آشنایی با روش های درمان خانگی درد سیاتیک
عصب سیاتیک بلندترین عصب بدن است که شاخههای آن از ناحیه تحتانی کمر به سمت لگن، باسن و پاها کشیده شده است. التهاب عصب سیاتیک و علائم آن معمولا در یک سمت از بدن خود را نشان میدهد. در صورتی که شدت درد سیاتیک به اندازهای باشد که مشکلاتی برای عملکرد مثانه و یا احساس پاها ایجاد نکند، میتوان آن را در خانه درمان نمود. برای آشنایی با علت درد سیاتیک، علائم درد سیاتیک، روشهای درمان خانگی درد سیاتیک و روشهای پیشگیری از ابتلا به سیاتیک این مطلب را تا انتها مطالعه نمایید.
چرا افراد به درد سیاتیک دچار میشوند؟
دلیل اصلی درد سیاتیک لغزش یا بیرون زدگی دیسک مهره و فشار وارد کردن آن به ریشه عصب سیاتیک است که موارد بسیار متنوعی میتوانند موجب بروز این مشکل شوند. از جمله این موارد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
صدمات نخاعی
-
عفونت
-
بیماریهای تخریبکننده دیسک
-
رانش مهره
-
بارداری
-
سندرم پیریفورمیس
-
تنگی کانال نخاعی
درد سیاتیک چه علائمی دارد؟
علائم درد سیاتیک در تمامی افراد یکسان نبوده و این درد را میتوان از ناحیه ابتدای ماهیچه ران تا کف پا و انگشتان پا احساس نمود. این علائم طیف گستردهای از علائم را در بر گرفته و میتواند شدتهای متفاوتی داشته باشد. از علائم درد سیاتیک میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
احساس ضعف و بیحسی در پاها و زانوها
-
درد ناگهانی هنگام نشستن و ایستادن
-
ایجاد احساس مورمور شدن و سوزش در پاها
-
احساس سوزش یا درد شدید
-
احساس لرزش یا شوک الکتریکی
-
بیحسی یا تسکین درد با تغییر وضعیت بدن
-
احساس سوزن سوزن شدن
روشهای درمان درد سیاتیک در منزل
برای درمان دردهای حاد سیاتیک میتوان از روشهای خانگی نیز کمک گرفت اما باید در نظر داشته باشید که در صورت طولانی مدت و مزمن شدن درد سیاتیک، باید به پزشک مراجعه نموده و از روشهای دیگر برای درمان درد خود کمک بگیرید. از جمله روشهای درمان خانگی درد سیاتیک میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
استراحت در منزل
داشتن استراحت کافی موجب کاهش فشار وارد شده بر عصب سیاتیک شده و التهاب و درد آن را بهبود میبخشد. اما باید در نظر داشته باشید پس از چند روز استراحت، در صورت احساس بهبودی و رفع درد، بهتر است دوباره حرکت نمایید تا عضلات شما تضعیف نشوند.
استفاده از کمپرس گرم یا سرد
کمپرسور سرد موجب کاهش درد و التهاب شده و کمپرسور گرم میتواند عضلات را شلتر کند تا درد آن کاهش پیدا کند. مدت زمانی که باید از کمپرسور سرد یا گرم استفاده نمایید 15 تا 2 دقیقه است و میتوانید این روش را به دفعات در روز انجام دهید.
مصرف داروی مسکن و پمادهای بدون نسخه
داروهای مسکنی مانند استامینوفن و ایبوپروفن و پمادهایی مانند کرم یا ژل لیدوکائین را میتوان بدون نسخه از داروخانه تهیه نمود و برای رفع درد و التهاب خود از آنها استفاده کرد.
انجام حرکات کششی
انجام حرکات کششی ملایم و انجام یوگا یا تای چی میتواند قدرت و انعطافپذیری عضلات را بهبود ببخشد. این حرکات کششی ملایم میتوانند درد شما را نیز کاهش دهند.
ماساژ دادن عضلات
زمانی که عضلات شما دچار گرفتگی شود، ماساژ دادن آن برای شل شدن عضلات میتواند کمک بسیاری به کاهش درد شما کن.
خارج شدن از وضعیت یکنواخت
انجام فعالیتهای روزانه ملایم و بدون وارد کردن فشار به ستون مهرهها، میتواند در کنترل درد سیاتیک و کاهش فشار وارده بر اعصاب تاثیرگذار باشد.
درمان سیاتیک با ورزش
انجام انواع فعالیتهای ورزشی به صورت مداوم و روزانه، علاوه بر افزایش قدرت و انعطافپذیری عضلات کمر و شکم، میتواند بر بهبود درد سیاتیک و کاهش گرفتگی عضلات نیز تاثیرگذار باشد.
مصرف مواد غذایی مختلف مانند زردچوبه
مواد غذایی همچون پیاز، زردچوبه، برگ کرفس، سیر، گل گاو زبان و کندر از جمله مواردی هستند که موجب کاهش التهاب و تسکین درد میشوند. به همین دلیل برای درمان خانگی درد سیاتیک نیز میتوان از این مواد غذایی کمک گرفت.
عوامل خطر ابتلا به درد سیاتیک چیست؟
-
سن فرد: افزایش سن با تغییراتی در بدن بهخصوص ستون فقرات همراه است که میتوانند شامل ساییدگی استخوان، انحراف ستون فقرات و فتق دیسک باشند. در صورتی که افراد سالمند شما به درد سیاتیک دچار هستند، میتوانید برای مراقبت و نگهداری از ایشان، از خدمات پرستار سالمند در منزل چتر فیروزهای بهرهمند شوید.
-
اضافه وزن و چاقی: چاقی و اضافه وزن موجب بروز تغییر در ستون فقرات و وارد شدن فشار به دیسکهای میان مهرهها میشود.
-
شرایط شغلی: شغلهایی که به حمل بارهای سنگین، رانندگی موتور برای مدت زمان طولانی، ایستادن یا نشستن طولانی مدت و … نیاز دارند، موجب بروز سیاتیک در فرد میشوند.
-
نشستن طولانی مدت: نشستن طولانی مدت یا سبک زندگی کم تحرک، احتمال ابتلا به درد سیاتیک را افزایش میدهد.
-
بیماری دیابت: بیماری دیابت خطر بروز نوروپاتی دیابتی و آسیب رساندن به اعصاب را به همراه دارد. به همین دلیل میتواند موجب بروز درد سیاتیک شود.
چگونه میتوان از بروز درد سیاتیک پیشگیری نمود؟
-
به صورت منظم ورزش نمایید.
-
عضلات اصلی بدن یعنی عضلات شکم و کمر که برای تغییر وضعیت بدن وجود آنها حیاتی هستند را تقویت نمایید.
-
هنگام نشستن به نحوه نشستن، نوع صندلی که بر روی آن مینشینید، قرار دادن یک بالش یا حوله رول شده در منحنی طبیعی ستون فقرات دقت نمایید.
-
در زمان نشستن زانو و لگن خود را در ارتفاع مناسب قرار دهید.
-
هنگام ایستادن برای مدت زمان طولانی، پاهای خود را به ترتیب بر روی چهارپایه یا یک جعبه کوچک قرار دهید تا استراحت نمایند.
-
زمانی که قصد بلند کردن باری سنگین را دارید، بهتر است از اندامهای تحتانی کمک بگیرید تا فشار کمتری به کمر و ستون فقرات شما وارد شود.
-
از افراد دیگر برای بلند کردن اجسام سنگین کمک بگیرید.