به گزارش تفاهم آنلاین، محمد سالاری سهشنبه شب (30 دیماه) در مراسم رونمایی از کمپین “ساختمان ایمن؛ شهر ایمن” با گرامیداشت یاد شهدای آتشنشان حادثه پلاسکو، اظهار داشت: فروریزش ساختمان پلاسکو، فروریزش نگاه منفعتطلبانه و بیتوجهی به حقوق عمومی بود.
وی اضافه کرد: اگر در تهران و دیگر شهرها مجموعهای از چالشها و ابر چالشها وجود دارد، به دلیل بیتوجهی به انسانهاست و همین مساله شهرسازی و معماری را به یک چرخه باطل وارد کرد. چرخه باطلی که در آن، محدودیتهای سرزمینی و ظرفیتهای اکولوژیکی و طبیعی نادیده گرفته شد.
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران ادامه داد: حتی طرحهای توسعه شهری و ضوابط شهرسازی و معماری مبتنی بر درآمدزایی تهیه شد و مبتنی بر همین چرخه باطل، شهر به محل تاخت و تاز و سوداگری و درآمدزایی صرف تبدیل شد.
به گفته سالاری، دلیل اصلی فروریزش ساختمان پلاسکو، مغفول ماندن حقوق عمومی و رویکرد ذینفعان آن برای بهرهبرداری حداکثری و درآمدزایی از همه سطوح و حتی راهروها، راه پلهها و فراز سقف کاذب مغازهها و همچنین بی توجهی نهادها و دستگاههای مسئول و متولی در حوزه ایمنی برای جلوگیری از این رویهها بود.
وی گفت: بر اساس آنچه که احصاء شده، ۱۲ هزار و ۵۰۰ پارسل (بخش) روی پهنههای گسلی احداث شدهاند که از جمله شامل ۱۵ بیمارستان، ۳۶ مدرسه، ۶ وزارتخانه، ۹ دانشگاه و مرکز آموزش عالی، ۶۶ برج، ۳۰ ایستگاه آتش نشانی، یک انبار نفت و ۲ پمپ بنزین است.
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران ادامه داد: از ۳۳۳ بیمارستان شهر تهران، ۱۱۰ بیمارستان در شرایط ناایمن قرار دارد.
وی با بیان اینکه ۲ گروه ساختمان در تهران وجود دارد، افزود: گروه نخست ساختمانهایی که در حال ساخت هستند و گزوه دوم ساختمانهایی که از قدیم ساخته شدهاند. برای گروه اول، تمام مقررات ایمنی به صورت سختگیرانهای رعایت میشود، اما مشکل، ساختمانهای قدیمی است که در زمان احداث، الزامات ایمنی وجود نداشته یا رعایت نشده است.
سالاری ادامه داد: ۳۳ هزار ساختمان شناسایی شده که از این تعداد ۶ هزار ساختمان کمخطر، ۲۳ هزار و ۵۰۰ ساختمان میانخطر، سه هزار و ۵۰۰ ساختمان پر خطر و ۱۲۰ ساختمان بسیار پرخطر هستند.
رییس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران اضافه کرد: از آنجاییکه مطالبه گری و نظارت همگانی تاثیر بسزایی در تحقق ایمن سازی دارد، طی مصوبه ای، شهرداری تهران ملزم به افشاسازی لیست این ساختمانها شد؛ هر چند ملاحظات امنیتی نیز در این خصوص وجود دارد، اما مقرر شد که این افشاسازی به گونهای باشد که منجر به سواستفاده نشود.
وی درباره آنچه که برای ادامه مسیر ایمنسازی شهر مورد نیاز است و باید مورد مطالبه قرار گیرد، گفت: قانون یکپارچه برای ایمنی شهری نداریم و دولت و مجلس شورای اسلامی باید تدوین و تصویب این قانون را در اولویت قرار دهند.
سالاری افزود: همچنین بازنگری مبحث ۲۲ مقررات ملی ساختمان ضرورت دارد، چرا که اکنون، ساختمانها در مرحله بهرهبرداری بهصورت بلاتکلیف رها میشوند.