شاخص بورس به کدام سمت میرود؟
«امیرعلی امیرباقری» امروز (سهشنبه) در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا افت قیمت نفت را مهمترین علت ریزش شاخص بورس و وجود هیجان فروش در بازار روز گذشته اعلام کرد و گفت: تا چند وقت گذشته زمانی که قیمت نفت روند نزولی را در پیش میگرفت، درآمد ارزی ایران هم با کاهش همراه میشد، اما اکنون به دلیل عدم وابستگی ارزی به فروش نفت، میتوان صف فروش در بازار دیروز را بیشتر ناشی از هیجان دانست تا منطق.
وی ابلاغ چند دستورالعمل به صورت همزمان را به عنوان دیگر عامل افت شاخص بورس دانست و افزود: این عامل منجر به فرار سرمایهگذاران از بازار سرمایه شد، ریسک دستورالعمل ها در میان مدت و بلندمدت نمیتواند بر بدنه بازار تاثیرگذار باشد اما اکنون با توجه به اینکه بازار در مرحله حساسی قرار دارد شاهد تاثیر ابلاغیهها بر روند بازار بودیم.
امیرباقری با بیان اینکه هر بهانهای میتوانست زمینه اصلاح بازار را فراهم کند، گفت: انتظار میرود بازار در میان مدت و کوتاه مدت با شیب ملایم به مسیر صعودی خود بازگردد و بعید است شاهد خروج افسار گسیخته نقدینگی و ورود لطمه به این بازار باشیم.
این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه انتظار اصلاح برای مدت کوتاه در بازار وجود داشت، گفت: در بازار فرصتی ایجاد میشود تا سهامداران اقدام به جابجایی سهام خود با سهام ارزندهتری کنند که در روند صعودی بازار به راحتی قادر به خرید اینگونه سهم ها نبودند.
وی افزود: اکنون این امکان میسر شده تا سهامداران به دور از هیجان و با تکیه بر چشم انداز اقتصادی در بعد داخلی و جهانی، اقدام به تغییر پرتفوی خود کنند.
امیر باقری اظهار داشت: انتظار از حقوقیهای بازار این است که به پولهای وارد شده به بازار به چشم طعمه نگاه نکنند، در حقیقت سهامداران را از تحلیل و از سهام بنیادی نترسانند زیرا همین امر باعث ورود پول به سهام حبابی که از ارزش ذاتی خود فاصله گرفتند، خواهد شد.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به قرار گرفتن قیمت دلار در نقطه بحرانی گفت: انتظار اصلاح زمانی و قیمتی برای قیمت دلار وجود دارد، همین امر زمینه رشد کامودیتیها و رشد بازار سرمایه را فراهم میکند.
وی به کاهش سهم دلار در سبد بانکهای ارزی بانک مرکزی در دنیا اشاره و بیان کرد: این موضوع چشم انداز دلار را برای میان مدت و بلندمدت بین سرمایهگذاران تضعیف میکند و به مرور دیدگاه سرمایهای به دلار از بین میرود.
امیرباقری افزود: با توجه به ریسک موجود در بازارهای موازی، بازار سرمایه به لحاظ ریسک و بازدهی، معقول ارزیابی میشود اما به شرط اینکه سرمایهگذاران از هیجان دوری کنند و قانونگذاران از ابلاغ تصمیمات یک شبه بر بدنه بازار خودداری کنند.
ریزش بی سابقه قیمت نفت
«نوید قدوسی»، کارشناس بازار سرمایه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا گفت: اکثر سهمها در بازار روز گذشته با صف سنگین فروش مواجه بودند که این صفها تا پایان بازار هم جمع نشدند.
وی به کاهش محسوس ارزش معاملات در بازار که به یک سوم روزهای اخیر رسیده بود، اشاره و بیان کرد: عامل غالب این موضوع ریزش شدید قیمت نفت بود که از سال ۱۹۹۱ تا کنون چنین ریزشی بیسابقه بوده است، قیمت نفت روز گذشته از همان زمان شروع بازار حدود ۳۰ درصد ریزش داشت که این موضوع شوکی را به بازار وارد کرد.
قدوسی اظهار داشت: اتفاقی که پایان هفته گذشته برای دامنه نوسان رخ داد و بازار را متراکم کرد اثر آن همچنان از روز شنبه بر بازار ادامه دارد.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه این دو عامل در کنار یکدیگر باعث شد تا بازار زیر بار فروش برود، گفت: همه سهمهای وابسته به قیمت کامودیتی و نیز گروههایی که ارتباطی به کاهش قیمت نفت و دیگر کامودیتیها نداشتند زیر بار هجوم برای فروش در بازار قرار گرفتند.
وی با بیان اینکه نفت تا حدودی افت هیجانی خود را جبران می کند، افزود: یک سری بستههای حمایتی در کشور چین و آمریکا برای حمایت از بازار سهام و قیمت کامودیتیها اجرایی می شود که به دلیل بازگشت قیمت نفت و بهبود وضعیت بورس جهانی میتواند عامل مثبتی برای بورس ایران تلقی شود.
وی گفت: در روزهای آینده گروههایی که ارتباطی به قیمت کامودیتی ندارند راه خود را از گروه های مرتبط با کامودیتی جدا میکنند.
قدوسی به جلسه امروز شورای عالی بورس اشاره و بیان کرد: اگر در جلسه امروز شورای عالی مذاکرهای در زمینه کاهش دامنه نوسان صورت گیرد و خروجی آن مطلوب باشد سمت و سوی بازار تغییر خواهد کرد.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه کاهش دامنه نوسان به دلیل محدود شدن نقدشوندگی عامل خوبی برای بازار محسوب نمیشود، افزود: روز گذشته صحبتهایی در زمینه کاهش دامنه نوسان بورس به ۳.۵ درصد مطرح شده بود که در حد شنیده است و باید مصوبه آن به صورت رسمی در جلسه امروز منتشر شود.
وی گفت: امیدواریم مسئولان، افت بازار دیروز را که به دلیل احاطه شوک در بازار ایجاد شده بود، سرلوحه تصمیمگیری خود قرار دهند و تصمیمی را اتخاذ کنند که تا حدودی اثر این شوکها را در بازار از بین ببرد.