مهارت؛ رمز غلبه بر معضل بیکاری جوانان
به گزارش تفاهم آنلاین به نقل از ایرنا، حسین سعادتی-جوان ماهر و کارآفرین قزوینی و دارنده مقام در مسابقات ملی مهارت، در خصوص اهمیت و جایگاه مهارت در اشتغالزایی جوانان بیان داشت: مهارتآموزی باید برای جوانان به عنوان یک ضرورت شناخته شود که میتواند آینده و شغل آنها را تضمین کرده و مشکل بیکاری جامعه را مرتفع سازد. سعادتی، متولد ۱۳۷۰ و نفر اول مسابقات ملی در مرحله استانی و نفر سوم المپیاد ملی مهارت در سطح کشوری در رشته فرز CNC در سالهای ۹۰ و ۹۱ میباشد.
وی در رابطه با فعالیت خود و عناوینی که در حوزه مهارت کسب کرده است، می گوید: علاقه من به یادگیری و کسب مهارت باعث شد تا به سمت یکی از حرفههای فنی (فرز cnc) کشیده بشوم و در مسابقات ملی مهارت در این رشته حائزعناوین برتر شوم. در حال حاضر دارای هشت گواهینامه مهارت از سازمان فنیوحرفهای، موسس و مدرس یک کارگاه آموزشی و هنری و دارنده مدرک کارآفرینی از اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی هستم.
پس از کسب رتبه سوم در مرحله کشوری المپیاد ملی مهارت به اردوی آمادهسازی تیم ملی برای شرکت در رقابتهای جهانی ۲۰۱۳ مهارت دعوت شدیم که متاسفانه به دلیل نبود تجهیزات لازم و مناسب و تحریمها امکان شرکت در این مسابقات میسر نشد و بعد از بروز مشکلاتی، رشته کاری خود را تغییر دادم و به سمت تولید محصولات هنری و تزئینی و طراحی و نقاشی روی آوردم.
این کارآفرین قزوینی در خصوص عواملی که باعث تغییر رشته کاریاش شد، میگوید: با توجه به فضای کسبوکار و سرمایه قابل توجهی که فعالیت در رشته cnc نیاز داشت و نداشتن توانایی مالی برای تامین و تهیه تجهیزات این رشته ادامه فعالیت در آن برایم میسر نبود.
پنج سال دوندگی برای دریافت تسهیلات و عدم موفقیت در این خصوص به دلیلی کم توجهی مسئولان و بانکها نیز در این تصمیم موثر بود و با وجود ۱۰ سال تلاش و فعالیت در این رشته باعث شد تا به فکر فعالیت در حرفه و رشته دیگری باشم. در سال ۹۲ نیاز به تهیه یک دستگاه لیزر کوچک داشتیم که هزینهاش در آن زمان ۱۹ تا ۱۵ میلیون برآورد میشد، اما سرمایهای برای تهیه آن نداشتم و بانکها نیز در پرداخت وام کوتاهی کردند چه بسا اگر این امکان فراهم میشد، در رشته فرز ادامه فعالیت میدادم.
وی ادامه داد: با توجه به علاقه شخصیام به هنر از ۶ سال گذشته به این حوزه ورود پیدا کردم و در حال حاضر به نقاشی در سبکهای آبستره اکرولیک، رزین اپوکسی و جوهر الکی اشتغال دارم و همچنین اولین مدرس دورههای آموزشی این رشتهها در استان قزوین هستم. در حال حاضر یک کارگاه ۹۰ متری را به همراه سه تن از دوستان خود راه اندازی کردهایم و در آن، انواع محصولات هنری با استفاده از رزین از جمله میزهای ترکیبی چوب و رزین، ساعتهای رومیزی و رودیواری تزئینی و میزهای عسلی، زیورآلات و سایر محصولات تزئینی تولید میکنیم و همچنین آموزش به علاقمندان این رشتهها میپردازیم.
سعادتی در خصوص فعالیتهای کارآفرینیاش میگوید: کارگاه ما از طریق آموزش زمینه اشتغال خانگی ۱۰۰ نفر را فراهم کرده است و این افراد به طور پیوسته با ما همکاری دارند و ما تولیدات آنها را عرضه میکنیم. بازار کار ما با توجه به اینکه در خصوص یک محصول هنری جدید است، عام پسند و خیلی شناخته شده است، البته محصولات هنری مرتبط با رزین به تازگی در کشور رواج پیدا کرده و علاقمندان به آن در حال افزایش هستند و آینده و بازار خوبی در خصوص آن پیشبینی میشود.
در حال حاضر ما ماهانه به طور تقریبی به ۱۰ نفر در کارگاه خود آموزش میدهیم که شامل صفر تا ۱۰۰ تولید محصولات هنری با استفاده از رزین است. هزینههای آموزش برای متقاضیان یک میلیون تومان است که این هزینه شامل وسایل و تجهیزات آموزشی نیز هست که توسط ما برای مهارتآموزان تهیه میشود.
وی در ادامه، با اشاره به لزوم حمایت دولت و مسئولین از دارندگان گواهینامههای فنیوحرفهای اظهار داشت: دولت باید به مهارتآموزان و دارندگان گواهینامههای فنیوحرفهای به ویژه افراد نخبه و صاحب عنوان در این زمینه تسهیلات ارزانقیمت اعطاء کند، چرا که این افراد استعداد بالایی برای کارآفرینی دارند، اما متاسفانه با وجود تاکیدات و حتی ضوابط تعیین شده، بانکها در این خصوص چندان تمایل به همکاری ندارند و یا آنقدر سختگیری میکنند که یک جوان کارآفرین پس از مدتها تلاش و دوندگی، ناامیدانه قید گرفتن وام را میزند.
متاسفانه حمایتها از جوانان نخبه و مستعد و دارای مهارت ضعیف است، مثلا در طی این سالها حتی یک مسئول از کارگاه ما بازدید نکرده و جویای احوال و وضعیت ما نشده است. کارگاهی که من و سه تن از دوستانم راهاندازی کردیم، به سختی از طریق سرمایههای اندک خودمان ایجاد شده و در این خصوص به هیچ نهاد و دستگاهی اتکا نکردیم.
مهارت؛ سرمایه دائمی برای انسانها
وی در خصوص ترس از دست دادن بازار کار با آموزش به دیگران میگوید: زکات علم آموختن به دیگر افراد است، از اینکه به دیگر آموزش میدهم و به آنها یک مهارت را یاد میدهم، سرشار از حس خوب و انرژی میشوم.
سعادتی در رابطه با تاثیر مهارتآموزی در حل مشکل بیکاری جوانان اظهار کرد: مهارت یک سرمایه دائمی برای انسانهاست که تا آخرین لحظه عمر همراه آنها باقی میماند، اما ممکن است هر دارایی دیگری مانند ثروت بر اثر یک خطا و حادثه از کف برود.
نقش مهارتآموزی در اشتغالزایی برای جوانان بسیار موثر است، البته چند فاکتور در این خصوص مهم بوده و نباید به سادگی از آنها عبور کرد، یک اینکه فرد باید به حرفهای که آن را فرا میگیرد، علاقمند باشد و اشتیاق یادگیری او در آن بالا شد و بعد اینکه حرفه مورد نظر از نیازهای جامعه و به اصطلاح پرکاربرد باشد. وی ادامه داد: جوانان باید برای زندگی، کار و تحصیل و رسیدن به برنامههای خود دارای هدف و همچنین برنامه کوتاه، میان و بلندمدت باشند و پی سختیها را برای رسیدن به موفقیت به تن خود بمالند.
خیلی از جوانان ما هیچ برنامه و راهبرد و هدف مشخصی برای موفقیت ندارند و کل زندگی آنها یا با دورهمی در کنار دوستان و یا با گوشی بازی و امثال این قبیل کارها میگذرد، آن وقت انتظار رسیدن به موفقیت و داشتن یک شغل مناسب و خوب را نیز دارند که این خواسته، شدنی نیست. باید برای رشد و پیشرفت خود قائل به حد و مرز نباشیم و مدام خود را بروز کنیم و هیچ گاه از حرکت بازنایستیم، باید زود از خواب بیدار شویم و دیر بخوابیم و دانش و علم و مهارت خود را توسعه ببخشیم و از شکست نترسیم و سختیها نباید ناامیدمان کند و باید فکری برای دور زدن آنها و عبور از مشکلات پیدا کنیم، اگر چنین رویکردی در زندگی خود پیش بگیریم، بدون شک موفقیت خواهیم شد.
توصیه من به جوانان این است که اولا بدانند هیچ وقت برای شروع کردن دیر نیست و اینکه بدانند تلاش و کوشش نمیتوانند به اهداف و آروزهای خود دست پیدا کنند. جوانان باید استعداد و علایق خود را شناسایی کنند و باید همیشه تشنه یادگیری و آموزش باشند و هیچ گاه خود را بینیاز از فراگیری مهارت ندانند و برای هر لحظه و ثانیه خود برنامهریزی داشته باشند و وقت خود را به بطالت نگذرانند، این رمز موفقیت یک جوان خواهد بود.
فراگیری مهارت ضمن تقویت روحیه اعتماد به نفس به جوانان کمک میکند تا در آینده شاغل شده و حتی کارآفزین شوند البته در این راه بدون شک سختیهای زیادی در انتظار آنان هست، اما نباید هیچ گاه ناامید شده و دست از کار بکشند. جوانان نباید فکر کنند با نشستن و منتظر ماندن دولت و یا کس دیگری میتواند آنها را صاحب شغل کند و یا اینکه بدون تلاش و برنامه ریزی میتوانند یک شبه ره صدساله را طی کنند و چنین مواردی استثنا است و نمیتواند برای همه صدق داشته باشد، بلکه باید در کنار تلاش و کوشش فراوان، صبور و قانع باشند و توکل آنها به خداوند باشد.