در دین اسلام خدمت به مردم چه جایگاهی دارد؟
این که میگوییم دین اسلام جامعترین ادیان الهی است به این معناست که برای تمامی ابعاد زندگی بشر برنامهای وجود دارد. لذا بخشی از تعالیم اسلامی به بعد اجتماعی زندگی بشر اختصاص دارد. خدمت به مردم و تلاش برای برآوردن نیازهای مردم یکی از این تعالیم است که ارزش فراوانی در دین اسلام دارد.
به گزارش تفاهم آنلاین، دین مبین اسلام دین جامعی است که تمام ابعاد زندگی بشر را مورد توجه قرار داده است. لذا خدمت به مردم به عنوان وظیفه حکومت و نیز بخشی از مسئولیت اجتماعی تمامی افراد جامعه اهمیت فراوانی دارد.
در دین اسلام عبادت تنها به ارتباط انفرادی خدا و بندگان محدود نمیشود. در نتیجه در میان احکام اسلامی نیز مواردی مانند خمس و زکات با هدف اصلاح جامعه و خدمت به مردم در نظر گرفته شده است.
در روایات فراوانی از ائمه معصومین خدمت صادقانه و خالصانه جزو برترین اعمال نزد خداوند برشمرده شده است که در این مطلب به ذکر برخی از آنان میپردازیم.
برترین فضایل نزد خداوند
اهمیت خدمت به مردم و برآوردن حاجات مسلمانان در دین اسلام به اندازهای است که ائمه معصومین آن را جزو برترین فضایل برشمردند.
پیامبر(ص) فرمودند: “بهترین مردم کسی است که بیشترین منفعت را به آنها برساند.”
در جای دیگری نیز میفرمایند: “هرکس روز را به شب برساند و خدمتی به خلق نکرده باشد مسلمان نیست.”
امام حسن مجتبی(ع) میفرمایند: “دو خصلت نزد خداوند از هر خصلتی ارزشمندتر است ایمان به خداوند و خدمت به برادران ایمانی”
برترین عبادات
همان طور که اشاره شد در دین اسلام عبادت خارج از ارتباط خدا و بنده نیز مصداق دارد و این خود یکی از دلایل جامعیت دین اسلام است. این که خدمت به مردم به نوعی عبادت درگاه خداوند محسوب میشود حاکی از اهمیت تمامی ابعاد زندگی بشر در اسلام است.
امام صادق(ع) فرمودند: “کسی که هفت دور خانه خدا را طواف کند خداوند برایش شش هزار حسنه مینویسد و به همین میزان از گناهان او را میبخشد، اما اگر حاجت مؤمنی را برآورده سازد ثوابی بیشتر از ده بار ثواب طواف هفتگانه خانه خدا نصیب او میشود.”
پیامبر(ص) فرمودند: “همراهی با برادر مسلمان و برآوردن نیاز مشروع او از دو ماه اعتکاف در مسجدالحرام بهتر است.”
امام حسین(ع) میفرمایند: “هرکس برای برآوردن نیاز برادر مؤمنش تلاش کند مثل این است که 9000 سال خداوند را عبادت کرده چنان که روزهایش به روزهداری و شبهایش به نماز و طاعت سپری شده باشد.”
کفاره گناهان
خدمت به مردم اگر صادقانه و خالصانه باشد به قدری نزد خداوند ارزشمند است که به عنوان کفاره گناهان محسوب میشود. یعنی به ازای کمک به بندگان خداوند بخشی از خطاهای مؤمن بخشیده میشود.
امام علی(ع) میفرمایند: “از جمله راههای بخشش گناهان بزرگ یاری رساندن به محرومین و رفع گرفتاری و اندوه مردم است.”
امام صادق(ع) میفرمایند: “خداوند به حضرت داوود فرمودند آدمی به یک حسنه نیز وارد بهشت میشود. حضرت داود پرسیدند: کدام حسنه؟ ندا آمد: خوشحال کردن برادر دینی ولو به اندازه یک دانه خرما”
مرز باریک خدمت و خیانت
نکته مهم این است که ائمه معصومین تنها در گفتار خدمت به مردم را نمیستودند بلکه در عمل نیز خود از مشتاقان یاری مردم بودند.
در همین راستا امام خمینی بنیانگذار جمهوری اسلامی نیز بارها مسئولین را به خدمت به مردم آن هم صادقانه و خالصانه و برای رضای خدا دعوت میکردند. مضاف بر این که مسئولین را از هواپرستی و شیفته مقام شدن برحذر می داشتند.
زیرا در همان تعالیم اسلامی از قول امام علی(ع) این گونه نقل شده: “مسئولیت وسیله کاسبی و کسب سود نیست بلکه امانتی بر دوش شماست تا به واسطه آن به مردم خدمت کنید در غیر این صورت مورد لعن خداوند قرار خواهید گرفت و عذابی دردناک در انتظار شماست.”