اقتصادی

لطمه ۴۰ درصدی قاچاق به صنعت نساجی کشور

صنعت نساجی حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد از واردات بی‌رویه پارچه و محصولات این صنعت، لطمه می خورد و بخش زیادی از قاچاق این محصولات از طریق مناطق آزاد انجام می شود.

به گزارش تفاهم آنلاین به نقل از تسنیم، افسانه محرابی، مدیرکل دفتر صنایع نساجی و پوشاک وزارت صنعت، معدن و تجارت با حضور در برنامه گفت و گوی ویژه خبری سه شنبه شب شبکه دو سیما با اشاره به اینکه صنعت نساجی و پوشاک از سال‌های دور تاکنون از مسئله قاچاق لطمه خورده است، افزود: از آن جایی که پارچه‌ها بسیار متنوع و سلیقه ها هم متفاوت است نمی توانیم جلوی واردات آن را بگیریم و این واردات باید انجام شود اما باید به صورت رسمی و درست انجام شود.

محرابی اضافه کرد: با توجه به افزایش نرخ ارز، واردات کمتری انجام می‌شود.

مجید الماسی، کارشناس مبارزه با قاچاق هم با اشاره به گزارش تحقیق و تفحص مجلس شورای اسلامی از عملکرد ستاد قاچاق کالا و ارز، افزود: ریشه قاچاق‌ها از مبادی رسمی است.

وی ادامه داد: در این گزارش, 31 شگرد برای قاچاق از مبادی رسمی ذکر شده بود که یکی از مهم ترین آنها اظهار خلاف واقع است که در قاچاق پارچه‌های پرده‌ای هم اتفاق می افتد.

الماسی با اشاره به اینکه ریشه این اظهار خلاف واقع به تعرفه‌گذاری بر می‌گردد، اضافه کرد: تعرفه‌گذاری باید برای پارچه های مختلف, متفاوت باشد.

او ادامه داد: اگر پارچه معمولی، با عوارض پایین به گمرک اظهار شود اما در داخل کانتینر، پارچه پرده‌ای زینتی با عوارض و تعرفه بالا باشد گمرک باید با توجه به ابزارهای خود، آن را تشخیص دهد.

الماسی افزود: همچنین کیفیت سیاستگذاری‌ها از جمله قانون و مقررات، پایین است و ابزار و فرآیند مورد نیاز تشخیص و شناسایی کالای قاچاق فراهم نیست.
این کارشناس مبارزه با قاچاق اضافه کرد: با دستگاه «ایکس ری» نمی توان تفاوت پارچه‌های داخلی کانتینر را تشخیص داد و بازرسی‌ها هم به صورت رندوم انجام می شود .

گمرک کار خود را به درستی انجام داده است

معاون فنی و امور گمرکی گمرک با اشاره به اینکه از ابتدای امسال تا کنون حدود 18 هزار و 900 تن پارچه را ترخیص کردیم، گفت: گمرک، تشریفات خود را به درستی انجام داده است مگر خلاف آن ثابت شود که در این صورت یا مصداق قاچاق و یا تخلف است.

مهرداد جمال ارونقی در ادامه برنامه گفت و گوی ویژه خبری در ارتباط تصویری با این برنامه با اشاره به اینکه ثبت سفارش برای واردات کالا باید از طریق وزارت صنعت، معدن و تجارت انجام شود، افزود: ثبت سفارش پارچه هم انجام می‌شود و ردیف تعرفه مربوط به گمرک نیز در یکی از گزینه‌های ثبت سفارش وجود دارد.

وی ادامه داد: به محض رسیدن کالا به گمرک با ثبت سفارش و مجوز ورود، به گمرک اظهار و عملیات و تشریفات گمرکی آغاز می‌شود که یکی از این موارد، ارزیابی کالاست.

ارونقی اضافه کرد: بیشتر پارچه‌ها را در مسیر قرمز و یا در مسیر زرد تعریف کردیم و به صورت گزینشی توسط گمرک بررسی و ارزیابی اولیه فیزیکی انجام می‌شود.

وی افزود: برخی از منسوجات به گرفتن مجوز استاندارد نیاز دارند و برخی از آنها برای تعیین ماهیت حتماً به آزمایشگاه‌های استاندارد ارسال می‌شود.
ارونقی اضافه کرد: اگر کالا با ثبت سفارش، مطابقت داشته باشد حقوق ورودی, وصول و ارزش کالا بررسی و نسبت به ترخیص کالا اقدام می‌شود اما اگر مطابقت نداشته باشد یا یکی از مصادیق تخلف به آن اطلاق می شود و یا اینکه بحث قاچاق پیش می‌آید.

او با بیان اینکه گمرک، فیلترها و ابزارهای لازم را دارد، گفت: از ابتدای پروسه تا انتها 6 یا 7 فیلتر در زمینه ارزیابی و مطابقت کالاها وجود دارد و در نهایت به درب خروج می‌رسد که در آن جا در کنار گمرک، پلیس امنیت اقتصادی هم حضور دارد و بررسی می‌کند.

الماسی کارشناس مبارزه با قاچاق هم در ادامه این برنامه با بیان اینکه باید ریشه‌ها و گلوگاه های قاچاق و نقص کار، شناسایی شود, گفت: برای بررسی پدیده کارت بازرگانی یک بار مصرف, چاره اندیشی نمی شود و همچنین اعتبار سنجی بازرگان نیز به درستی انجام نمی‌شود.

وی افزود: فلسفه ایجاد منطقه آزاد و ویژه، حمایت از تولید و صادرات است اما اکنون این گونه نیست.

الماسی با اشاره به اینکه فرآیند رسیدگی به پرونده های قاچاق، اشکال دارد, گفت: بر اساس آمار ستاد قاچاق کالا و ارز، در سال 1395، میزان کشفیات 17 هزار میلیارد تومان و از این تعداد, پرونده های محکوم شده تعزیرات 613 میلیارد تومان بود.

او با بیان اینکه در رسیدگی،کشف و وصول جرائم، دچار اشکالات زیادی هستیم, ادامه داد: میزان وصول جریمه ها توسط اجرای احکام سازمان تعزیرات هم 27 درصد بود.

مدیرکل دفتر صنایع نساجی و پوشاک وزارت صنعت، معدن و تجارت هم با بیان اینکه سال‌ها تخلفات و کم‌اظهاری در گمرک انجام شده است, گفت: اکنون قاچاق به صورت رسمی انجام می شود.

رئیس کمیته بافندگی انجمن نساجی هم عنوان کرد: قاچاق، آفت صنعت نساجی و بزرگترین مشکل تولیدکنندگان داخلی در این صنعت است و سال‌ها با این مشکل دست به گریبان هستیم.

مجتبی دستمالچیان افزود: به گونه ای شده است که دلخوشیم که تحریم ها جدی شود تا واردات بی‌رویه و قاچاق کمتر شود و تولید داخل، جان بگیرد.

وی اضافه کرد: حجم واردات به اندازه ای زیاد است که تولیدات ما نمی تواند با آن رقابت کند در صورتی که توانایی تولید همه نوع پارچه را در کشور داریم.
دستمالچیان افزود: ریسک برای تولیدکنندگان صنعت نساجی به اندازه ای بالاست که حاضر به سرمایه گذاری برای توسعه این صنعت، نیستند.

440 هزار تن؛ میزان تولید پارچه در کشور
مدیرکل دفتر صنایع نساجی و پوشاک وزارت صمت گفت: حدود 600 هزار تن مصرف پارچه در کشور داریم و این در حالی است که حدود 440 هزار تن میزان تولید داخلی داریم که ما به التفاوت آن از طریق واردات انجام می شود.

افسانه محرابی در ادامه برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما درباره اقدامات وزارت صمت برای مقابله با قاچاق پارچه افزود: در این موضوع حمایت های تعرفه ای داریم که در حال حاضر تعرفه پارچه 32 درصد است.

وی ادامه داد: با هماهنگی های انجام شده با گمرک و استاندارد مقرر شد تا سؤالات از طریق دفتر صنایع نساجی و پوشاک وزارت صمت به آزمایشگاه های استاندارد ارسال شود که از نظر فنی ارزش پارچه مشخص شود تا در تعرفه اصلی خودش قرار بگیرد.

محرابی با اشاره به این که پارچه به عنوان اقلام گلوگاهی در زنجیره صنعت نساجی به شمار می رود گفت: در حال حاضر کمبود پارچه داریم و حدود 600 هزار تن مصرف پارچه در کشور است با توجه به اینکه حدود 440 هزار تن میزان تولید داخلی داریم که ما به التفاوت آن از طریق واردات انجام می شود.

وی افزود: در سال گذشته حدود 30 هزار تن واردات داشتیم و مابقی از طریق غیررسمی وارد شده است.

مدیرکل دفتر صنایع نساجی و پوشاک وزارت صمت گفت: یکی از کارهایی که پیگیری کردیم حضور گمرک در مناطق آزاد بود تا از راه های دیگر کالا وارد کشور نشود.

محرابی افزود: در حال حاضر 78 واحد فعال داریم که از 95 میلیون متر، حدود 90 میلیون متر تولید می کنند و همچنین تولیدات واحدهای فعال از نظر کیفی و کمی خوب است.

وی با اشاره به این که کمبود پارچه وجود دارد و باید از طریق واردات تامین شود، گفت: حتی اگر به اندازه نیاز داخل از نظر کمی تولید داشته باشیم ولی بر اساس ماهیت صنعت باید واردات انجام شود.

محرابی ادامه داد: تنوع پارچه پرده بسیار زیاد است و از نظر کیفیت پارچه؛ مشکلی نداریم ولی تنوع آن در بازار کم است که از طریق واردات انجام می شود و در ماده 13 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، موضوع شناسه دار شدن کالاهاست؛ تمام فرایند آن از طریق دفتر صنایع نساجی و پوشاک وزارت صمت انجام شده و اطلاع رسانی ها هم صورت گرفته است و الآن باید نظارت و رسیدگی شود و از تولید کنندگان، موضوع شناسه دار شدن کالا را مطالبه کنند چون بر اساس اعلام ستاد مبارزه با قاچاق کالا وارز امکان جدا سازی کالای داخلی با کالای قاچاق بدلیل شناسه دار نبودن کالا وجود ندارد.

مجید الماسی کارشناس مبارزه با قاچاق هم در ادامه این برنامه گفت: هدف منطقه آزاد؛ حمایت از تولید و صادرات بود ولی در حال حاضر به محل واردات تبدیل شده است.

وی ادامه داد: قانون گذار اجازه انبارگردانی را به گمرک نمی دهد و انبارگردانی در مناطق آزاد انجام نمی شود و نقش ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز هم سیاست گذاری و فرماندهی است.
الماسی افزود: یکی از مشکلات نگرش ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز نسبت به نظارت و ارزیابی و سیاست گذاری است و البته تعارض منافع هم وجود دارد.

در ادامه مهرداد جمال ارونقی معاون فنی و امور گمرکی گمرک ایران درباره نقش گمرک در مناطق آزاد گفت: در مناطق آزاد و ویژه گمرک در مبادی ورودی به داخل کشور حضور دارد و زمانی که کالا به گمرکات اظهار می شود تشریفات آن انجام می شود.

وی افزود: کالاهایی که تجاری باشند در مبادی رسمی ،کالا به گمرک اظهار می شود و تشریفات انجام و کالا از گمرک خارج می شود و زمانی که کالایی به صورت قاچاق وارد می شود از جاهایی است که گمرک در آنجا حضور ندارد.

ارونقی ادامه داد: انبارداری مناطق آزاد بر عهده گمرک نیست و اگر کالایی وارد منطقه شود توسط گمرک نظارت می شود، البته نظارت در ورود به منطقه بسیار کم است و بعد از خارج شدن از منطقه، مقررات و تشریفات مربوط به کالای تجاری اعمال می شود.

مجتبی دستمالچیان نیز در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: روند مبارزه با قاچاق پارچه قابل قبول نیست چون صنعت ما از قاچاق لطمه خورده است.

وی ادامه داد: بیشتر واردات با کارت های یک بار مصرف انجام می شود و از طریق یک شخص وارد کننده صورت نمی پذیرد و ترخیص کاران؛ واردات را پشتیبانی می کنند.

دستمالچیان افزود: قاچاق زیادی از طریق مناطق آزاد انجام می شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا