اقتصادی

شبکه ملی اطلاعات از اینترنت مستقل نیست

عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی با بیان اینکه شبکه ملی اطلاعات، نگاشتی از شبکه جهانی اینترنت بر جغرافیای ایران است، گفت: شبکه ملی اطلاعات در طول شبکه جهانی اینترنت در ایران است و این طور نیست که شبکه ملی اطلاعات، چیزی مستقل از شبکه اینترنت باشد.

به گزارش تفاهم آنلاین، رسول جلیلی در نشست نقد و اندیشه با موضوع «شبکه ملی اطلاعات، انتظارات و چشم‌اندازها» که با حضور حمید فتاحی-رئیس هیات‌مدیره و مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت برگزار شد، با اشاره به بحث استقلال در شبکه ملی اطلاعات افزود: بحث استقلال در اسناد بالادستی به معنی حکمرانی و مدیریت و اینکه کدام قوانین کشور در این بستر اعمال می‌شود.

وی به سند ابلاغی مهرماه امسال اشاره کرد و گفت: بر اساس این سند، شبکه ملی اطلاعات در مدل مفهومی چند لایه از لایه‌های ارتباطات، فناوری اطلاعات و خدمات پایه و دو لایه بالایی آن از خدمات عمومی و محتوا تشکیل شده که سه لایه ابتدایی از ارکان اصلی شبکه ملی اطلاعات است.

عضو شورای عالی فضای مجازی اظهار کرد: وضعیت ما در لایه ارتباطات از لایه فناوری اطلاعات بهتر است و این لایه نیز وضعیت بهتری از لایه خدمات پایه دارد، اما در این لایه وضعیت مناسبی نداریم.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه هم‌اکنون تقریبا تمام مردم ایران کاربر فضای مجازی هستند، تصریح کرد: به دلیل اینکه مردم از طریق لایه خدمات و محتوا از امکانات این شبکه استفاده می‌کنند، اگر در این لایه مانند برنامه شاد مشکلاتی وجود داشته باشد، به اشتباه آن را از زیرساخت شبکه ملی اطلاعات می‌بینند.

جلیلی با بیان اینکه وزارت ارتباطات در حوزه ارتباطات به نمایندگی از دولت سرمایه‌گذاری مناسبی داشته و دارد، تصریح کرد: در این حوزه وضعیت مطلوبی داریم، اما با توقعات و انتظارات مردم فاصله دارد که البته این فاصله همیشه باقی می‌ماند. بخش خصوصی نیز به دلایل مختلف، سرمایه‌گذاری مناسبی نداشته و شتاب بالای فناوری و افزایش انتظارات مردم، باعث افزایش شکاف بین توقعات و آنچه داریم شده است.

وی با اشاره به تهدید قطع اینترنت از طرف کشوری مانند آمریکا، تصریح کرد: ما باید آمادگی داشته باشیم در صورت قطع اینترنت اگر خدمات‌دهنده و خدمت‌گیرنده در داخل کشور هستند، مشکلی برای شبکه و ارائه خدمت وجود نداشته باشد.

این عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی به وظیفه دیگر بخش‌ها در حوزه شبکه ملی اطلاعات اشاره کرد و افزود: به طور مثال در حوزه محتوا صدا و سیما که مسئولیت صوت و تصویر فراگیر را بر عهده گرفته، اگر امروز در دوران کرونا مردم به اندازه کافی سرگرمی در اختیار ندارند و محتوای ناهنجار خارجی را استفاده کنند، اشکال از صدا و سیما است.

جلیلی به وضعیت مبهم تنظیم‌گری خدمات نوین اشاره کرد و گفت: در حال حاضر مشخص نیست، تنظیم‌گری خدمات نوین بر عهده چه بخشی است و نیاز به تعاملی بین وزارت ارتباطات و مرکز ملی فضای مجازی و شورای عالی فضای مجازی برای تعیین تکلیف این حوزه وجود دارد.

وی با اشاره به تلاش وزارت ارتباطات برای ارائه سرویس بهتر در برنامه شاد، گفت: وزارت ارتباطات زمینه ارائه خدمات به جمعیت ۱۰ میلیونی را فراهم کرده است و من قبل از گلایه از وزارت ارتباطات در این حوزه از مرکز ملی فضای مجازی گلایه کردم، زیرا این مرکز باید هماهنگی بین متولیان این حوزه را برای ارائه خدمت بهتر فراهم کند. خیلی از دانش‌آموزان در دورترین نقاط کشور می‌خواهند از خدمات شاد بهره‌مند شوند، اما به محض اختلال در این برنامه از پیام‌رسان خارجی استفاده می‌کنند که این بسیار خطرناک است.

عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی با اعلام اینکه ما ۱۰۰ درصد با قطع اینترنت مخالفیم، تصریح کرد: هیچ‌کس در جمهوری اسلامی فقط قائل به شبکه ملی اطلاعات نیست و ما همه نیاز به اینترنتی بسیار خوب داریم و همین‌طور که لحظه‌ای قطعی برق زندگی ما را دچار اختلال و تاریکی می‌کند، ما اینترنت بدون قطعی را به عنوان یکی از خدمات شبکه ملی اطلاعات در تمام نقاط جغرافیایی کشور نیاز داریم و واجب است.

جعلی بودن عنوان اینترنت ملی

همچنین حمید فتاحی-معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز در این نشست با بیان اینکه بیش از ۱۴ سال از طرح موضوع شبکه ملی اطلاعات می‌گذرد، گفت: در طول این سال‌ها این شبکه با عناوین و اسامی مختلفی مانند اینترنت ملی که امروز همه در جعلی بودن این عنوان اتفاق نظر دارند، استفاده شده است.

وی با اشاره به برنامه آموزشی شاد و استفاده فراگیر از آن، افزود: با توجه به شرایط و زمان راه‌اندازی، این برنامه قابل قبول است، اما نسبت به آنچه که باید باشد، نقص‌هایی دارد و باید ببینیم وقتی کاربری در مواجه با برنامه‌ای مانند شاد به مشکل برمی‌خورد، اشکال به کجا برمی‌گردد. امروز در کشور هر کجا نقصی در پلتفرمی یا برنامه‌ای وجود داشته باشد، عنوان می‌شود که شبکه ملی اطلاعات مشکل دارد یا کامل نیست.

مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت به استانداردهای تدوین‌شده در سند شبکه ملی اطلاعات اشاره کرد و افزود: وزارت ارتباطات بر اساس همین اسناد تدوین‌شده در شورای عالی فضای مجازی توانست، عقب‌ماندگی چندین ساله در حوزه توسعه زیرساخت‌ها را انجام دهد، به طوری که در سال ۹۲ کمتر از ۳۰۰ هزار کاربر در حوزه پهن باند داشتیم، اما هم‌اکنون بیش از ۷۰ میلیون کاربر موبایل و ثابت از این خدمات استفاده می‌کنند.

فتاحی به خدمات بانکی، ویدئویی و خرید و فروش کالا به عنوان سرویس‌هایی که در بستر شبکه ملی اطلاعات ارائه می‌شود، اشاره کرد و گفت: بخشی از خدمات نیز به توسعه زیرساخت‌های فناوری اطلاعات مانند خدمات ابری، دیتاسنترها و پلتفرم‌ها برمی‌گردد که در کشور انجام شده است.

معاون وزیر ارتباطات ادامه داد: اینکه کاربری از پلتفرمی یا برنامه‌ای نارضایتی داشته باشد، به معنی کم‌کاری در اجرای شبکه ملی اطلاعات نیست و باید بررسی شود که چه میزان از این نارضایتی به عملکرد در حوزه این شبکه و چه میزان به عملکرد بخش‌های دیگر در این حوزه برمی‌گردد.

وی با اشاره به تکالیف وزارت ارتباطات در حوزه شبکه ملی اطلاعات، تصریح کرد: نمی‌توانیم از این وزارتخانه در حوزه محتوایی و فرهنگی انتظاراتی داشته باشیم، چرا که تکلیفی در این حوزه ندارد.

فتاحی به تفاوت وضعیت زیرساخت‌ها قبل از سال ۹۳ و بعد از آن اشاره کرد و افزود: در حال حاضر خدمات بانکداری الکترونیک، مسیریاب‌ها، خدمات حمل و نقل اینترنتی و VODها که کاربران چند ده میلیونی دارند بر بستر شبکه ملی اطلاعات سرویس می‌دهند و اگر امکان ارائه این خدمات از سرویس‌دهندگان ایرانی وجود نداشت، تمام این خدمات از طرف سرویس‌دهندگان خارجی ارائه می‌شد و از اقتصاد، اشتغال و دانش آن محروم بودیم و مشکلات بسیاری در حوزه مختلف ایجاد می‌کرد.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا