یادداشت

۱۳ آبان ؛ روزی برای تاریخ !

آرش حسینی

 

تاریخ را ملت‌ها می‌سازند و  قهرمان‌های متعلق به هر ملتی، به سازه تاریخ، شکل و فرم می‌دهند.در تاریخ کشور ما هم روزهای بزرگی را می‌شناسیم که مردم ما نقش‌های ماندگار به  یادگار گذاشتند و صحنه‌های تاریخی را آفریدند و قهرمانان این مرز و بوم هم به آن صحنه‌ها رنگ و بو افزوده‌اند.

در تاریخ معاصر ایران رویدادهایی مانند نهضت تنباکو، انقلاب مشروطه، نهضت ملی شدن صنعت نفت، قیام ۱۵ خرداد و انقلاب کبیر اسلامی صحنه هایی از هنر تاریخ‌سازی ملت ایران و قهرمانان آن به شمار می‌آیند.  یکی از این روزهای پرشکوه ، روز ۱۳ آبان است، در این روز مهم ۳ رخداد بزرگ رخ داده  است که دو مورد آن ماهیت استکبارستیزی  دارد و یکی نیز در امتداد  استبدادستیزی بوده است.

این روز اولاً یادآور تبعید امام خمینی(ره) در سال ۱۳۴۳ به دنبال اعتراص به تصویب کاپیتولاسیون از سوی رژیم پهلوی بود. از این منظر ۱۳ آبان نماد مبارزه علیه امپریالیسم و نفوذ خارجی و مکمل حرکت‌های استعمارستیزانه تاریخ معاصر مانند استقلال هند، ملی شدن نفت ایران و … است.بسیاری از کشورها، به ویژه آن‌هایی که تحت سلطه قدرت‌های بزرگ قرار دارند، می‌توانند از این روز به عنوان الگو و نماد مبارزه برای استقلال خود یاد بگیرند.

رویداد دوم، تظاهرات دانش‌آموزان در ۱۳ آبان ۱۳۵۷، علیه رژیم پهلوی است که نماد آگاهی و مشارکت نسل جوان در تحولات سیاسی کشور و تقابل با استبداد و دیکتاتوری است. دانش‌آموزان که به عنوان آینده‌سازان جامعه شناخته می‌شوند، با ایمان به خدا و روحیه همراه با شجاعت و ایثار به خیابان‌ها آمدند و خواستار سرنگونی رژیم پهلوی و تاسیس حکومت اسلامی شدند. این تظاهرات با سرکوب رژیم پهلوی مواجه شد و تعداد زیادی از دانش‌آموزان به شهادت رسیدند.

رویداد سوم، یعنی تسخیر سفارت آمریکا در سال ۱۳۵۸،  یک نقطه عطف در تاریخ روابط ایران و غرب به شمار می‌رود. این اقدام نمایانگر خشم مردم از دخالت‌های خارجی و سیاست‌های استعماری قدرت‌های بزرگ به ویژه آمریکا بود. حرکتی خودجوش و مردمی که بعد از وقوع، به تایید رهبری انقلاب رسید و انقلاب دوم نام گرفت. تسخیر سفارت آمریکا نماد اعتراض به سیاست‌های مداخله‌جویانه آمریکا و تلاش برای بازپس‌گیری هویت و استقلال ملی ایرانیان  بود.

امروز۱۳ آبان به عنوان یک روز نمادین در تقویم ایران شناخته می‌شود و فرصتی مناسب برای یادآوری ماهیت استکباری آمریکا و سیاست‌های نژادپرستانه و غیرانسانی غرب به ظاهر متمدن است. این یادآوری در روزهایی که در فلسطین و لبنان جنایت و نسل‌کشی رژیم صهیونیستی با حمایت آمریکا و غرب، رقم می‌خورد، بیش از همیشه ضرورت دارد. با یادآوری پرونده استعماری غرب از یک سو و سابقه استقامت ملت‌ها در برابر استعمار از سوی دیگر، می‌توان برای تقابل با جنایات جنگی رژیم اشغالگر قدس و حامیان غربی آن تدبیر کرد؛ تدبیری متکی بر مقاومت و ایستادگی و عدم اعتماد به شعارها و وعده‌های دنیای غرب. چرا که در چنین روزی به یاد می‌آوریم تاریخ بشر پر از ظلم و ستم بوده است و مفاهیم لیبرالیستی به ظاهر صلح‌گرایانه، تنها به درد رویاها و رمان‌ها می‌خورد و در عرصه واقعیت، تنها با تقویت بنیان‌های دفاعی می‌توان مقابل ظلم و بی‌عدالتی ایستاد.

پس ۱۳ آبان نه تنها یک روز تاریخی در ایران، بلکه یک روز بین‌المللی برای بازخوانی پرونده استکبار جهانی و نیز مقاومت ملت‌ها و عبرت از آن است.

 

منبع: روزنامه تفاهم

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا