اجتماعی

پزشکان  و گستره ی رسالت شان در جامعه

پزشکان در دو سال اخیر ثابت کردند که نقش موثری در سلامت افراد جامعه دارند.همه گیری کرونا ثابت کرد که هرچه جامعه و کشوری از بهداشت و سلامت بالاتری بهره مند باشد ، حرکت به سمت پیشرفت و بهره وری با سرعت بیشتری صورت می پذیرد، به طوری که یکی از ملاک های مهم توسعه در جوامع پیشرفته بر اساس سطح حوزه ی بهداشت و درمان آن صورت می گیرد. هنگامی که واکسن کرونا توانست با کاهش ابتلا و مرگ میر شرایط جامعه را به شرایط عادی نزدیک کند و بسیاری از کسب و کارها را به روال اولیه ی خود بازگرداند، اهمیت سلامت بیش از قبل مشخص شد و نشان داد که فرآیند سلامت انسان به عنوان یکی از تاثیرگذارترین بسترهای دستیابی به توسعه ی پایدار و ایجاد جامعه ای متوالی، نقش آفرین بوده و از اینرو از قدیم الایام گفته اند “عقل سالم در بدن سالم است”.

سلامت جوامع، عمده تهدیدهایی است که برای یک کشور وجود دارد که از شیوه ی زندگی، آداب و عادات هر ملتی نشات می گیرد. کرونا یکی از ملموس ترین شرایطی بود که در دو سال اخیر با آن درگیر بودیم و البته این شرایط و تاثیر گذاری پزشکان و نظام سلامت در تحقق این اهداف بسیارحائز اهمیت است. از چاقی های مفرط و عادات بد غذایی گرفته تا تغییر نگاه به سبک تغذیه ای و ممانعت از شیوع بی رویه بیماری های قلبی و عروقی، انواع سرطان ها همگی از جمله معیارهایی است که درتعیین حد استانداردهای زندگی و ارتقای کیفیت زندگی افراد یک جامعه تاثیرگذار است و عاملی موثر در اندازه ی شاخص های سلامت یک جامعه محسوب می شود.

در این میان علاوه بر مشارکت همه جانبه ی شهروندان و دولت، نقش پیچیده و اساسی پزشکان در سیستم سلامت عموم مردم جامعه بسیار حیاتی و مهم بنظر می رسد. پزشکانی که در بحرانی ترین شرایط کرونا در کنار مردم بوده اند و به درمان بیماری ها و تلاش برای افزایش آگاهی های حوزه ی سلامت جامعه پرداخته اند. البته باید اذعان داشت که پیشگیری و ارتقای سلامت در سطح جامعه و تاثیرگذاری آن بر سیاست های کلان، ازجمله عوامل موثر بر سلامت مردم بوده، که یک سمت آن مستقیما به جامعه ی پزشکان وابسته است. پزشکان در حرفه ای مشغول بکارند که در هیچ دوره ای، مردم از آن بی نیاز نبوده و نیستند. آن ها ضامن سلامت جامعه، امنیت روانی بیمارانند و گستره ی رسالت شان می تواند همه ی ابعاد زندگی یک جامعه را در بر گیرد.

از اینرو در اروپا برای توانمندسازی هر چه بیشتر نظام سلامت جهت بالفعل نمودن پتانسیل های خود در ارائه خدمات به بیماران سرمایه گذاری های انبوهی در زمینه ی منابع و زیرساخت های انسانی و از همه مهم تر،  کیفیت و کمیت خدمات پزشکی صورت می پذیرد. لذا توجه به سلامتی و تلاش برای حفظ و ارتقای آن همواره یک اولویت مهم نزد سیاست گذاران  دنیا بوده و به شدت به عنوان یکی از محورهای توسعه پایدار با ثبات جامعه ی انسانی گره خورده و مرتبط است. به عبارتی دیگر، برای حرکت به سمت ایجاد پایداری در نظام سلامت باید به پیش رفت.

پزشکان و نقش آن در ارتقای سلامت
پزشکان و نقش آن در ارتقای سلامت

در واقع  هرچه زنجیره ی همکاری و مشارکت بین افراد جامعه و پزشکان بیشتر و محکم تر صورت پذیرد، جامعه ای سالم تر خواهیم داشت. حتی حضور پرنشاط و فعال پزشکان در عرصه خدمت رسانی به مردم، فراتر از بعد جسمانی بوده و می تواند در تامین روحیه ای پویا و پرنشاط در یک جامعه تاثیرگذار بوده  و در راستای افزایش فرهنگ عمومی نهادینه شدن رویکرد علمی در زندگی مردم چشمگیر باشد. چرا که رابطه ی بیمار و پزشک و کیفیت آن نقش بسزایی در فرآیند درمان و نتایج آن وجود دارد و اهمیت آن در سطح ارتقای سلامت جامعه، بسیار تاثیر گذار خواهد بود.

اکبرزاده – کارشناس اجتماعی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا