کارآفرینی

 افزایش تعداد شاغلان کشاورزی با وجود کرونا

نتایج یک پژوهش نشان می‌دهد که با وجود آنکه شیوع کرونا رشد تعداد شاغلان بخش کشاورزی را کند کرده، اما روند افزایشی آن همچنان ادامه یافته است.

به گزارش تفاهم آنلاین به نقل از ایسنا، در اقتصاد ایران، اشتغال از دغدغه‌های اصلی سیاست‌گذاران اقتصاد به شمار می‌رود و در این راستا، تجزیه و تحلیل روند اشتغال و ساختار آن در سطح کشور و مناطق مختلف، مستلزم شناخت دقیق استعدادها و توان بالقوه بخش‌ها در مناطق است تا بتوان برنامه‌ریزی و اشتغال‌زایی متوازن و متعادلی را در هر یک از بخش‌ها و مناطق صورت داد.

کشاورزی از جمله بخش‌های مذکور است که اطلاع از ظرفیت‌ها و توانایی‌های آن در بسیاری از تصمیم‌گیری‌ها و سیاست‌گذاری‌ها مربوطه به ویژه اشتغال و بازار کار اثرگذار است.

بسیاری از کارشناسان بر این باورند که با توجه به آنکه در سال‌های اخیر با مازاد نیروهای فارغ‌التحصیل در رشته‌های کشاورزی روبرو بوده‌ایم، بهتر است بستر اشتغال برای دانش‌آموختگان بخش کشاورزی و جذب فارغ‌التحصیلان این رشته فراهم شود؛ به زعم آن‌ها خشکسالی و بحران آب و فقدان الگوی کشت مناسب از جمله مشکلات بخش کشاورزی طی سال‌های گذشته بوده که موجب کاهش درآمد شاغلان بخش کشاورزی شده و لازم است برنامه‌ریزی اساسی در استفاده از شیوه‌های نوین توسعه بخش کشاورزی در دستور کار قرار گیرد.

علی حیدری‌ـ‌‌فعال حوزه کار در این باره می‌گوید: در سال‌های گذشته به جای یکپارچه‌سازی اراضی به سمت تقسیم اراضی رفته‌ایم و کاهش درآمد سرانه در بخش کشاورزی موجب شده تا سهم اشتغال این بخش به مرور کاهش پیدا کند. با توجه به پتانسیل‌های بالای بخش کشاورزی و تاثیر آن در توسعه صادرات غیرنفتی و وجود مازاد نیروهای فارغ‌التحصیل در این بخش، شایسته است بستر اشتغال و جذب دانش‌آموختگان و فارغ‌التحصیلان رشته‌های کشاورزی فراهم شود.

وی به مقرون به صرفه نبودن فعالیت‌های زراعی و کشاورزی در اراضی کوچک اشاره کرده و می‌گوید: به دلیل آنکه برداشت محصول در بخشهای باغی و زراعی بیشتر در اراضی کوچک صورت می‌گیرد، صرفه اقتصادی ندارد و چون در کاهش فعالیتهای کشاورزی اثرگذار است، مورد استقبال قرار نمی‌گیرد.

از نگاه این فعال حوزه کار با وجود آنکه در برخی سال‌ها بارش نزولات آسمانی مطلوب بوده و میزان تولید محصولات کشاورزی را افزایش داده، اما اشتغال در بخش کشاورزی همچنان در سطح پایینی قرار دارد و لازم است برنامه ریزی اساسی برای استفاده از ظرفیت فارغ‌التحصیلان بخش کشاورزی و ارتقای سهم شاغلان این بخش بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.

گفتنی است که مرکز آمار و اطلاعات راهبردی وزارت کار در گزارشی به بررسی روند شاغلان بخش کشاورزی بر حسب فعالیت‌های اقتصادی طی سال‌های ۱۳۸۴ تا بهار ۱۳۹۹ پرداخته که می‌تواند نشان‌دهنده تغییرات سهم شاغلان در فعالیت‌های مختلف با توجه به تحولات اقتصادی و اجتماعی جامعه باشد.

این بررسی نشان می‌دهد که تعداد شاغلان بخش کشاورزی در سال ۱۳۸۴ پنچ میلیون و ۹۹ هزار نفر بوده که ظرف ۱۰ سال بعد و در سال ۱۳۹۴ به سه میلیون و ۹۶۱ هزار و ۲۹۷ نفر کاهش یافته است، اما پس از این سال با افزوده شدن تعداد ۱۴۹ هزار و ۱۵۲ نفر به جمعیت شاغلان، در فاصله سالهای ۱۳۹۵ تا بهار ۱۳۹۹ مجددا روند افزایشی خود را دنبال کرده است.

افزایش ۱۱ هزار و ۷۲۴ نفری شاغلین در بهار ۱۳۹۹ نسبت به بهار ۱۳۹۸ نیز نشان می‌دهد هرچند کرونا رشد تعداد شاغلین این بخش را کندتر کرده ولی روند افزایشـی همچنـان ادامـه یافتـه است.

بر اساس آمارها حدود ۲۰ درصد اشتغال کشور و معادل ۴.۵ میلیون فرصت شغلی متعلق به بخش کشاورزی است و کشاورزی سهم بسزایی در صادرات غیرنفتی کشور دارد تا جایی که کارشناسان از توسعه بخش کشاورزی به عنوان یکی از راهکارهای جبران کاهش درآمدهای نفتی یاد می‌کنند.

اگر چه خشکسالی و نبود منابع آبی موجب شده تا بخش کشاورزی در سال‌های اخیر با مشکلات متعددی مواجه شود اما استفاده از روش‌های نوین آبیاری و توسعه کشت گلخانه ای و مطالعات گسترده در حوزه آب و خاک تا حد زیادی به رفع مشکلات و تقویت و توسعه بخش کشاورزی منجر شده است.

در حال حاضر سهم سرمایه‌گذاری در بخش کشاورزی به نسبت سهم سرمایه‌گذاری در اقتصاد کشور پایین است که لازم است حمایت و پشتیبانی بیشتر از این بخش صورت گیرد و از ظرفیت فارغ‌التحصیلان رشته‌های کشاورزی و فراهم کردن بستر ورود آن‌ها به بازار کار بیش از پیش استفاده شود.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا