چگونه شغل مناسب خود را پیدا کنیم؟

از نگاه کارشناسان و تحلیلگران بازار کار افرادی که دنبال کار مناسب میگردند ولی تمایل و نیازی به دانشگاه رفتن ندارند باید به سمت فراگیری آموزشهای مهارتی بروند و بر اساس علاقه و استعداد، مسیر شغلی خود را پیدا کنند.
به گزارش پایگاه خبری تفاهم آنلاین ، در شرایط کنونی اهمیت انطباق و تناسب بین رشتههای دانشگاهی با نیاز بازار کار امری ضروری است زیرا نبود تناسب رشته تحصیلی با نیاز بازار کار موجب عدم جذب فارغ التحصیلان و افزایش بیکاری در جامعه میشود.مطالعات حاکی از آن است که این تناسب در کشور با چالشهایی همراه بوده به نحوی که تناسب بین رشتههای تحصیلی و نیاز بازار کار در ایران کمتر از ۱۰ درصد است.
با وجود آمار بالای فارغالتحصیلان دانشگاهی بازار کار همچنان با بحران بیکاری جوانان آماده به کار دست و پنجه نرم میکند. این امر حاکی از شکاف عمیق میان فضای آکادمیک و نیاز واقعی صنایع و بازار کار است که نشان میدهد، سیاستهای اقتصادی و بازار کار نیاز به اصلاح جدید دارد.برای آنکه بین شاخصههای اقتصادی، صنعت و دانشگاهها تناسب برقرار شود لازم است برنامهها، سرفصلها یا رشتههای درسی دچار تغییر اساسی شود و آموزش عالی در این زمینه به طور جدی ورود کند.به اعتقاد تحلیلگران بازار کار، فارغ التحصیلان باید متناسب با نیاز بازار کار در دانشگاه تحصیل کنند و در این زمینه برنامهریزی جدی در نظام آموزش فنی و حرفهای با همکاری موثر دانشگاهها به وجود آید تا افراد بر اساس علایق خود یک مهارت را از میان مهارتهای نرم بیاموزند.
در همین راستا سید مالک حسینی – معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزیر کار – در یک گفتوگوی تلویزیونی با اشاره به لزوم ایجاد تعامل دانشگاه با بازار کار اظهار کرد: زمانی ارتباط دانشگاه با بازار کار قطع بود و اگر نبود در دو بخش سیاستگذاریهایمان متفاوت میشد؛ اول میزان پذیرش در این تنوع رشتهای که ایجاد میکنیم، دوم سرفصلهای رشتههای تحصیلی را طوری تنظیم میکردیم که به سمت دانشهای مهارتی برود یعنی ضمن اینکه فرد دانش را می آموزد، مهارتهای استفاده از این دانش را در بازار کار یاد میگیرد.
وی افزود: بین ردههای فارغ التحصیل دانشگاه بیشترین میزان بیکاری را در فارغ التحصیلان لیسانس داریم یعنی این نسبت در ارشد و دکترا بسیار نسبت پایینتری است و وقتی وارد میشدیم یک رشته تحصیلی را انتخاب میکردیم برای آنکه یک مدرک لیسانس داشت؛ حتی زمانی بود که جوانان خواستگاری هم می رفتند مدرک لیسانس قبل از وضعیت کسب و کار جدی بود.
معاون اشتغال وزیر کار با اشاره به فرصت خانوادهها به فرزندان خود برای انتخاب رشته اظهار کرد: امروز این فرصت به وجود آمده که خانوادهها به فرزندانشان مشورت دهند ولی نباید دچار افراط و تفریط شویم و تنها به دانشگاه رفتن فکر کنیم، لذا بحث اصلی ما کار تلفیقی است و توصیه میکنیم اگر دانش آموزان علاقمندند که به بازار کار وارد شوند نیاز نیست حتما وارد دانشگاه شوند و با فراگیری مهارتهایی که در دوره کوتاهتر است اتفاق بهتری برایشان رقم خواهد خورد.
به گفته حسینی در حال حاضر موج گرایش در برخی رشتهها بالاست و در رشتههای گروه بازرگانی، علوم اداری و حقوق که ۲۵.۴ درصد را شامل میشود و مهندسی و ساخت و تولید گفته میشود که این رشتهها بازار کار دارند.وی تاکید کرد که در سر فصلهای دانشگاهی باید تعامل جدیتر بین صنعت، بازار کار و دانشگاه به وجود آید و در سیاستگذاریها نیز این تناسب برقرار شود و در این زمینه دانشگاهها و رسانهها باید به کمک بیایند.
به گفته معاون وزیر کار باید به کسانی که دنبال کار مناسب هستند اما نیازی به دانشگاه رفتن ندارند اجازه دهیم به سمت فراگیری آموزشهای مهارتی بروند و بخشهای مهارتی را به روز کنیم.حسینی در پایان تاکید کرد: سیاستهای فعال بازار کار بعد از چند سال توقف فعال شده و برای فارغ التحصیلان دانشگاهی از سمت بنگاهها یارانه دستمزد، یارانه بیمه و طرح کارورزی احیا شده است.بر اساس گزارش اخیر مرکز آمار ایران، نرخ بیکاری فارغالتحصیلان از ۱۱.۶ درصد کاهش یافته و به نرخ ۱۰.۴ درصد رسیده که عددی امیدوار کننده است. موضوع نرخ بیکاری تنها مختص ایران نیست و در تمام دنیا نرخ بیکاری گروههای خاص مثل فارغ التحصیلان و زنان و جوانان از نرخ بیکاری متوسط کشور بالاتر است.
بررسی نرخ بیکاری در کشور نشان میدهد که تعداد فارغ التحصیلان از سال ۱۳۶۵ تا یک دهه بعد از آن از متوسط نرخ بیکاری عمومی پایینتر رفته و دلیلش این بوده که تعداد فارغ التحصیلان دانشگاهی به کل جمعیت عدد پایینتری است و لذا سهم نیروی کار فارغ التحصیلان در بازار کار سهم پایینی بوده است، زیرا تعداد دانشگاهها و فارغ التحصیلان بیشتر میشود.سال ۱۳۶۱ دانشگاه آزاد و سال ۱۳۶۷ دانشگاه پیام نور تاسیس می شود. یک دهه بعد در سال ۱۳۷۱ مجوز اولین دانشگاه غیرانتفاعی صادر میشود و در سال ۱۳۷۰ دانشگاه علمی کاربردی شکل میگیرد و سیاستی به وجود میآید که دسترسی عدالت آموزشی را بیشتر میکند.
به گزارش ایسنا، انتخاب شغل و مسیر شغلی مناسب با استعداد و علاقه، کلید موفقیت و رضایت شغلی است. با شناخت نقاط قوت و علایق خود میتوانید در زمینهای که در آن استعداد و علاقه دارید، مهارتآموزی کنید و به دنبال فرصتهای شغلی مرتبط بگردید. این رویکرد به شما کمک میکند تا در کار خود پیشرفت کنید و به طور کلی احساس رضایت بیشتری داشته باشید.