یادداشت

عصر مدرن و استارت‌آپ‌هایی از جنس “فین‌تک”

جهان در دست تکنولوژی های نوین است و ورود و حضور لحظه ای آن ها تقریبا در تمام جنبه های زندگی بشر پررنگ و غیرقابل انکار است. تکنولوژی روزانه پیشرفت می‌کند و تاثیرات شگرفی روی زندگی انسان ها می گذارد. رشد و تغییر تکنولوژی های نوین به پیشرفت و گسترش صنعت های مختلف و تجارت ها کمک می کند تا درهمه زمینه ها بتوانند امکانات بهتری در اختیار مصرف کنندگان قرار دهند. این رشد و تغییرات، صنعت خدمات مالی را نیز کاملا دگرگون کرده است.

در طی سال های اخیر با تعداد زیادی از شرکت های استارت آپی مواجه شده ایم که با ابداع فناوری های جدید از سرمایه‌گذاری و پرداخت قبوض گرفته تا وام گرفتن برای مردم را تسهیل نموده اند. به این فناوری مالی “فین تک” گویند.فین تک یا فناوری های مالی، به کمپانی‌هایی اشاره دارد که با کاربرد تکنولوژی برای کارآمدتر کردن خدمات مالی تلاش می‌کنند. در واقع فین‌تک‌ها، کسب و کارهایی هستند که سرویس‌های مالی را با بهره گیری از نرم‌افزارها و فناوری های مدرن فراهم می کنند. به عبارتی این نوآوری از طریق طیف وسیعی از اپلیکیشن‌های فناورانه به کار می رود که در تمامی بخش های زنجیره ای ارزش محصولات مصرفی کاربرد دارند. Google Wallet ،Wepay Apple pay ،Paypal و… ازجمله معروف‌ترین فین‌تک‌ها در سطح جهان هستند. این تکنولوژی برای نسل جدید، که با گوشی همراه به عنوان عضوی جدانشدنی خو گرفته اند و دوست دارند
کلیه کارهای روزانه خود را با تلفن همراه انجام دهند وانجام مبادلات مالی خود را نیز به همین طریق می پسندند. در سال های اخیر، سرمایه‌گذاری جهانی به بیشترین سطح خود رسیده است و هم اکنون فین تک به یک صنعت چند میلیارد دلاری تبدیل شده است.
ایران با وجود همه ی چالش ها و مشکلات پیش رو درصنعت بانکی، توانسته به یکی از معدود کشورهای خود کفا و با سطح خدماتی قابل قبول در این عرصه تبدیل شود. سرعت بالای انتقال وجه در سیستم بانکی و تعداد بالای شعب نسبت به جمعیت و تعداد بالای تراکنش ها، نشان دهنده مقبولیت سیستم بانکی ایران است. نقش شرکت های فین تک در این میان با جمع آوری و تحلیل پیشرفته ی داده‌هایی که در عملیات های بانکی بصورت روزمره تولید
می شود و همچنین با بکارگیری تکنولوژی‌های خلاقانه باعث کمتر شدن زمان و انرژی صرف شده جهت انجام امور مالی، بانکی و سرمایه‌گذاری شده، غیرقابل انکار است. اهمیت فین تک ها در این شاخه به قدری ملموس است که رئیس شورای هماهنگی بانک های دولتی با تاکید بر اشتغال زایی از طریق خدمات در حوزه فین تک، حضور بانک ها در این حوزه را ضروری و غیرقابل اجتناب شمرد.

اکنون با در دسترس بودن اینترنت در بین عموم افراد در آینده ای نه چندان دور، شاهد موجی از خدمات متنوع از سوی تیم های فعال در فین تک خواهیم بود. فین تک توانسته، تحولی عظیم در بخش های مختلف نظام مالی و پولی اعم از پرداخت های خرد، انتقال وجه، وام، مقایسه و فروش انواع بیمه نامه ها، افزایش سرمایه و مدیریت دارایی ایجاد نماید. علاوه بر این به عنوان بستری مناسب برای تحقق ایده هایی مبتنی بر اقتصاد شراکتی و سرمایه گذاری جمعی ایجاد نماید. ورود و استفاده از فین تک در نظام بانکداری ، طرفداران و منتقدانی در بانک مرکزی و سایر نهادهای تنظیم گر بازار پولی و بانکی ایران دارد. اما آنچه در این بین حائز اهمیت است، مقاومت در برابر ورود تکنولوژی همچون وین تک، مخصوصا زمانی که باعث راحتی و مطلوبیت بیشتر در کاربران می شود، راه حل مناسبی نیست. استفاده از تجارب جهانی در ایجاد زمینه قانونی، سالم و تحت نظارت در واقع معادله ای دو سر سودی است که با حفظ منافع کاربران، حق نظارت برای تنظیم گران بازار را نیز محترم می شمارد. تصویب و قوانین مقررات مربوطه به فعالیت های فین تک ها، وضع سیاست های تشویقی برای گسترش فعالیت آن ها در تمامی حوزه های مالی و ارائه آموزش های لازم برای فعالان اقتصادی این حیطه از مهم ترین اقداماتی است که باید در این حوزه پیگیری شود.

مصطفی یحیایی

لینک کوتاه خبر : https://tafahomonline.ir/?p=52857

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن