بازار و هزینه تمام شده دو عامل موثر بر تعیین قیمت خودرو
جواد مرزبان راد در گفتگو با خبرخودرو اظهار داشت: تعیین قیمت خودرو بر اساس مولفههای متعددی شکل میگیرد که یکی از آنها بازار است؛ این بدان معنا است که خرید یک کالا با قیمت مشخص از سوی بازار عاملی است که میتواند بر قیمت خودرو و سایر کالاها اثرگذار باشد.
وی ضمن اشاره به تاثیر هزینه تمام شده محصول با اختصاص درصدی سود معین برای تولیدکننده گفت: بنابراین به نظر میرسد تلفیقی از بازار و هزینه تمام شده در قیمتگذاری نقش داشته باشد.
عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت ایران افزود: در حال حاضر بازار خودرو، نمیتواند وظیفه قیمتگذاری را به تنهایی بر عهده بگیرد زیرا شاهد یک بازار تیره و تار غیرواقعی هستیم که حباب قیمتها آن را فرا گرفته است.
مرزبان راد ادامه داد: کنترل و نظارت بر بازار ضروری است و علاوه بر آن واگذاری تعیین قیمت به بازار نیز حائز اهمیت است البته نظارت بر قیمتها در یک حد منطقی، مانع از بروز حباب کاذب و ورود ضرر به مصرفکننده خواهد شد.
وی با توجه به مشکلات ارزی قطعه سازان و مشکلات گمرکی تعهدات معوقه خودروسازان و کیفیت تولیدات و خدمات پس از فروش گفت: دولت می تواند نقش موثری در خصوص ارز تخصیصی به واردکنندگان مواد اولیه داشته باشد. در حال حاضر بسیاری از مواد اولیه تولید قطعه از خارج از کشور تامین می شود و افزایش نرخ ارز و مشکلات واردات ناشی از آن، موجب افزایش قیمت قطعه خواهد شد که بر قیمت نهایی خودرو افزوده میشود.
عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت ایران گفت: دولت میتواند واردکنندگان مواد اولیه مورد نیاز صنایع قطعهسازی که در ایران موجود نیست را یاری برساند زیرا واردات گران و یا عدم واردات این کالاها بر قیمت خودرو نیز اثرگذار است.
مرزبان راد تاکید کرد: تخصیص ارز از سوی دولت می بایست بسیار کنترل شده صورت بگیرد زیرا متاسفانه شاهد اختصاص ارز 4 هزار و 200 تومانی و واردات برخی اقلام غیرضروری هستیم که فقدان آنها مشکلی برای کشور ایجاد نمینماید اما عدم واردات برخی از قطعات موجب بروز نقصان در تولید برخی از خودروها یا افزایش قیمت تمام شده آن میشود.
به گفته وی کنترل ارز بسیار حائز اهمیت است و این در حالی است که متاسفانه دولت در 15 سال اخیر اقدام به اختصاص ارز برای واردات اقلامی نمود که توجیهی نداشتند و میبایست عاملین واردات بیرویه غیرضرور و قابل تولید در داخل را که موجب هدررفت و کاهش ارز دولتی و ایجاد شرایط دشوار فعلی شدند، تحت پیگیرد قرار بگیرند و معرفی شوند.
عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت ایران بیان کرد: در حال حاضر مواجهه کشور با کمبود ارز، دست برخی از افراد در واردات را بسته در صورتی که بهبود وضعیت ارزی کشور ممکن است شرایط را برای این افراد مجددا فراهم نماید.
مرزبان راد در خصوص راهکارهای اساسی گفت: برخی از شرکتهای داخلی نوپا و همچنین تولیدکنندگان فعلی مواد اولیه میتوانند با حمایت و تشویق دولت اقدام به تولید مواد اولیهای نمایند که مشکلات ارزی و مبادلات پولی و همچنین کمبود ارز مانع از تولید آنها شده است که زمینهساز بینیازی وارداتی و حتی صادرات خواهد شد.
وی با اشاره به تولید بسیاری از مواد اولیه در شرکتهای پتروشیمی گفت: در زمانی کشور واردکننده بنزین بود و در حال حاضر علاوه بر تولید داخلی، صادرات این محصول هموار گردیده که ناشی از سیاستهای کلان در بخش تجارت وزارت صمت و بکارگیری افراد شایسته و خودباور است.