مهمترین نشانههای شقاق مقعدی چیست؟
یکی از عارضههای بسیار شایع نشیمنگاهی بیماری شقاق مقعدی است. این بیماری باعث یک شکاف یا پارگی در پوست اطراف مقعد میشود و میتواند مشکلات بسیاری را برای بیمار به وجود آورد. بسیار مهم است که افراد با اینکه شقاق مقعدی چیست، انواع آن و مهمترین نشانههای شقاق مقعدی آشنا باشند تا بتوانند هرچه سریعتر برای درمان این بیماری اقدام کنند.
از مهمترین نشانههای شقاق مقعدی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- درد بسیار شدید و همراه با سوزش در ناحیه مقعد
- احساس یک توده کوچک یا اسکین تک بر روی پوست نزدیک شکاف دهانه مقعد
- خونریزی در هنگام اجابت مزاج
موارد گفته شده همگی از جمله مهمترین نشانههای شقاق مقعدی هستند که با مشاهده آنها بیماران میتوانند پی به وجود این عارضه نشیمنگاهی ببرند. آشنایی با این علائم کمک میکند افراد پس از مشاهده آنها هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کرده و درمان بیماری خود را آغاز کنند.
اگرچه این علائم به عنوان علائم بیماری شقاق شناخته میشوند؛ اما در مواردی ممکن است با علائم هموروئید مشابهتهایی داشته باشند. به همین دلیل بسیار مهم است افراد با مشاهده آنها به پزشک مراجعه کنند تا نوع بیماری آنها توسط پزشک تشخیص داده شود. بسیاری از افراد با مشاهده نشانههای شقاق مقعدی دست به خوددرمانی میزنند که این کار بسیار اشتباه است؛ زیرا در بسیاری موارد ممکن است بیماری آنها هموروئید یا بیماریهای دیگر نشیمنگاهی باشد که نیاز به درمانهای متفاوتی دارند. خوددرمانی در بسیاری موارد باعث میشود بیماری فرد تشدید شود و نیاز به درمانهای جدیتری پیدا کند.
بیماری شقاق چیست؟
در پاسخ به این سوال که بیماری شقاق چیست باید گفت، بیماری شقاق از جمله شایعترین عارضههای نشیمنگاهی به شمار میرود. این بیماری باعث ایجاد یک شکاف یا پارگی در پوست اطراف دهانه مقعد میشود. این شکاف و پارگی میتواند هم درد و سوزش فراوانی را ایجاد کند و هم باعث خونریزی در هنگام اجابت مزاج گردد.
بیماری شقاق یا فیشر به دلایل مختلفی میتواند افراد را مبتلا کند که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- یبوست مزمن طولانی مدت
- اسهال مزمن
- زایمان طبیعی
- بیماریهای التهابی روده
- رابطه مقعدی
- عضلات مقعدی بیش از اندازه تنگ
- قرار دادن اجسام خارجی در مقعد
- ابتلا به برخی بیماریهای مقاربتی
شناسایی دلایل ابتلا به شقاق مقعدی میتواند کمک کند تا افراد بتوانند با حذف عوامل ایجادکننده این بیماری از ابتلا به آن جلوگیری کنند و یا به بهبود این عارضه نشیمنگاهی یاری رسانند.
بیماری شقاق مقعدی در صورت عدم درمان میتواند از حالت حاد به حالت مزمن درآید و درمان این بیماری را با سختیهای بیشتری مواجه سازد.
بسیار مهم است افراد پس از مشاهده نشانههای شقاق مقعدی درمان بیماری خود را تحتنظر پزشک آغاز کنند تا به این ترتیب مداوای بیماری آنها با روشهای درمانی سادهتری صورت گیرد.
انواع شقاق مقعدی چیست؟
پس از اینکه افراد دانستند که بیماری شقاق چیست آشنایی با انواع شقاق مقعدی از اهمیت بالایی برخوردار است.
شقاق مقعدی به دو نوع زیر تقسیم میشود:
شقاق مقعدی حاد: زمانی که بیماری شقاق برای اولین بار در بدن فرد به وجود بیاید به آن شقاق مقعدی حاد گفته میشود. شقاق مقعدی حاد به طور معمول در طی ۶ تا ۸ هفته درمان میشود. از جمله درمانهایی که برای شقاق مقعدی حاد توصیه میشود مراقبتهای خانگی و استفاده از برخی داروها هستند.
شقاق مقعدی مزمن: یکی از انواع شقاق مقعدی این نوع از شقاق است و زمانی به وجود میآید که بیماری شقاق مقعدی در مرحله حاد درمان نشود. زمانی که بیماری شقاق از مرحله حاد وارد مرحله مزمن شود نیاز به مداخله پزشکی دارد و باید با روشهای درمانی جدیتری همچون جراحی و لیزردرمانی شقاق مداوا گردد.
از جمله روشهای جراحی که برای درمان شقاق از آنها استفاده میشود موارد زیر هستند:
- اسفنکتروتومی داخلی جانبی
- فیشرکتومی
- فلپ پیشرفته
در کنار روشهای جراحی، بسیاری مواقع بیماری شقاق از طریق لیزردرمانی قابل مداوا است. این روش درمانی با استفاده از دستگاههای لیزر CO2 انجام میشود و روشی کم تهاجمی و بدون درد و خونریزی است. از آنجایی که دوران نقاهت لیزردرمانی شقاق بسیار کوتاهتر از روشهای جراحی است این روش امروزه از سمت پزشکان بسیار توصیه میشود.
لیزردرمانی شقاق در مراکز تخصصی مختلفی انجام میشود که یکی از آنها مرکز درمان فوری است. در این مرکز فوقتخصصان کولورکتال خانم و آقا با تجربه و مهارت بالا شقاق مقعدی را با لیزر درمان میکنند. از آنجایی که در این مرکز درمانی دستگاههای مجهز و به روزی استفاده میشود بیمار با عوارضی نظیر ایجاد گوشت اضافه در مقعد و مشکلات دیگری نظیر تنگی مقعد، بیاختیاری گاز روده و کنترل مدفوع روبرو نخواهد شد. این روش درمانی میتواند به شکل قطعی این عارضه نشیمنگاهی را درمان کند.
تفاوت فیشر و هموروئید چیست؟
همانطور که گفته شد بیماری فیشر یا شقاق علائم مشخصی دارد که از طریق آنها افراد میتوانند پی به وجود بیماری خود ببرند. با این وجود برخی از علائم فیشر با بیماری هموروئید یکسان هستند و این مسئله میتواند بیماران را به اشتباه بیندازد.
از جمله تفاوت فیشر و هموروئید میتوان به نوع این بیماریها اشاره کرد. بیماری فیشر همانطور که گفته شد به وجود یک شکاف یا پارگی در پوست دهانه مقعد اشاره دارد؛ در صورتی که بیماری هموروئید باعث التهاب و کشیدگی رگهای دهانه مقعد یا انتهای راستروده میشود.
تفاوت فیشر و هموروئید همچنین به محل ایجاد این بیماریها نیز مرتبط است. بیماری فیشر یا شقاق در پوست دهانه مقعد ایجاد میشود در صورتی که بواسیر میتواند در انتهای راستروده و بالاتر از خط مقعد نیز به وجود بیاید.
این دو بیماری در برخی علائم نیز با یکدیگر متفاوتاند و همین مسئله باعث تفاوت فیشر و هموروئید میشود. هموروئید میتواند باعث نشت مخاط از مقعد و ایجاد یک توده در دهانه مقعد شود؛ در صورتی که فیشر به طور معمول این علائم را به همراه ندارد.
بسیار مهم است با توجه به تفاوت فیشر و هموروئید افراد در مورد بیماری خود تصمیمگیری نکنند و با مراجعه به پزشک بهترین درمان را تحت نظر پزشک برای بیماری خود انتخاب نمایند.
مراجعه به مراکز تخصصی همچون مرکز درمان فوری کمک میکند بیماری افراد به درستی تشخیص داده شود و در پی آن پزشک بهترین درمان ممکن را انتخاب کند.