چرایی مدیریت منابع انسانی
منابع انسانی یکی از مهم ترین چالش های پیش رو در همه کسب و کارها می باشد که در صورت عدم توجه به آن می تواند بحران های قابل توجهی برای اشتغال ایجاد نماید . در این راستا باید اشاره نمائیم که همه کارآفرینان بزرگ و صاحبان کسب و کارها با مشکلات متعددی روبرو هستند . از نقدینگی و رشد درآمدها گرفته تا مسائل مربوط به تولید ، بازاریابی و رقابت در میان سایر رقبا . باید قبول کرد که تنوع در نیروی انسانی ، از میزان تحصیلات ، جنسیت و قومیت گرفته تا زمینه های خانوادگی و فرهنگ موضوع را پیچیده تر می سازد.
اگر چه سازمان ها و کسب و کارهای بزرگ در گذشته دغدغه های متعددی را در مسیر موفقیت تجربه می کردند ، اما این روز ها مسئله ی مدیریت منابع انسانی تبدیل به یک مقوله ی حیاتی در دنیای کارآفرینی شده است و به تنهایی می تواند تضمین کننده ی بقای کسب و کار ها باشد. قدر مسلم یکی از عوامل مهم در موفقیت سازمان ، برخورداری از یک برنامه ی استراتژیک و منظم است که در آن اهداف و چشم انداز سازمان ها مشخص شود ، که منابع انسانی یکی از موضوعاتی است که در برنامه ی راهبردی به آن توجه ویژه ای می شود. خاصه ی کارفرمایان و مطالبه ی کارمندان از جمله مواردی است که علاوه بر این که ، نیازمند بررسی از زوایای مختلف است ، نیازمند رسیدن به نوعی توازن برای برطرف سازی چالش های پیش رو می باشد.
علاوه بر این ، انگیزش و تعهد به شرایط کاری نیز یکی از مهم ترین مسائل پیش رو در مدیریت منابع انسانی است.در گام اول ، استخدام نیروی انسانی یکی از مهم ترین موارد مطروحه است . چگونه می توان نیروی کار متعهد و با انگیزه را استخدام نمود و پس از آن و بعد ازآن وفادار به سیستم نگه داشت. یکی از عوامل موثر در این مسئله به قراردادهای استخدامی و شرایط حاکم بر آنهاست.قرارداد های کوتاه مدت و پروژه ای هرگز عامل تهیج کننده ای در این راستا نیستند . در کنار بستن قرارداد ها ، پیدا کردن راه حل های نوین و البته علمی در جهت استفاده ی حداکثری از توانمندی های منابع انسانی از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
احساس مفید بودن و استفاده ی مناسب و حداکثری از پتانسیل های افراد ، آن ها را برای حضور هرچه موثر تر در مسئولیت های کاری تشویق می نماید . البته در این میان باید اذعان داشت که تنها استخدام افراد مستعد و بستن قراردادهای طولانی مدت به تنهایی کافی نخواهد بود. بلکه کسب و کار های کارآفرینانه با ایجاد دانش و شرایط تسهیل کننده در راستای اجرای آن فرصت های موجود را درک و ایده های خارق العاده ای را توسط نیروی انسانی خود کشف می کنند . در این میان تاکید فزاینده ای بر یادگیری و تشویق نیروی انسانی به یادگیری مداوم می تواند بر شکل گیری و به روز بودن کسب و کار ها بسیار موثر واقع شود.
البته یادتان باشد که برای توانمند شدن و آموزش دیدن کارکنان هرگز به دنیال جایزه ی ویژه ای نباشید . بلکه با یک برنامه ریزی مناسب استراتژِی را در پیش بگیرید تا کارکنان به طور خودکار ، بدون مطالعه و فراگیری علوم جدید به سمت آن رغبت پیدا نمایند . البته همانقدر که پرورش استعداد و حفظ آن در سازمان ها مهم است ، جانشین پرورش استعداد ها نیز از اهمیت بسزایی برخوردار است تا در مواقع بحران های منابع انسانی و ترک کارکنان به هر دلیلی از خالی ماندن منسب های کلیدی سازمان ها و به اصطلاح روی زمین ماندن مسائل مهم جلوگیری به عمل آوریم.
شاید برایتان جالب باشد که بدانید که یکی از مسائل اساسی و چالش هایی که در مبحث مدیریت منابع انسانی در ایران با آن مواجه هستیم ، مربوط به مدیریت حضور و غیاب در ادارات و سازمان ها است.در حالی که پیچیده ترین نرم افزار ها و مجهزترین سیستم های موجود هرگز نمی توانند به تنهایی عاملی برای بالا بردن راندمان کاری نیروی انسانی در زمان حضور باشد.در این میان، ارزیابی عملکرد پرسنل شاغل نیز بسیار حائزاهمیت است.از کنترل های نامحسوس گرفته تا بازخوردهای خروجی از چگونگی عملکرد کارکنان در چگونگی این میزان ارزیابی موثر هستند .
کارآفرینان جوان به یاد داشته باشند که چالش های مدیریت منابع انسانی را پایانی نیست و تا مادامی که در حوزه ی کسب و کار مشغول به فعالیت هستند با آن روبرو خواهند بود .اما آنچه در این میان به عنوان یک فاکتور تکمیل کننده در مسیر موفقیت لازم است ، آمادگی و زبدگی و البته نگرش مثبت مدیران منابع انسانی برای روبرو شدن با مشکلات منابع انسانی و حل و فصل آن است .
مهندس امین رشیدی