علمی و تکنولوژی

روانکاوی، تکنیک ها و اثربخشی

 

روانکاوی و تکنیک های روانکاوی از مباحث بسیار کاربردی و مفید در رواندرمانی و علم روانشناسی می باشد. ممکن است هنگام مراجعه به یک کلینیک رواندرمانی، با واژه های روانکاوی و روانکاو مواجه شوید اما معنای دقیق آن ها را ندانید و از جلسات روانکاوی و تکنیک های مورد استفاده در آن، اطلاعاتی نداشته باشید.

تاریخچه تکنیک های روانکاوی

شاید زیگموند فروید یکی از تأثیرگذارترین و شناخته شده ترین چهره های تاریخ روانکاوی باشد. فروید (1856-1939) یک متخصص مغز و اعصاب اتریشی بود که شیفته بیماران مبتلا به “هیستری” و نوروتیک بود.

هیستری یک تشخیص قدیمی برای یک نوع اختلال در زنان بود که آن ها علائم بسیاری از جمله علائم جسمی و اختلالات عاطفی را از خود نشان می دادند که هیچ کدام از علائم علت ظاهری نداشتند.

فروید مطرح کرد که بسیاری از مشکلات بیمارانش ناشی از ضمیر ناخودآگاه است. از نظر فروید، ذهن ناخودآگاه منبعی از احساسات و انگیزه هایی است که ما از آنها آگاهی نداریم. بنابراین دستیابی به ناخودآگاه فرد برای حل موفقیت آمیز علائم بیماری بسیار مهم بود.

از نظر فروید، از طریق تجزیه و تحلیل رویاها، با بررسی اولین کلماتی که به ذهن افراد می رسد و سهواً آن ها را بیان می کنند، می توان به ضمیر ناخودآگاه دسترسی داشت. نظریه روانکاوی بر نقش ناخودآگاه فرد و تجربیات اولیه کودکی تمرکز دارد.

درمان روانکاوی چیست؟

روانکاوی، که به آن “گفتاردرمانی” نیز می گویند، نوعی درمان مبتنی بر نظریه های زیگموند فروید است که اغلب او را “پدر روانکاوی” می نامند. فروید این روش درمانی را برای بیمارانی که به درمان های روانی یا پزشکی موجود در زمان او پاسخ نمی دادند، ایجاد کرد.

فروید معتقد بود که انواع خاصی از مشکلات ناشی از افکار، احساسات و رفتارهایی است که در ضمیر ناخودآگاه نهفته است و تجربه های الان یک فرد برا اساس گذشته او شکل گرفته است و اقدامات فعلی ما ریشه در تجربیات اولیه کودکی دارد.

روانکاوها به مراجعان کمک می کنند تا با بازیابی ذهن ناخودآگاه خود احساسات سرکوب شده و تجربیات عمیق و گاه فراموش شده را بازیابی کنند. با درک بهتر ضمیر ناخودآگاه خود، بیماران از انگیزه های درونی که افکار و رفتارهای آنها را هدایت می کند، آگاه می شوند و اصطلاحاً به بینش می رسند.

روانکاو چه می کند؟

یک روانکاو خوب با استفاده از اصول نظریه روانکاوی، درمان را انجام می دهد. در طول جلسات درمانی، روانکاو به صحبت های بیمار در مورد تخیلات و رویاها و تجربیات او گوش می دهد. روانکاو در الگوها یا رویدادهای مکرر گذشته به دنبال نکته ای می گردد که ممکن است در مشکلات فعلی بیمار نقش داشته باشد.

  • روانکاو ها با هر مراجع به صورت جداگانه کار می کنند.
  • به مراجعان در شناخت احساسات درونی شان کمک می کند.
  • به مراجعان کمک می کند تا عوامل ناخودآگاهی را که رفتار آن ها را تحت تاثیر قرار می دهند، دریابند.

  • اصل رازداری در جلسات روانکاوی رعایت می شود.
  • هر جلسه از اطلاعات جزئی و مهم یادداشت برداری می کنند.

روانکاوی به حل چه مشکلاتی کمک می کند؟

روانکاوی برای درمان انواع شرایط و مشکلات عاطفی در بزرگسالان و کودکان استفاده می شود. مسائل مختلف مانند موارد زیر معمولاً به خوبی به این نوع درمان پاسخ می دهند.

  • اضطراب
  • افسردگی
  • حملات پنیک
  • فوبی ها
  • رفتار وسواسی
  • تجربه های آسیب زا
  • اختلالات خوردن
  • مشکلات مربوط به عزت نفس
  • اختلالات جنسی
  • مشکل در روابط
  • رفتار های خود مخرب

تکنیک های روانکاوی

افرادی که تحت درمان روانکاوی هستند اغلب حداقل هفته ای یکبار روانکاو خود را ملاقات می کنند.

گاها ممکن است یک درمان ماه ها و یا سال ها به طول انجامد.

در طی این جلسات، روانکاو از تکنیک های روانکاوی برای شناخت بیشتر رفتار و افکار شما استفاده می کند.

برخی از کاربردی ترین تکنیک ها به شرح زیر می باشند.

تکنیک تفسیر خواب: از نظر فروید، تجزیه و تحلیل خواب و رویا تا حد زیادی مهمترین تکنیک روانکاوی است. او اغلب از رویاها به عنوان جاده سلطنتی به سمت ناخودآگاه یاد می کرد. تفسیر و درک خواب در روانکاوی، تکنیکی برای درک عملکرد هر فرد می باشد. فروید  معتقد بود که ایده ها و احساسات سرکوب شده از طریق رویاها به سطح خودآگاه راه پیدا می کنند. بنابراین، یک روانکاو باید به مراجع خود در تفسیر و درک محتوای خواب کمک کند تا معانی پنهان آن را کشف کند.

تکنیک تداعی آزاد: در طول تداعی آزاد، مراجع اجازه دارد در مورد هر چیزی که به ذهنش می رسد آزادانه صحبت کند. روانکاو لیستی از کلمات تصادفی را می خواند و مراجع اولین چیزی که با شنیدن هر کلمه به ذهنش می رسد را بیان می کند. خاطرات سرکوب شده اغلب در طی تکنیک های روانکاوی از جمله تداعی آزاد آشکار می شوند.

تکنیک انتقال: از انتقال برای انتقال احساسات گذشته به زمان حال استفاده می شود. به این صورت که مراجع هر احساسی که در گذشته نسبت به اعضای خانواده ، دوستان و آشنایان داشته به درمانگر خود منتقل می کند و همان حس را با او تجربه می کند.

تکنیک تفسیر: این روش از اصلی ترین تکنیک های روانکاوی است. در این فرایند، مراجع به  تمام افکار خودش می پردازد و  نظراتش درباره ی زندگی و آدم ها را بیان می کند. به کمک روانکاو، این صحبت ها تفسیر می شوند و فرد به ریشه احساسات و باورهایش پی می برد.

اثر بخشی استفاده از تکنیک های روانکاوی توسط بهترین روانشناس بالینی

اثر بخش بودن این درمان، به توانایی مقابله با تجربیات آسیب زا بستگی دارد. تحقیقات نشان می دهد که روانکاوی بلند مدت و کوتاه مدت طیف وسیعی از مشکلات را به طور موثری درمان می کند.

روانکاوی بلند مدت معمولا یک سال یا 50 جلسه است و درمان کوتاه مدت کمتر از 40 جلسه و کمتر از یک سال تعریف می شود.

کاهش علائم: مطالعات بسیاری، اثر بخشی درمان روانکاوی در کاهش علائم بیماری را نتیجه گرفته اند. یک بررسی جامع در سال 2020 نشان داده است که درمان کوتاه مدت روانکاوی منجر به کاهش علائم افسردگی و علائم اضطراب می شود.

منبع: ذهن آرا

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا