چای ایرانی و طعم بی نظیر آن همواره طرفداران زیادی دارد. افراد زیادی هستند که نوشیدن یک فنجان چای را در وعده هایی مثل صبحانه و عصرانه نسبت به بقیه خوراکیها و نوشیدنیها ترجیح می دهند و با چیز دیگری عوض نمی کنند.
چای در فرهنگ ما ایرانی ها از قدمت و پیشینه طولانی برخوردار است. بی تردید نوشیدنی چای در میان ما ایرانیان جایگاه ویژه ای دارد. بطوریکه پس از آب ، پرمصرف ترین نوشیدنی به شمار می رود. البته این آمار مصرف نه تنها در ایران بلکه در بسیاری از کشورها قابل تامل است. تا جایی که در کشورهایی همچون کنیا و سریلانکا منبع اصلی تامین ارز و دومین منبع اشتغال در هندوستان است. از اینرو چای یکی از با اهمیت ترین محصولات کشاورزی ایران به حساب می آید.
البته مثل همیشه ردپای پر رنگ چینی ها هم در این عرصه قابل مشاهده است و کشور چین با داشتن بیش از هشتاد میلیون چایکار، بیشترین اراضی چایکاری جهان را به خود اختصاص داده است. اقتصاد عظیم چای کمتر مورد توجه قرار گرفته است، درحالیکه سالانه حدود 38 میلیون دلار ، سهم تجارت چای در جهان است و متاسفانه ایران در این میان سهم چندانی به خود اختصاص نداده است و کشت و برداشت آن عمدتا در شهرهای شمالی کشور قابل توجه است.
چای معمولاً از برگ سبز درخت چای به عمل میآید و طی مراحلی تبدیل به همین چای سیاهی می شود که روزانه می نوشیم. اما در طی همین مراحل ، عملآوری در کشورهای پاکستان، هندوستان و سریلانکا و … مشکلات عدیده ای وجود دارد. به نحوی که نوشیدن این نوشیدنی محبوب را با مخاطراتی قابل توجه برای مصرف کننده همراه ساخته است و باعث بروز عوارض عدیدهای در سلامتی دوستداران چای ایجاد نموده است. اضافه کردن انواع اسانس ها و رنگ به چای خارجی که متاسفانه عموم مردم به تدریج به این رنگ و طعم که مضرات زیادی در طولانی مدت خواهد داشت ، عادت کردهاند و بعضا از مصرف چای سالم ایرانی امتناع می ورزند.
مشکلات عصبی ، دندان ها و لثه ، افزایش پوسیدگی و ترک خوردن دندان ها ، تنها بخشی از مضرات مصرف چای خارجی است. عوارض پوستی و مو، سفید شدن زودرس موها و افزایش چروک پوست، مشکلات ادراری، گوارشی و معده را نیز می توان به مضرات بعضا جبران ناپذیر مصرف انواع چای های خارجی اضافه نمود. در حالیکه در نقطه ی مقابل چای خوش رنگ و طعم ایرانی که عاری از مواد شیمیایی بوده و ارگانیگ و بی ضرر بودن آن از مزایای بی نظیر آن به حساب می آید.
جالب است بدانید که طبق اذعان کارشناسان این حوزه، چای لاهیجان ارگانیک ترین چای دنیاست. از کود و سموم صنعتی در روند تولید آن استفاده نمیشود. چنین مزیت های بی نظیری را شرایط اقلیمی سرد و مرطوب در شهر لاهیجان بوجود آورده و در زمستان دمای هوا تا منفی ۱۰ درجه هم کاهش پیدا میکند و این امر باعث میشود، عمده آفات آن از بین برود. علاوه بر این کمرنگ بودن چای ایرانی نه تنها نکته ضعف نیست بلکه نقطه قوت این چای است .در دیگر کشورها مانند کنیا، سریلانکا و غیره به دلیل آب و هوای گرم و مرطوب بستر برای رشد آفات به طور کامل فراهم بوده و همین عامل استفاده از سموم و انواع کودهای شیمیایی را در کشت چای بالا می برند و درست به همین مقدار آسیب رسان برای سلامتی می باشند. جدیدترین اطلاعات موجود در منابع خارجی در کشور سریلانکا ، حداقل ده نوع قارچ کش، نه مورد حشرهکش و ۸ نوع علفکش مصرف میشود که مصرف برخی از آنها با وجود کارائی خیلی خوب و موثر، مشکل باقیمانده این سموم روی برگ سبز و چای خشک است که این مقدار در سریلانکا حدود پانصد و پنجاه کیلوگرم، در چین حدود هفتصد و پنجاه کیلوگرم و در هند حدود ششصد کیلوگرم است و البته مصرف این مقدار کود به احتمال قوی براساس آزمونهای شیمیائی خاک و برگ چای است.
چای ایرانی بنوشید و این توصیه را به شدت جدی بگیرید. چای ایرانی خالص، سرشار از آنتی اکسیدان بوده که برای ایمنی بدن و جلوگیری از سرطان بسیار مفید بوده و همچنین سرشار از پلی فنول است که باعث احساس شادابی و نشاط و رفع خستگی میشود.