اجتماعی

عدم شفافیت بازار خرید و فروش پسماند در کشور

رییس اداره محیط زیست انسانی استان تهران با اشاره به اینکه مناسبات حاکم بر بازار خرید و فروش پسماند در کشور شفاف نیست، گفت: دایر شدن یک مرکز مجاز خرید و فروش پسماند در کشور می تواند باعث ساماندهی این بازار، کوتاه کردن دست دلالان، کاهش آلودگی‌ های زیست‌محیطی شود و به صنعت بازیافت نیز کمک کند.

به گزارش تفاهم آنلاین به نقل از ایسنا، فاطمه اکبرپور عنوان کرد: در ایران مشخص نیست که خرید و فروش پسماند با قیودی همراه است یا آزاد است یا اینکه باید کنترلی بر آن باشد اما اگر بورس پسماند یا مرکز خرید و فروش پسماند دایر باشد می‌ تواند باعث شفافیت و ساماندهی این بازار شود.

وی عنوان کرد : در حال حاضر امر خرید و فروش پسماند در کشور بلاصاحب، بدون ساماندهی و بدون نظارت است و بیشتر توسط دلالان و فعالان غیررسمی مدیریت می‌ شود بنابراین اگر یک مرکز خرید و فروش پسماند دایر شود، اصولی بر  بازار خرید و فروش پسماند حاکم خواهد شد.

اکبرپور با ذکر یک مثالی اظهار کرد: لجن‌های آنُدی که پسماندهای صنعت مس هستند زمانی مانند سایر پسماندها مدیریت و در محلی تخلیه می‌شد و به فروش می‌رسید اما پس از مدتی آن‌ ها را در بورس ارائه کردند و باعث شد هم صنایع بازیافت‌ کننده نظم پیدا کنند و هم پروانه‌ های بهره‌ب رداری از آن‌ ها قانونمند شود.

وی ادامه داد: با ارائه شدن لجن‌ های آندی در بورس پسماند ما توانستیم کسانی که از این پسماند استفاده می‌ کنند را شناسایی کنیم همچنین بازیافت‌کننده‌ هایی می‌ توانستند در این بازار شرکت کنند که دارای مجوز از مراجع ذی‌ ربط بودند و شرط شرکت در این بازار برخورداری صنایع بازیافت از پروانه بهره‌ب رداری صنعتی بود. از این رو لجن آندی در اختیار این صنایع قرار می‌ گرفت تا آن را مدیریت و بازیافت کنند.

رییس اداره محیط‌زیست انسانی استان تهران با اشاره به اینکه در تهران چندین مرکز غیررسمی خرید و فروش پسماند شناسایی شده‌اند، عنوانکرد: در جنوب شرق تهران در جاده خاوران محل استوک خاوران بیشتر فلزات رنگین و ضایعات فلزی برای خرید و فروش جمع‌ آوری می‌ شود و یک مرکز غیرمجاز در داخل محدوده شهرداری تهران به‌ نام «خلازیر» وجود دارد که متاسفانه پسماندسوزی‌ های عمده نیز در این محل انجام می‌ شود. همچنین یک جمعه بازار نیز در این محل معروف است که قطعات و پسماند خرید و فروش می‌کنند که به «شیطان بازار» موسوم است. این مراکز هم غیر مجاز هستند و هم صنوف آلاینده و مزاحم در آنجا فعالیت می‌ کنند و پسماند به‌ صورت غیرمجاز خرید و فروش و به‌ صورت غیراصولی تفکیک می‌ شود.

وی در ادامه عنوان کرد: مراکز غیرمجاز خرید و فروش پسماند به‌ صورت جزیره‌ ای و پراکنده در نقاط مختلف استان شکل گرفته‌ اند که هم انبار و هم خرید و فروش می‌شوند. اگر این‌ مراکز خرید و فروش پسماند ساماندهی و به‌ صورت یکجا و متمرکز مدیریت شود مطمئنا تمام کسانی که در این عرصه فعالیت می‌ کنند چه به‌ صورت رسمی چه غیررسمی ساماندهی خواهند شد.

رییس اداره محیط‌زیست انسانی استان تهران همچنین تاکید کرد: دایر شدن یک مرکز رسمی برای خرید و فروش پسماند می‌ تواند کمک بزرگی به صنعت بازیافت کشور ‌کند چراکه اکنون صنایع بازیافت‌ مجاز که با مجوز از مراجع ذی‌ ربط در حال فعالیت هستند برای تامین مواد اولیه خود با مشکل مواجهند و در برخی موارد برای تامین مواد اولیه خود به سراغ واردات پسماند می‌ روند. به عنوان مثال ممکن است برخی صنایع بازیافت برای تامین ظروف «پت» (پلی اتیلن ترفتالات) به‌ سراغ وارد کردن این مواد از کشور همسایه عراق بروند در حالی‌ که پسماند در کشور ما به اندازه کافی تولید می‌شود.

وی ادامه داد: سرانه تولید پسماند در ایران بسیار بالاست و این نشان می‌ دهد که پسماند به اندازه کافی وجود دارد اما به‌ دلیل مدیریت نادرست صنعت بازیافت ما مانند سایر مراحل مدیریت اجرایی پسماند ناقص است.

اکبرپور در پایان اظهار داشت: مناسبات حاکم بر خرید و فروش پسماندها شفاف نیست و تا پسماندها به‌عنوان مواد اولیه بخواهد به دست بازیافت‌کنندگان برسد عملا چند دست می‌ چرخد و طبیعتا با قیمت گزافی در اختیار بازیافت کننده‌گان قرار می‌ گیرد این  در حالی است که اگر دست دلالان کوتاه شود، چند دست چرخیدن پسماند حذف شود و مدیریت متمرکزی بر آن اعمال شود مطمئنا پسماند به‌صورت مستقیم و بدون حضور دلال در اختیار بازیافت‌کننده قرار می‌گیرد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا