فناوری هستهای یک پیشران برای توسعه کشور
فناوری هستهای در تمام دنیا یک پیشران برای توسعه کشور قلمداد می شود. در ابتدا باید اشاره کنیم که فناوری هسته ای، به توانایی تبدیل اورانیوم موجود در طبیعت می گویند که از طریق شکافت اتم ها به اورانیوم غنی شده که دارای انرژی بسیار زیادی است به دست می آید. با شکافت هسته یا همان اتم اورانیوم، انرژی هسته ای به صورت حرارت و انرژی گرمایی آزاد می شود که از آن می توان برای تولید بخار آب و گرداندان توربین های تولید برق و در زمینه های مختلف استفاده کرد.
فناوری هستهای ؛ میعاد گاه شاخه های گوناگون دانش از علوم پایه تا فنی و مهندسی است و رشد و توسعه ی آن ارتقای سطح سایر فناوری ها و علوم را به دنبال خواهد داشت. به همین علت از فناوری هستهای ، به عنوان فناوری حساس و فاخر یاد می شود که دستیابی به آن موجب ایجاد غرور و خودباوری ملی در مردم یک جامعه یا کشور خواهد شد. قطع به یقین فناوری هسته ای ، عامل تعیین کننده استقلال و عدم استقلال کشورها در دنیای آینده است و با توجه به محدودیت منابع خداداد سوخت فسیلی، فناوری اکتسابی در زمینه سوخت پاک و انرژی هسته ای، نقش مهم و برجسته ای در تعیین شاخص های اقتدار و استقلال کشورها ایفا می کند.
بیستم فروردین ماه در تقویم رسمی جمهوری اسلامی ایران، روز ملی فناوری هسته ای نامگذاری شده است. این روز به مناسبت ۲۰ فروردین سال 1385 و اعلام دستاوردهای هسته ای قابل توجه توسط دانشمندان و نخبگان جوان ایرانی نامگذاری شده است.
در این عرصه ، دانشمندان و جوانان غیور کشور ما با جانفشانی، تلاشهای عاشقانه و مخلصانه و بدون هیچگونه چشمداشتی به کشورهای بیگانه و ابرقدرت های پوشالی در عرصه فناوریهای نوظهور به دستاوردهای بسیار مهمی رسیدند و یکی از این موارد، هستهای شناخته شدن ایران و درخشش آن در بین کشورهای جهان است.
موفقیتی که در شرایط تحریم های ظالمانه و تنها با تکیه بر توان دانشمندان داخلی و در شرایط تحریم به دست آمده بود و همگان را متحیر ساخت. چرا که تولید سوخت هسته ای مورد نیاز رآکتورهای هسته ای، رؤیایی بود که دانشمندان جوان کشور با تکیه به قدرت باری تعالی و مجاهدت شبانه روزی تبدیل به واقعیت شد تا بتوان از این واقعه به عنوان نماد خود باوری ملت ایران یاد کرد و به پاس این مجاهدت علمی، 20 فروردین با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی با عنوان “روز ملی فناوری هسته ای” در تقویم جمهوری اسلامی ایران ثبت شود و هر ساله، مراسم جشنی در این روز در ایران برگزار می شود و از دستاورد های هسته ای جدید رونمائی میگردد.
با توجه به نامگذاری امسال توسط رهبرمعظم انقلاب ، سال تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین، استفاده از زوایا و فرصت های مختلف علوم و دانش هسته ای می تواند نماد موفق و کاملی از فعالیت های شرکت های دانش بنیان در این حوزه باشد. چرا که راه برای تحول صنعت هسته ای به دست شرکت های دانش بنیان، امری ضروری و اجتناب ناپذیر است.
از مهم ترین کاربردهای انرژی هسته ای که همواره کشور عزیزمان ایران به دنبال دستیابی و استفاده صلح آمیز از این انرژی می باشد عبارتند از: کاربرد در تولید برق، فناوری هسته ای در پزشکی، زیست شناسی و زیست فناوری، امنیت مواد غذایی، کشاورزی، نانوبیوتکنولوژی ، در بخش دامپزشکی و دامپروری، در دسترسی به منابع آب، در بخش صنعت ، برآورد فرسایش یا رسوب گذاری خاک و صدها مورد دیگر کاربرد دارد، که هر یک از این شاخه ها می تواند پله ای برای صعود و اقتدار ملت ایران باشد. بی تردید موفقیت در این حوزه ، مدیون رشادت ها و شهادت دانشمندانی است که با خون خود نهال دانش را آبیاری نمودند و انگیزه ای قوی برای سایر دانشمندان و نخبگان جوان ایرانی شده اند.
مصطفی یحیایی – کارشناس ارشد علوم ارتباطات