انرژی

با هدف جبران ناترازی گاز و بنزین در کشور ، قراردادهای 17 میلیارد دلاری طرح ملی فشارافزایی پارس جنوبی امضا می شود

 
مدیر مهندسی و توسعه شرکت ملی نفت ایران از امضای قراردادهای 17 میلیارد دلاری فشارافزایی پارس جنوبی در آینده ای نزدیک خبر داد و گفت: این قراردادها که با 70 درصد از توان داخلی اجرایی می شود، گام بلندی در مسیر جبران افت فشار و کاهش تولید در این مخزن بزرگ گازی است و تا حدود زیادی از ناترازی گاز و بنزین در کشور جلوگیری خواهد کرد.

به گزارش تفاهم آنلاین ، رضا دهقان در نشست خبری مربوط به طرح راهبردی و ملی فشار افزايی میدان گازی مشترک پارس جنوبی که در سالن شهید بهشتی وزارت نفت برگزار شد، گفت: با توجه اهمیت این طرح، اسفندماه سال گذشته، توافقاتی با عنوان “موافقتنامه فعالیت های مقدماتی” به ارزش 400 میلیون دلار با پیمانکاران اصلی امضا شد تا زمینه لازم برای مطالعات فنی و تعامل بیشتر پیمانکاران با سازندگان و مشاوران فراهم شود.

وی اضافه کرد: امضای موافقتنامه های یاد شده با اطمینان از نهایی شدن این قراردادها در نیمه دوم امسال بوده است و فرآیند اجرایی این طرح با تاکید و پیگیری های رییس جمهوری و وزیر نفت در دولت چهاردهم وارد فاز عملیاتی خواهد شد.

سهم پارس جنوبی از تامین 70 درصدی گاز و 40 درصدی بنزین کشور

وی با اعلام اینکه میدان گازی مشترک پارس جنوبی بزرگترین میدان گازی جهان و مهمترین منبع تأمین انرژی کشور است، گفت: حدود درصد 70 از گاز مصرفي بخش‌های مختلف خانگی، صنعتی، نیروگاهی و بیش از درصد40 از بنزین مصرفی کشور از محل توليد گاز و میعانات این میدان تأمین مي شود.

معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران اضافه کرد: با توجه به سه دهه استخراج گاز غني از سوی ایران و قطر، اين ميدان دچار افت فشار طبيعي شده است و طبق مطالعات اخير، پيش‌بيني مي‌شود از سال 1406 سالانه معادل تولید يك فاز پارس جنوبي (28 ميليون مترمکعب در روز) و از سال 1408 سالانه معادل تولید 1.5 فاز پارس‌جنوبي (42 میلیون مترمکعب در روز) از توليد آن كاسته شود.

وی تاکید کرد: همین موضوع افت فشار که در مورد میادین گازی و نفتی امری طبیعی است باعث شد تا طرح فشار افزایی میدان گازی مشترک پارس جنوبی با هدف حفظ تولید، به عنوان مهمترین طرح راهبردی وزارت نفت مطرح و اقدامات ضربتی برای اجرای این طرح در ستاد شرکت ملی نفت ایران انجام شود.

به گفته دهقان، مقرر شد تا این طرح مهم و ملی در كوتاهترين زمان ممكن نهایی شود تا با اجراي آن و با اولويت بلوك هاي مرزي با کشور قطر، بتوان ميزان افت فشار و کاهش تولید را تا حد زيادي جبران و از ناترازی گاز و بنزین در کشور جلوگیری کرد.

دهقان اضافه کرد: این طرح با دو هدف در دستور کار قرار گرفت؛ اول اینکه لازم بود تا مدیریت تراز گازی کشور از طريق تامین بخش قابل توجهی از گاز و بنزین مورد نیاز صورت گیرد و نکته دوم اهمیت نگهداشت فشار و نرخ تولید میدان گازی پارس جنوبی و جلوگیری از مهاجرت گاز به همسایه قطری بوده است.

مدیر مهندسی و توسعه شرکت ملی نفت ایران متذکر شد: شركت ملي نفت ايران به منظور دستيابي به اهداف یاد شده و در راستاي ماموريت هاي ذاتي خود، با درك درست اهميت اين طرح استراتژيك، نسبت به انتقال و ارتقاي مديريت آن به ستاد شركت، اقدام و مطالعات فني و مهندسي آن را تحت مديريت خود آغاز کرد.

وی ادامه داد: با تلاش مديران و كارشناسان شركت ملي نفت ايران و شركت نفت و گاز پارس و همراهي پيمانكاران اصلي، برنامه جامع اجرایی کل میدان گازی پارس جنوبی به طور یکپارچه و کامل تدوین شد و براساس آن طراحی و مهندسی پایه انجام و مدارک مهندسی لازم با جزییات کافی برای واگذاری کار به پیمانکاران تهیه شد.

دهقان اضافه کرد: در ادامه ساختار سازمانی اجرا و استراتژی واگذاری قراردادها مشخص شد و منابع و روش تأمین مالی طرح نیز تعیین تکلیف شد.

تولدی دیگر برای پارس جنوبی

مدیر مهندسی و توسعه شرکت ملی نفت ایران همچنین از تقسیم کل میدان به هفت ناحیه یا هاب مجزا خبر داد و افزود: کلیه پیمانکاران اجرایی اصلی انتخاب شدند.مدیر مهندسی و توسعه شرکت ملی نفت ایران درباره مهمترین اقدامات صورت گرفته در خصوص طرح فشارافزایی پارس جنوبی در دولت چهاردهم نیز گفت: با توجه به دستور اکید رییس جمهوری و پیگیری های وزير نفت در خصوص رفع ناترازي گاز، در کمترین زمان ممکن کلیه قراردادهای اجرایی طرح به ارزش تقریبی ۱۷ میلیارد دلار تهیه و برای امضای قرارداد با طرفین قرارداد در اختیار قرار گرفت.

وی توضیح داد: این حجم از قرارداد، شامل یک الحاقیه به قرارداد IPC فاز 11 برای هاب ۱ و شش قرارداد EPCI با قیمت ثابت برای هاب‌های ۲ تا ۷، است که هم اکنون آماده امضاء با پیمانکاران اصلی طرح است.

وی اضافه کرد: به منظور حصول اطمینان از تأمین منابع مالی طرح، قرارداد تأمین مالی شش پیمان EPCI ذكر شده تا سقف 15 میلیارد دلار با صندوق توسعه ملی مذاکره و پیش نویس آن در حال تهیه است که بزودی امضا خواهد شد.

دهقان تاکید کرد: امزور با افتخار اعلام می کنیم که در آستانه سالروز پیروزی انقلاب اسلامی، تولدی دیگر برای پارس جنوبی اتفاق افتاده و طرح عظیم فشار افزایی میدان گازی مشترک پارس جنوبی به طور کامل ريل‌گذاري شده و آماده اجرا است.

درآمدزایی 780 میلیارد دلاری طرح تا سال 1430

مدیر مهندسی و توسعه شرکت ملی نفت ایران در ادامه با بیان اینکه اجرای این طرح، ضامن بهره برداری از گاز پارس جنوبی در درازمدت خواهد بود، گفت: ميعانات و ساير محصولات جانبي حاصل از اجرای این طرح می تواند به درآمد حدود 780 میلیارد دلاری تا سال 1430 برای کشور بینجامد که با توجه به بهره مندی تمام اقشار مردم ایران از عواید حاصل از آن، در نهایت به ارتقای سطح رفاه کشور خواهد انجامید.

دهقان درباره زمان بهره برداری از این طرح نیز گفت: انتظار مي رود اولین بهره برداری از تاسیسات فشارافزایی تا پايان سال 1407 صورت پذيرد.

وی در خصوص شرکت هایی که در اجرای پروژه همکاری خواهند داشت نیز گفت: پیمانکاران اصلی طرح شرکت‌های ايراني پتروپارس، اویک، مپنا و قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص) هستند که همگی دارای تجربه اجرایی موفق در توسعه میدان گازی پارس جنوبی بوده و از توانمندي لازم براي پيشبرد اهداف طرح برخوردارند.

به گفته دهقان، با اجرای این طرح، سطح بالاتری از دانش و فناوری توسعه و بهره‌برداری از میادین گازی به ویژه در بخش ارتقای دانش طراحی و ساخت سکوهای ویژه فشارافزایی و یاردهای ساخت سکو توسط این شرکت‌ها در داخل کشور نهادینه شده و در ادامه، در همین میدان و سایر میادین گازی کشور به کار گرفته خواهد شد.

حجم 2 برابری تجهیزات طرح فشار افزایی

مدیر مهندسی و توسعه شرکت ملی نفت ایران در خصوص حجم تاسیسات وسازه های به کار رفته در این طرح بزرگ ملی نیز گفت: براساس برآوردهای صورت گرفته، در هر هاب وزن سازه، تجهیزات و تاسیسات همراه آن بالغ بر 60 هزار تن پیش بینی می شود که مجموعا در 7 هاب طرح، بالغ بر 420 هزار تن خواهد بود.

وی اضافه کرد: این در حالی است که وزن کل سازه، تاسیسات و تجهیزاتی که تاکنون در این میدان در بخش فراساحل ساخته و نصب شده است، حدود 200 هزار تن تخمین زده می‌شود. ضمنا نصب و راه اندازی 600 کیلومتر خط لوله زیردریایی جهت انتقال گاز ترش نیز بخش مهم دیگری از اقدامات لازم در اجرای طرح است.

دهقان درباره ساخت دیگر تجهیزات مهم و پایه این طرح نیز گفت: تامین بخش مهمی از توربوکمپرسورهای این طرح از طریق شرکت‌های توانمند داخلی توگا (زیر مجموعه گروه مپنا)، و شرکت OTC زیرمجموعه صندوق بازنشستگی صنعت نفت است.

وی افزود:در این خصوص مذاکرات فني بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت‌های ذکر شده صورت پذیرفته و ايشان مي توانند بزودي اقدامات لازم براي تامين توربوكمپرسورها را آغاز نمايند.

تامین 70 درصد از ملزومات طرح از داخل کشور

دهقان با اشاره به توان شرکت های داخلی فعال در حوزه صنعت نفت نیز گفت: برآورد مي شود بالغ بر 70 درصد از ملزومات طرح با استفاده از توانمندی شرکت‌ها، پیمانکاران، سازندگان و تامین‌کنندگان داخلی محقق و بخشی از آن نیز با توافقات صورت گرفته در حوزه بین الملل اجرایی شود.

وی ادامه داد: به عنوان مثال در حوزه ساخت سکوهای دریایی، رکوردی که در کشور وجود داشت، ساخت سکوهای 6000 تنی بود؛ در حالی که براساس مهندسی انجام شده، سکوهای موردنیاز برای اجرای این طرح باید وزنی در حدود 9300 تن می داشتند که با اظهار آمادگی پیمانکاران، ساخت سکوها به آن ها واگذار شد.

وی تاکید کرد: این طرح ضمن رونق‌آفرینی برای صنایع وابسته به صنعت نفت و ایجاد یک کارگاه بزرگ به وسعت ایران برای بخش خصوصی کشور، اشتغال گسترده ای را نیز به همراه خواهد داشت؛ به طوری که پیش‌بینی می‌شود در اوج عملیات اجرایی طرح، حدود 17 هزار نفر به صورت مستقیم و 50 هزار نفر به صورت غیرمستقیم مشغول به کار شوند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا