یک اقتصاددان: نظام مالیاتی غیرهدفمند و سنتی است

یک اقتصاددان گفت: در سیاستهای کلی برنامه هفتم توسعه بر تحول نظام مالیاتی کشور با هدف اتکای درآمدهای دولت به مالیات، بازتوزیع ثروت و حمایت از تولید تاکید شده اما در حال حاضر سازمان مالیاتی کاملاً سنتی، غیرهوشمند و غیرهدفمند است.
به گزارش پایگاه خبری تفاهم آنلاین ، وحید شقاقی در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: اقتصاد ایران به دلیل ماهیت و ساختارش طی ۱۰۰ سال اخیر عمدتا وابسته به نفت بوده و یک اقتصاد نفتی رانتی بر کشور حاکم بوده است. لذا مالیات یک منبع دست دوم و تزئینی قلمداد شده و شاهد شکلگیری یک نظام مالیاتی مدرن نبودهایم.
وی افزود: البته طی سالهای اخیر به دلیل تحریمهای اقتصادی و به تبع آن کاهش درآمدهای نفتی، ورود دولت به بخش مالیات افزایش یافته اما سازمان مالیاتی هنوز به شکل سنتی و غیرهدفمند عمل میکند و چیزی به عنوان یک نظام مالیاتی هوشمند و سیستمی وجود ندارد.
شقاقی تاکید کرد: با توجه به اینکه درآمدهای نفتی دولت دچار مشکل شده برخی آقایان در بخش مالیات ورود بیشتری کردند و مقداری سهم مالیات بالا رفته اما همچنان نظام مالیاتی ما سنتی است که رسیدگیها مثل گذشته توسط ماموران و ممیزهای مالیاتی انجام میشود و مدرن و یکپارچه و هوشمند و داده محور نیست.این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه سیستمی شدن نظام مالیاتی صحت ندارد گفت: سیستم مالیاتی آگاهانه عمل نمیکند و ما همچنان با یک سازمان مالیاتی سنتی مواجهیم که فقط ورود به افزایش درآمد این حوزه بیشتر شده است.
به گفته شقاقی، همواره یک سازمان سنتی، فرسوده و غیرهدفمند تحت عنوان سازمان مالیاتی در کشور وجود دارد اما چیزی تحت عنوان نظام مالیاتی هوشمند و سیستمی نداریم. همانطور که گفتم کماکان درگیر مالیاتگیری سنتی هستیم.وی بیان کرد: در سیاستهای کلی برنامه هفتم بر تحول نظام مالیاتی کشور در جهت گسترش پایههای مالیاتی و حمایت از تولید و عدالت مالیاتی تاکید شده و ضرورت دارد کشور با تصمیمات سخت از این سازمان سنتی به یک نظام مدرن و هوشمند عبور کند و تکامل ماهوی و ساختاری رخ دهد که بر سه ماموریت کلیدی خود یعنی درآمدهای مالیاتی دولت و اتکای دولت به مالیات، بازتوزیع ثروت و بالاخره حمایت از بخش مولد و کنترل سفته بازی و فعالیتهای غیرمولد استوار شود و به صورت یک سازمان هوشمند، داده محور، یکپارچه، سیستمی و کارآمد اداره شود.