ورزشی

ورزش بانوان و نگاهی دوباره به آن

ورزش بانوان مطمئنا در تمامی جوامع در شرایط کنونی به صورت امری ضروری و انکار ناپذیر پذیرفته شده است. بانوان نیمی از جمعیت یک جامعه را تشکیل می دهند، از اینرو سلامتی و نشاط آن ها نقش بسزایی در جامعه سالم و شاداب خواهد داشت. بانوان جامعه ی ما ، برای موفقیت در کارهای اجتماعی خود و از همه مهم تر ، برای ایجاد یک محیط گرم در کانون خانواده، باید اول به فکر سلامتی خود باشند. امری که در اکثر موارد از آن مغفول مانده و در مراتب آخراهمیت برای یک زن قرار دارد. بانوان نباید ورزش را به دلیل مشغله های کاری نادیده بگیرند.

البته بنا به گفته کارشناسان ، برای ورزش بانوان در دوران باستان، تاریخ مشخصی نمی توان یافت و ظاهرا چیزی به نام ورزش بانوان موجود نبوده است.مشارکت زنان در ورزش درقرن بیستم میلادی، به ویژه در اواخر آن افزایش چشمگیری یافت.

مشغله کاری و مسئولیت پذیری بانوان نسبت به امورخانه و خانواده، فقر حرکتی را در آنان بالا برده است. فعالیت های ورزشی منظم به همراه تغذیه ی مناسب می تواند در بالا بردن ضریب سلامت بانوان و پیشگیری از بیماری ها که از علل عمده مرگ و ناتوانی آن ها در سراسر دنیاست ، موثر واقع شود.

مادران سالم و با بنیه ی جسمانی قوی می توانند با ایجاد محیط مناسب برای فرزندان و همسران خود، یاری دهنده ی آن ها در کارهای اجتماعی، اخلاقی، آموزشی و … باشند و در نهایت یک جامعه ی سالم و عاری از هر گونه آسیب خواهیم داشت.علاوه براهمیت سلامت دختران و مادران جامعه، فعالیت ورزش بانوان می تواند انگیزه ای برای پرداختن به ورزش سایر اعضای خانواده نیز باشد. متاسفانه مشغله های بالا ، اعم از کارهای خانه، رسیدگی به امور همسر و فرزندان و علاوه برآن مسئولیت های بیرون از خانه به خصوص برای بانوان شاغل ، همه و همه دست به دست هم داده که ورزش و رسیدگی به سلامتی یا درآخرین اولویت ها قرار گیرد یا اصلا به آن توجهی نشود. بانوان به علت داشتن متابولیسم خاص بدنی بیش از آقایان در خطر ابتلا به بیماری ها هستند. به همین سبب ، ضروریست تا برای پیشگیری از بروز احتمالی به بیماری های خطرناک در صدد پیشگیری و تقویت سلامت خود برآیند. باید اذعان داشت که نهادینه کردن ورزش و فعالیت های جسمانی برای دختران و بانوان، حتی از ضرورت بیشتری برخوردار است. دختران امروز، همسران و مادران آینده ی جامعه ی ما هستند، همان ها که هسته ی مرکزی خانواده های فردا را تشکیل خواهند داد. بدیهی ست که سلامت زن، بر تصویر کلی سلامت یک خانواده و در نهایت یک جامعه تاثیر مستقیم دارد. بانوانی که در دوره های گوناگون زندگی خود از بارداری و زایمان و پرورش و تربیت فرزندان نیاز به جسمی سالم و روانی آسوده دارند.

ورزش بانوان
ورزش بانوان

شادابی زنان یک جامعه، کل جامعه را تحت تاثیر قرار می دهد.  مازاد بر اینکه نداشتن تحرک کافی و فعالیت مناسب بدنی، باعث احساس ضعف و خستگی شده و بانوان را مستعد به بیماری های مختلف می نماید. این امراض که شامل بیماری های قلبی، فشارخون و ضربان قلب بالاست، یک سوم از علل مرگ و میر بانوان در سراسر دنیا را تشکیل می دهد. برای نمونه بیماری های قلبی و عروقی ، نیمی از مرگ و میرهای بانوان بالای پنجاه سال در کشورهای در حال توسعه بوجود می آید. تحقیقات اخیر نشان می دهد که فعالیت های فیزیکی معمولا عامل مهمی در پیشگیری از پوکی استخوان می باشد. بانوان در سنین بعد از میانسالی، به دلیل کاهش تراکم استخوان و افزایش احتمال دچار شدن به پوکی استخوان به شدت به تغذیه و ورزش مناسب نیاز دارند. پژوهش های علمی نشان می دهد ، بانوان ورزشکار در مقایسه با سایر بانوان، هنگام بارداری و زایمان مشکلات کمتری را تجربه خواهند کرد. بانوان با بالا بردن توانایی های ذهنی و اعتماد به نفس می توانند به رویاهای خویش جامه عمل بپوشانند. فعالیت های فیزیکی منظم در کاهش استرس، اضطراب، افسردگی و احساس بی کسی و تنهایی تاثیراساسی دارد و این پدیده برای بانوان بسیار حائز اهمیت است. زیرا در کشورهای پیشرفته و در حال توسعه ، روند رشد بیماری افسردگی در بانوان تقریبا دو برابر مردان است.

سرانجام این که ، آنچه باید در رابطه با ورزش و بانوان مورد توجه قرار گیرد، این است که باید شرایط مناسبی را در جامعه فراهم کرد تا بانوان و دختران بتوانند در محیطی امن ورزش کنند و مشارکت بانوان در تمام سطوح ورزشی گسترش داده شود و مشارکت شان در ورزش به منزله ی محرکی برای ارتقای سطح کیفی زندگی اجتماعی آن ها و خانواده هایشان باشد. البته شایان ذکر است که کمبودهای موجود در ورزش بانوان ، مانع بروز بسیاری از ظرفیت ها می شود. نبود امکانات ورزشی بانوان، امکان دسترسی کم به پارک ها و فضاهای سبز مختص بانوان و امکانات ورزشی می تواند از جمله عواملی باشد که بانوان ایرانی را از ورزش دور و دورتر می نماید. لذا این امر نیازمند نگاه مدبرانه مدیران و مسئولان کشوراست تا با توجه به زیرساخت های ورزش بانوان، رفع مشکلات موجود و ترغیب بانوان جامعه به ورزش، کمک شایانی به سلامتی مادران و دختران ایران زمین نماییم.

مهسا صالحی – کارشناس ارشد مدیریت مالی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا