اجتماعی

اصول طراحی فضای سبز و محوطه سازی

 

طراحی فضای سبز و محوطه سازی در واقع فرایندی است که طی آن محیط‌های مختلف مانند فضای اداری، مسکونی، صنعتی و شهری با استفاده از عناصر گیاهی از جمله گل، درخت و چمن زیباسازی می‌شوند. اما داشتن یک فضای سبز زیبا تنها در صورتی امکان پذیر خواهد بود که یک طراحی اصولی برای آن در نظر گرفته شود. به عبارتی می‌توان گفت آنچه که طراحی فضای سبز را منحصربفرد می‌کند، خلاقیت است. در ادامه قصد داریم به بررسی اصول طراحی فضای سبز و محوطه سازی بپردازیم. با ما همراه باشید.

اصول طراحی فضای سبز و محوطه سازی چیست؟

اصول طراحی فضای سبز درست مانند هر فعالیت دیگری نیازمند، آگاهی و دانش کافی است. بنابراین عملکرد بهتر در طراحی فضای سبز مستلزم آگاهی به قوانین و خلاقیت است

 

اصل طراحی توضیحات
تعادل ایجاد هماهنگی بین عناصر مختلف
نقطه کانونی (کنتراست) جلب توجه در نگاه اول
هارمونی هماهنگی و یکپارچگی اجزا
سادگی اجتناب از تزئینات شلوغ و پیچیده
ریتم و خط نظم و قرارگیری مناسب اجزا
فضاسازی مناسب طراحی برای بزرگتر نشان دادن فضا
تناسب هماهنگی اندازه، رنگ، شکل و غیره عناصر

به طور کلی طراحی فضای سبز از بر اساس اصول خاصی صورت می‌گیرد. به کار گیری این اصول برای خلق کردن یک اثر خارق‌العاده بسیار حائز اهمیت است. این اصول موارد زیر را شامل می‌شود:

تعادل در طراحی

تعادل در طراحی فضا و محوطه سازی به دو صورت متقارن و نامتقارن دیده می‌شود. توجه به این مورد در طراحی به ایجاد هماهنگی بین عناصر مختلف و جلوه زیبا محیط کمک می‌کند. تعادل متقارن نوعی تقارن رسمی است که می‌توان آن را به یک آینه تشبیه کرد. اگر به نحوه طراحی مسیرهای پیاده‌روی دقت کنید به خوبی می‌توانید تقارن را مشاهده کنید. تعادل نامتقارن متفاوت از تعادل متقارن است. در تعادل نامتقارن الگوی منظم و مشخصی دیده نمی‌شود.

نقطه کانونی

نقاط کانونی یا کنتراست بخش‌هایی هستند که در نگاه نخست توجه افراد به خود جلب می‌کنند. کنتراست در واقع همان عنصر ساده‌ای است که در هنگام ورود به یک مکان نگاه شما را به سمت خود می‌کشد. هر عنصر خاص مانند آبنما یا یک درخت نسبتا بزرگ در فضای سبز را می‌توان یک نقطه کانونی دانست. اما موضوع اصلی نحوی قرار گیری اشیا در طراحی فضای سبز است که در سایت به ان پرداخته شده است:

There are times when you have a special feature or specimen tree that you really want to show off. Depending on how you plant or design the landscape around it, you can accent that feature or detract from it.A good way to landscape for visual impact and feature an object in the garden is to make sure the background is dense, monotone and muted or in contrast to the object in the foreground. The use of dense evergreens as a backdrop is a natural and effective way to showcase almost any object in front of it.In garden design the use of objects that command attention is a wonderful way to show off a favorite plant, tree or sculpture. If your garden is lacking that special punch, consider adding a focal point or two to your garden soon. It’s such an easy way to make an otherwise non-descript garden stand out and can leave a lasting impression with all who visit

مواقعی وجود دارد که شما یک ویژگی خاص یا درخت نمونه دارید که واقعاً می خواهید آن را به نمایش بگذارید. بسته به نحوه کاشت یا طراحی منظره اطراف آن، می توانید آن ویژگی را برجسته کنید یا از آن بکاهید.یک راه خوب برای منظره‌سازی برای تأثیر بصری و نشان دادن یک شی در باغ، این است که مطمئن شوید پس‌زمینه متراکم، یکنواخت و بی‌صدا است یا در تضاد با شی در پیش‌زمینه است. استفاده از گیاهان همیشه سبز متراکم به عنوان پس زمینه یک راه طبیعی و موثر برای نمایش تقریباً هر شیئی در مقابل آن است.در طراحی باغ، استفاده از اشیایی که جلب توجه می کنند، راهی فوق العاده برای نشان دادن گیاه، درخت یا مجسمه مورد علاقه است. اگر باغ شما فاقد آن پانچ خاص است، به زودی یک یا دو نقطه کانونی را به باغ خود اضافه کنید. این یک راه آسان برای برجسته کردن یک باغ غیرقابل توصیف است و می تواند تأثیر ماندگاری را برای همه کسانی که از آن بازدید می کنند باقی بگذارد.

ایجاد هارمونی

هارمونی عبارت است از هماهنگی و یکپارچگی اجزای مختلف در محیط طراحی که به انسجام و زیباسازی فضا کمک می‌کند. برای حفظ هارمونی در طراحی توجه علاوه‌بر توجه به جز به جز به عناصر مختلف باید کل را نیز در نظر گرفت.

توجه به ریتم و خط

ریتم و خط به نظم و قرارگیری مناسب اجزا و عناصر محوطه سازی اشاره دارد. رعایت ریتم در طراحی فضای سبز تکرار عناصر در کنار یکدیگر به شیوه‌ای استاندارد و مناسب را امکان پذیر می‌کند. خط نیز به مرز بین دو عنصر مختلف مانند محل تلاقی سنگفرش با فضای سبز اشاره دارد.

فضاسازی مناسب

در طراحی فضای سبز و محوطه سازی فضای در دسترس باید به شیوه‌ای طراحی شود که مساحت آن بزرگ‌تر از وسعت واقعی آن باشد. بدیهی است که انجام این چنین طراحی به تجربه و تبحر خاصی نیاز دارد.

طراحی فضای سبز به صورت گام به گام

طراحی فضای سبز و محوطه سازی به صورت اصولی طی مراحل مختلفی انجام می‌شود. این مراحل عبارتند از:

  • بررسی موقعیت مکانی: آنالیز موقعیت مکانی مواردی از قبیل نوع نوع خاک، آب و هوا و دما را شامل می‌شود.
  • طراحی نقشه: نقشه مورد نظر برای طراحی فضای سبز و محوطه سازی با استفاده از نرم‌افزار‌های ویژه طراحی یا به صورت کاغذی انجام می‌شود.
  • مشخص کردن بودجه: برای جلوگیری از هدر رفت هزینه‌ها در انتخاب نوع گیاهان دقت کافی داشته باشید.
  • تایید طراحی اولیه: پس از مراحل فوق باید نسبت به برطرف کردن نواقص موجود در طراحی ترسیم شده اقدام شود.
  • اجرای طرح: در مرحله پایانی طراحی آماده شده قابل اجرا است.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا