بررسی عوامل ارتقای انگیزه شغلی
بسیاری از کارشناسان بر این عقیده اند که بین میزان دستمزد و انگیزه ی شغلی رابطه ی مستقیمی وجود دارد که باعث کاهش کیفیت کاری و عملکرد کارکنان می شود. چرا که دقیقا شدت انگیزه برای یک کارتعیین میکند که آن کار را با چه سرعت و کیفیتی انجام شود.حتما برای خیلی از شماها پیش آمده است که حس و حال کارکردن نداشته باشید؟! و یا اینکه در برابر حجم زیاد از دغدغه های شغلی که در طول روز با آن مواجه اید، حقوق مکفی دریافت نمی کنید. در واقع دستمزد دریافتی به شما انگیزه ی کافی برای فعالیت در شغل تان را نمی دهد.
بی تردید هر سازمانی خواهان جذب، حفظ و انگیزش پرسنل خود است. عامل اصلی که یک کسب و کار یا یک برند را به موفقیت های بزرگ می رساند، کارمندان با انگیزه است و البته افزایش دستمزد می تواند در قوی کردن این انگیزه بسیار موثر عمل کند.
کارمندانی با انگیزه ی شغلی پایین، حتما با سرعتی کمتر از حد معمول کار میکنند و قبل از آنکه برای انجام وظایف اصلی محوله، وقت و دقت کافی را به خرج دهند، وقت خود را برای اموری مثل صحبت کردن با تلفن یا گشت و گذار در شبکه های مجازی تلف می کنند. این عملکرد بی انگیزه نه تنها در خود فرد بلکه درعملکرد کل مجموعه تاثیر گذار خواهد بود و در ادامه می تواند حتی اعتبار یک مجموعه ی بزرگ را زیر سئوال ببرد. بطور مثال پرسنل هایی که در قسمت فروش برندهای مطرح مشغول بکارند ،دارای ظاهر و عملکرد و حتی نحوه ی صحبت بسیار متفاوتی نسبت به فروشنده های معمولی یک فروشگاه با حداقل دستمزدند. تمامی این تفاوت ها از همان تفاوت در میزان دستمزد و انگیزه ی کاری برای مفید بودن در سمت های مختلف شغلی نشات می گیرد. البته شخصیت افراد در تعهد کاری بسیار تاثیرگذار است و چه بسیارند افرادی که با کمترین دستمزد، متعهد و مسئولیت پذیرند. اما باز تجربه ثابت کرده است که افزایش دستمزد راندمان و بازدهی شغلی را به شدت بالا می برد. چرا که به افراد احساس ارزشمند بودن را القاء می نماید و شخص در قبال وظایف محوله خود را در برابر سیستم قدر شناسی رو درو می داند.
در سیستم شغلی یک مجموعه، افزایش دستمزد منجر به یک فرایند روانی می شود که تمرکز و توجه افراد را به مسائل ریز و درشت کاری افزایش می دهد و به نوعی تحریک به تلاش بیشتر در فرد را به عهده دارد. این افزایش دستمزد تا جایی تاثیر گذار است که افراد همکارانشان را همچون خانواده ی خود می بینند و خود را در برابر عملکرد تک تک شان مسئول می داند. علایق شخصی خود را وارد محیط کار می کنند. به اتاق و میز شخصی خود توجه ویژه ای دارند و سعی می کنند که حتی با تغییرات کوچک آن جا را به محیطی خوشایند تبدیل نمایند. از همه مهم تر به جای فرصت سوزی به دنبال فرصت سازی می باشد و برای پر رنگ کردن نقاط مثبت محیط کاری اش از هیچ کوششی فروگذار نخواهد بود.
باید این واقعیت را بپذیریم که یکی از عوامل تاثیرگذار برای موفقیت یک کسب و کار، پرسنل با انگیزه است. پرسنل با انگیزه، با سرعت و کیفیت بیشتری کار میکنند و با صرف حداقل زمان و منابع، وظایف خود را به نحو احسن انجام میدهید. آمارها نتایج جالبی را نشان می دهند. آمارها می گویند ،بهره وری و کیفیت کاری سازمانهایی که از پرسنل با انگیزه و متعهد بهره مندند در مقایسه با سازمانهای دیگر، چهل و سه درصد است .
انگیزش شغلی که به دنبال افزایش دستمزد ایجاد می شود، فاصله بین توانایی انجام کار و تمایل به انجام کار را به شدت کاهش می دهد و همین افزایش رغبت منتج به نتایج ایده آل تری در سازمان ها و کسب و کارها خواهد شد.
مهندس امین رشیدی