشت آمریکا به برجام است. در حالی که در کنار این ادعا او اذعان داشته که خواستار مذاکره با ایران در موضوعاتی غیر از مسئله هستهای است. بدیهی است مطابق ادعای دیگر سردمداران آمریکا موضوع مذاکرات جدید، نیروی نظامی و تسلیحات ایران است.
بنابراین حتی بازگشت بایدن به برجام با پیششرط محدودیت تسلیحاتی و نظامی ایران نه تنها گشایشی برای ایران نخواهد داشت که شرایط را سختتر نیز خواهد کرد.
چرا جو بایدن یا ترامپ فرقی برای ایران نخواهد داشت؟
گرچه ترامپ در دوران ریاست جمهوری از تمام قدرت خود برای ظلم به مردم ایران استفاده کرد ولی نمیتوان وجهه بینالمللی و شخصیت او را نادیده گرفت.
ترامپ با اعمال شدیدترین تحریمها علیه ایران زندگی را برای مردم ایران سخت کرد و با ترور بزرگانی چون شهید سلیمانی و شهید فخریزاده، داغی سنگین بر دل ملت ایران گذاشت. اما در عین حال، رفتار غیرعادی و شخصیت خاص ترامپ موجب شد آمریکا در صحنه بینالمللی بسیار منزوی شود.
به عبارت دیگر ترامپ سیاست و تدبیر رفتار یک مقام رسمی را نداشت و از این جهت تنها از طریق بذل و بخشش ثروت بادآورده خود میتوانست همراهانی از جامعه بینالمللی داشته باشد. که این شیوه در نهایت نتوانست خود او را هم از سقوط نجات دهد.
در حالی که بایدن و همفکران او سیاستمدارانی قدرتمند هستند که به احتمال زیاد به آسانی وجهه آمریکا در صحنه بینالمللی را بازسازی میکنند. در نتیجه چنین تیمی میتوانند آمریکا را از انزوا خارج کرده و اجماع بینالمللی علیه ایران تشکیل دهند.
به همین خاطر است که از نظر کارشناسان سیاسی، حضور جو بایدن یا ترامپ برای ایران تفاوت خاصی نخواهد داشت. اگر ترامپ با دیوانگیهای خود تصمیمات وحشیانه، غیرانسانی و غیر قانونی خود را عملی میکرد؛ بایدن با حقههای سیاسی خود به اصطلاح با پنبه سر بریدن را پیش میگیرد.