سنگهای قیمتی؛ بستری برای توسعه صادرات و اشتغال
در حالی که تجارت بازار سنگهای نیمهقیمتی و قیمتی در جهان امروز درآمد سرشاری دارد، کشورمان تاکنون سهم مناسبی از این بازار به دست نیاورده و از اشتغال آن هم سهمیه درخور توجهی نداشته است.
به گزارش تفاهم آنلاین، ظرفیت بالقوه سنگهای نیمهقیمتی و قیمتی در ایران وجود دارد و طبق برآوردها در چارچوب برنامههای توسعهای در زیرساختهای بخش معدن، میتوان سالیانه حداقل اشتغال ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزارنفر را در سطح کشور به دنبال داشته باشد.
صنعت گوهرسنگ امروز به منبع درآمد بالایی برای بسیاری از کشورها تبدیل شده است، به ویژه هند و تایلند دو کشور شاخص محسوب میشوند که درآمد میلیاردی از این محل و اشتغال وسیع آن دارند و اکنون که دولت به توسعه اشتغال میاندیشد، یکی از راهبردها گسترش مشاغل خانگی درآمدزا و صادراتمحور است. پیش از این رهبر معظم انقلاب هم در دیدار اعضای هیات دولت با ایشان، بر جلوگیری از خام فروشی سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی تاکید داشتند و طرح این موضوع از سوی معظمله نشانه اهمیت این حوزه در ایجاد ارزش افزوده برای کشور محسوب میشود.
واقعیت اینکه سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) در دولت دوازدهم به این موضوع توجه ویژهای داشته و علاوه بر هماهنگی با سایر سازمانهای ذیربط دولتی و بخش خصوصی، نسبت به برنامه راهبردی مبادرت ورزیده تا بستر توسعه این صنعت را هموار کند. امروز ایمیدرو به عنوان یک سازمان توسعه ای سیاست جلوگیری از خامفروشی را در قالب اهداف کلان دنبال میکند و براین پایه برنامه تراش گوهرسنگها در قالب بازارچههای تخصصی که بستری برای تولید، فروش و صادرات است، دنبال میکند.
بررسیها نشان میدهد که توسعه صنعت سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی با راهاندازی کارگروه بهینهسازی صنعت گوهرسنگها از دیماه پارسال آغاز شد و در این ارتباط ستادی در سازمان ایمیدرو شکل گرفته که از کمیتههای مختلف تشکیل شده تا برنامهها را در این زمینه تا رسیدن به حصول نتیجه پایش کند. صاحبنظران اقتصادی و نمایندگان انجمنهای تخصصی و دانشگاهی حوزه گوهرسنگها در ستاد مزبور حضور دارند و آموزش و پژوهش، تامین منابع مالی، بازار و تجارت، اصلاح قوانین، اکتشاف و استخراج و آزمایشگاه مرجع از جمله کمیتههای تخصصی این ستاد است. پیش از این ایمیدرو در نخستین گام، با همکاری استانداری و شهرداری اصفهان، در خردادماه امسال بازارچه تخصصی سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی را راهاندازی کرد.
بازارچه در ساختمان جهان نمای شهر اصفهان راهاندازی شده و سپس در «سرای خیار» واقع در میدان امام علی(ع) شهر اصفهان، بازارچه دیگری در دست اقدام است. علاوه براین تفاهمنامه همکاری بین ایمیدرو و استانداری خراسان رضوی برای ایجاد بازارچه گوهرسنگها در شهر مشهد امضاء شد. پیشبینی شده با عملیاتی شدن مفاد این تفاهمنامه، بهینهسازی و توسعه بازار گوهرسنگها مبتنی بر اصول علمی و تجاری پیاده شود.
برنامههای اعلام شده توسط ایمیدرو گویای آن است که پنج بازارچه خریدفروش سنگهای قیمتی، تراش خورده و جواهر در اصفهان، مشهد، دوغارون (واقع در خراسان رضوی مرز با افغانستان)، کرمان، همدان و راهاندازی پایانه گوهرسنگها در مرز تایباد برنامهریزی شده است که چراغ نخست در اصفهان روشن شد. امسال ایمیدرو اعتباری افزون بر۴۰ میلیارد ریال برای اجرای برنامههای توسعه سنگهای قیمتی اختصاص داد که اجرایی سازی طرح گوهرسنگها یکی از مهمترین محورهای این کار است، ضمن اینکه تدوین طرح جامع گوهرسنگ ایران هم در برنامه در قالب استفاده از مشاور پیشبینی شده بود.
آمارهای رسانهای و نیمه رسمی حاکی از آن است که امروز میزان اشتغال در بخش گوهرسنگها بیش از۱۵۰ هزار نفر است، برآورد میشود که در قالب برنامه پنج ساله هفتم نزدیک به ۵۰۰ هزار نفر در این زمینه مشغول به کار شوند. بخش زیادی از اشتغالزایی در این بخش بهوسیله اجرای برنامههایی است که به عنوان رونق مشاغل خانگی، ایجاد کارگاههای کوچک، بازارچههای خرید و فروش تراش در استانها محقق میشود. دستیابی به سهم نیم درصد از ارزش بازار جهانی جواهرات در چارچوب برنامه هفتم توسعه به ارزش ۳.۸ میلیارد دلار و سهم یک درصدی تا سال ۱۴۱۰ به ارزش ۹.۷ میلیارد دلار انتظار میرود که نقشه راه این صنعت در آینده است.
منبع: ایرنا