انرژی

نقش مهم ایران در تحکیم همکاری‌های اتحادیه اقتصادی اوراسیا

وزیر نیرو در پیامی به همایش بین‌المللی اتحادیه اقتصادی اوراسیا گفت: ایران می‌تواند نقش قابل توجهی در تحکیم همکاری‌های اتحادیه اقتصادی اوراسیا ایفا کند.

به‌گزارش تفاهم آنلاین به نقل از وزارت نیرو (پاون)،  رضا اردکانیان وزیر نیرو و مسئول هماهنگی و انسجام‌ بخشی بین دستگاهی اجرای موافقت‌ نامه موقت تجارت آزاد با اتحادیه اقتصادی اوراسیا، افزود: این اتحادیه، یک سازمان نوظهور در بین سازمان‌ های منطقه‌ ای است و چنانچه بتواند به ضریب بالاتری از اتحاد، همکاری و همگرایی منطقه‌ای سوق یابد، ظرفیت تبدیل شدن به یکی از قطب‌ های مهم اقتصادی و حتی سیاسی جهان را دارد. اردکانیان امروز (سه‌ شنبه 27 آبان) در پیامی تصویری به “همایش بین‌المللی اتحادیه اقتصادی اوراسیا و نقش ژئوپلیتیک مناطق آزاد در توسعه منطقه‌ ای” که در بندر انزلی برگزار شد، عنوان کرد: اتحادیه اقتصادی اوراسیا در صورت افزایش کارکرد خود، می‌ تواند از اعضا و شرکای تجاری خود در برابر تاثیرات منفی جهانی شدن محافظت و به آن‌ها برای بهبود قابلیت رقابت جهانی کمک کند.

وی تصریح کرد: همین اهمیت، سبب‌ساز حضور و دخالت برخی کشور‌های فرامنطقه‌ ای شده و در صورت کامیابی، می‌تواند تمام منطقه و از جمله سازمان نوظهور اتحادیه اقتصادی اوراسیا را تحت تاثیر قرار دهد.

نوشته های مشابه

اردکانیان با بیان این‌که تحولات اخیر در مجاورت مرز‌های شمالی ایران، نمایانگر وجود عوامل ناامنی در منطقه است، عنوان کرد: با توسعه همکاری با اتحادیه اقتصادی اوراسیا و افزایش ضریب وابستگی متقابل اقتصاد کشور‌های منطقه و با توسعه تجارت متقابل، می‌توان از بروز ناامنی‌های بیشتر جلوگیری کرد.

ضرورت تلاش بیشتر برای همگرایی اقتصادی کشور‌های منطقه اوراسیا

وزیر نیرو گفت: به‌دلیل ماهیت نوین تهدید‌ها و با توجه به وسعت چالش‌ ها و تعارض‌ های امنیتی در منطقه وسیع اوراسیا، لازم و ضروری است تلاش‌ های بیشتری برای همگرایی اقتصادی کشور‌های منطقه صورت پذیرد و اتحادیه اقتصادی اوراسیا، بستر این مهم را فراهم کرده است.

ایران می‌تواند نقش قابل توجهی در تحکیم همکاری‌های اتحادیه اقتصادی اوراسیا ایفا کند

اردکانیان گفت: این اتحادیه، می‌ تواند محور ایجاد چارچوب‌ های جدید همکاری‌ های منطقه‌ ای در اوراسیا باشد و در این میان، جمهوری اسلامی ایران نیز با توجه به الزامات همسایگی و موقعیت خاص جغرافیایی و نیز موقعیت ترانزیتی برتر، نقش قابل‌توجهی در تحکیم همکاری‌ های اتحادیه اقتصادی اوراسیا ایفا کرده و خود نیز از قِبل این همکاری منتفع شود.

وی افزود: بنابر همه واقعیت‌ های موجود، جمهوری اسلامی ایران، یک قدرت بالقوه منطقه‌ ای است که برای بالفعل ساختن آن، نیازمند همکاری‌ ها و همگرایی بیشتر منطقه‌ ای است و اتحادیه اقتصادی اوراسیا، می‌تواند چنین فرصتی را فراروی کشور قرار دهد.

اردکانیان اضافه کرد: با چنین رویکردی، تعامل و نقش فعال ایران با منطقه اقتصادی اوراسیا واجد اهمیت مضاعف می‌ شود.

وزیر نیرو با بیان این که ایفای نقش موثر در یک ساختار منطقه‌ ای، نیازمند سطحی از برنامه‌ ریزی برای اتخاذ چنین مسئولیتی است، گفت: بر همین اساس همکاری جمهوری اسلامی ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا در قالب موافقت‌ نامه تجارت آزاد را لازم است به مثابه یک پروژه ملی تعریف و الزامات اجرای موفق آن را در داخل کشور فراهم کرد.

اردکانیان، برنامه محوری، تدوین راهبرد همکاری اقتصادی و به تبع آن، دستورالعمل اجرایی کار با اتحادیه موصوف، یکپارچه‌ سازی نظام تصمیم‌سازی و اجرا و از همه مهم‌ تر، ایجاد زیرساخت‌ های تجاری اعم از سخت‌ افزاری شامل زیرساخت‌ های بندری، جاده‌ای، دریایی، هوایی، انبارداری، زیرساخت‌ های فناوری اطلاعات، سردخانه‌ های عظیم، پایانه‌های صادراتی را از جمله این الزامات برشمرد.

وی همچنین زیرساخت‌ های نرم‌ افزاری شامل رژیم تنظیم‌ کننده مقررات متناسب با بازار اوراسیا، هماهنگ‌ سازی روند‌های گمرکی، تنظیم و به‌ روزرسانی قوانین گمرکی، یکپارچه‌ سازی سیستم مقررات فنی به‌ ویژه مقررات استاندارد اجباری و بهداشت گیاهی و دامی، یکپارچه‌ سازی سیستم انطباق ارزیابی اسناد برای محصولات صادراتی، ایجاد ساز و کار مناسب برای تشخیص و احراز مبدا کالا‌های وارداتی و صادراتی را دیگر الزامات مورد اشاره برشمرد که لازم است روی آن تمرکز بیشتری صورت پذیرد.

توسعه مناسبات اقتصادی، برخلاف توسعه روابط سیاسی، صرفا بر مبنای اراده‌ها شکل نمی‌گیرد

وی گفت: نباید فراموش کرد که توسعه مناسبات اقتصادی، برخلاف توسعه روابط سیاسی، صرفا بر مبنای اراده‌ ها شکل نمی‌ گیرد، بلکه نیازمند “الزامات” است. تا طرفین الزاماتی را در داخل فراهم نکرده باشند، نمی‌ توانند به توسعه سریع مناسبات تجاری دست یابند.

اردکانیان تاکید کرد: بر همین اساس، همکاری با اتحادیه اقتصادی اوراسیا را باید به مثابه یک پروژه ملی در نظر گرفت که طی آن هماهنگی و همکاری تمامی دستگاه‌ های اجرایی و بخش خصوصی را مورد توجه قرار داد.

تاکید بر نقش بخش خصوصی

وی همچنین عنوان کرد: طبیعتا بدون بخش خصوصی قوی و بدون ایجاد زیرساخت‌های مورد اشاره نمی‌ توان انتظار بهره‌گیری حداکثری از ظرفیت موافقت‌ نامه تجارت آزاد با اتحادیه اقتصادی اوراسیا را داشت.

اردکانیان افزود: در کنار توجه خاص به ایجاد زیرساخت‌ های تجاری، لازم است توجه ویژه‌ای نیز به متولیان اجرای موافقت‌ نامه به‌عمل آید. در این چارچوب ضروری است ضمن بازنگری در ساختار و کارکرد سازمان توسعه تجارت به عنوان متولی اصلی تجارت کشور، به تقویت جایگاه آن پرداخته شود.

الزامات حداکثرسازی استفاده از ظرفیت موافقت‌نامه موقت تجارت آزاد با اتحادیه اوراسیا

وزیر نیرو، به‌ر وزرسانی و ارتقای نقش و عملکرد سایر سازمان‌های تخصصی و پشتیبان مانند استاندارد، دامپزشکی، گمرک، اتاق بازرگانی (به عنوان نماینده بخش خصوصی)، سازمان بنادر و دیگر سازمان‌ های حمل و نقلی، در کنار رفع ناهماهنگی‌های سازمانی و پرهیز از بخشی‌نگری را از جمله دیگر الزامات موفقیت در حداکثرسازی استفاده از ظرفیت موافقت‌ نامه موقت تجارت آزاد با اتحادیه اقتصادی اوراسیا برشمرد.

وی دیگر الزامات در این بخش را توجه ویژه به رژیم تجاری صادرات محور با مقیاس وسیع، تشکیل شبکه‌ های تامین کالا، ایجاد پایانه‌ های صادراتی مجهز به انبار‌های بزرگ، سردخانه‌ های عظیم، ابزار‌های سورت‌ بندی کالا و بسته‌ بندی کالا‌های صادراتی، تشکیل شرکت‌ های مدیریت صادرات در مقیاس بین‌المللی، ایجاد مراکز تجاری در هر یک از کشور‌های عضو اتحادیه و نیز تحول بنیادین در آموزش و تربیت نیروی انسانی متخصص در امور مذاکرات تجاری و تجارت بین‌ الملل عنوان کرد.

وزیر نیرو همچنین گفت: برگزاری این چنین همایش‌ هایی می‌ تواند به توسعه شناخت و عمومی‌ سازی ظرفیت‌ های همکاری با اتحادیه اقتصادی اوراسیا منجر شود.

وی یادآوری کرد: اکنون که وارد سال دوم اجرای موافقت‌ نامه موقت تجارت آزاد با اتحادیه اقتصادی اوراسیا می‌ شویم، ضروری است ضمن آسیب‌شناسی و بازسنجی عملکرد یک‌ سال گذشته، با برنامه‌ ریزی بهتر و حل موانع و چالش‌ های فرارو، مسیری متفاوت در پیش بگیریم تا بتوانیم از ظرفیت این موافقت‌ نامه بهره بیشتری بگیریم.

اتحادیه اوراسیا فرصتی بی‌بدیل برای توسعه صادرات کشور

وزیر نیرو اظهار داشت: اتحادیه اقتصادی اوراسیا با جمعیتی افزون بر 183 میلیون نفر و حجم تجارت خارجی 750 میلیارد دلاری و اختصاص 3.2 درصد تولید ناخالص داخلی جهان، فرصت بی‌ بدیلی برای توسعه صادرات کشور و گسترش تجارت متقابل با هدف ایجاد وابستگی متقابل اقتصادی و به تبع آن، بهبود ضریب ریسک سیاسی و امنیتی کشور‌های عضو و از جمله ایران است.

اتحادیه اروپا به مثابه یک پروژه ملی دیده شود

اردکانیان پیشنهاد کرد: اتحادیه اقتصادی اوراسیا را به مثابه یک پروژه ملی و به‌عنوان “پایلوت توسعه مناسبات اقتصادی” در نظر گرفته و بر اساس آن ضمن رفع موانع و مشکلات تجارت خارجی، به ایجاد الزامات مورد نیاز برای بهره‌گیری حداکثری از این ظرفیت پرداخته شود.

ضرورت تدوین راهبرد همکاری اقتصادی با محوریت تولیدات صادرات محور

وزیر نیرو عنوان کرد: بنابراین با در نظر گرفتن پیش فرض ورود به فاز تجارت آزاد با کشور‌های عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا باید از هم‌اکنون به سمت تدوین راهبرد همکاری اقتصادی با محوریت تولیدات صادرات محور و با در نظر داشتن مزیت‌ های نسبی (رژیم تجاری صادرات محور) حرکت کنیم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا