دیگ فولادی براساس چه پارامترهایی انتخاب می شود ؟
امروز استفاده از دیگ فولادی به اصلی ترین تجهز موتورخانه می باشد که به دلیل گستردگی نوع متریال در ساخت آن با تنوعات مختلفی روبرو شده است ، از طرفی به دلیل تقاضای زیاد این محصول و همچنین به دلیل کابرد زیاد آن متاسفانه دیگ های فولادی با انواع جنس و متریال های مختلف وارد بازار می شوند که باعث شده است این محصول با کیفیت های متفاوت و بعضا غیر استاندارد وارد بازار شود ،در این بخش فاکتور های لازم برای خرید و انتخاب یک دیگ فولادی به طور مختصر بیان شده است که برای خرید کلاه سر مان نرود.
دیگ فولادی چیست و ساختار آن چگونه است ؟
دیگ فولادی در یک مفهوم ساده و عامه فهم ، یک مخزن می باشد که درون آن لولهای فولادی براساس تعداد و ظرفیت حرارتی دیگ با قطر و سایز معین اطراف یک کوره فولادی قرار گرفته که این کوره محفظه احتراق یا همان بستری برای حرکت شعله می باشد ، البته علاوه بر لوله های داخلی و کوره ،دارای درب و جلو و عقب می باشد که برای بازدید دوره امکان باز کردن آن و تعویض لولهای داخلی آن وجود داشته باشد ،بدنه اصلی دیگ باید اصولا از جنس ورق گالوانیزه باشد تا برای مصارف بهداشتی قابل استفاده باشد ،اگرچه امروزه برای کاهش قیمت تمام شده از ورق های فولادی سیاه استفاده شده که معمولا از این نوع دیگ فولادی برای گرمایش آب استخر استفاده می شود که بازهم غیر اصولی بوده و فقط برای کاهش قیمت دیگ استفاده می شود لازم به ذکر می باشد که قیمت دیگ های فولادی با فشار ان رابطه مستقیم دارد ، به طور کلی دیگ فولادی شامل 5 بخش مهم زیر می باشد که طراحی و نوع ساخت آن به شدت در قیمت آن تاثیر گذار می باشد
قسمت های مهم دیگ های فولادی شامل :
-
پوسته یا مخزن اصلی : جایی برای آبگیری دیگ می باشد حتما باید از جنس ورق گالوانیزه با حداقل ضخامت 5 میلمیتر ساخته شود و عایق کاری شده باشد
-
لوله های داخلی :که در شکل پایین ملاحظه می کنید بلا شک باید از نوع بدون درز رده 40 باشند
-
کوره یا محفظه احتراق : این قسمت حتما باید از نوع آتشخوار با حداقل قطر 8 اینچ و ضخامت 8 میل باشد
-
صفحات نگهدارنده : همانطور که در شکل زیر مشاهده می شود دربرگیرنده لولهای بدون درز می باشد با ضخامت حداقل 6 میلمیتر است.
-
درب جلو و عقب دیگ ،مخصوصا درب جلو که پذیرای شعله برگشتی می باشد و باید حتما با سیمان یا بتن نسوز مسلح شود.
مکانیزم گرمایش آب در دیگ های فولادی آبگرم
دیگ های فولادی آبگرم به دودسته کلی آتش در لوله که به فایبر تیوب و آب در لوله که به واتر تیوب در لوله معروف می باشد ، معمولا در دیگ های ظرفیت پایین و فشار کاری پایین تا 6 بار معمولا از نوع فایرتیوب بوده و که گاز خروجی پس از برخورد به درب عقب ، محصولات احتراق درون لوله ها حرکت کرده و باعث بالا رفتن دمای لوله ها می شود ، به عبارتی وقتی شعله مشعل درون کوره قرار گرفته شعله به انتهای دیگ بر خورد کرده و محصولات احتراق از درون لوله ها به سمت عقب برمی گردند ، به همین دلیل به این دیگ ها دیگ های شعله برگشتی می گویند ،از طرفی آب سرد شهری وارد اطرف لولهای جریان پیدا کرده و باعث انتقال حرارت خود به آب اطرف می شوند که در این فرایند آب گرم شده و آماده به سمت مصرف کننده می شوند
پنج فاکتور مهم برای انتخاب و خرید دیگ فولادی آبگرم
دیگ های فولادی آبگرم بر اساس فشار و کاری و دمای خود طبقه بندی می شوند یعنی هرچه قدر فشار آن بالا رود ،دمای ان نیز بالا می رود و قیمت آن نیز بالاتر می رود ، این پارامتر فشار و دما فقط و فقط به جنس لوله های داخلی و ضخامت متریال بدنه به کار رفته بستگی دارد ، زیرا هرچقدر دما بالاتر رود باید لوله های داخلی تحمل فشار بالا را داشته باشند تا بتواند مقدار فشار لازم را پاس کرده و از ترکیدن لوله های داخلی جلوگیری کنند این مقدمه ای بود برای فاکتور مهم خرید دیگ های فولادی که شامل موارد زیر می باشد :
-
لولهای داخلی بدون درز با استاندارد رده 40 : از اصلیترین فاکتور های مهم برای خرید دیگ فولادی همین موضوع می باشد که تقریبا 70 درصد عمر یک دیگ بسته به این پارمتر دارد ، بسیاری از تولید کنندگان محترم از لولهای درز دار استفاده کرده که به هیچ عنوان قابل قبول نمی باشد
-
فشار کاری حداقل 4 بار : یک دیگ فولادی برای کارکرد طولانی و که نیاز به تعویض لوله ها نباشد حداقل باید فشار کاری آن 4 بار باشد ، هرچقدر فشار کاری پایین تر بیاد قیمت آن نیز به همان اندازه کاهش می یابد
-
تعداد لوله های های داخلی دیگ های فولادی برای حداقل ظرفیت موجود نباید کمتر از 9 عدد باشد ، مثلا حداقل ظرفیت دیگ های فولادی که 72000 کیلوکالری می باشد باید 9 عدد لوله و برای ظرفیت 250000 کیلوکاری 15 عدد لوله به کار رفته باشد
-
مجزا بودن درب و عقب و جلو دیگ : این پارمتر از اصلیترین فاکتورهای مهم خرید دیگ فولادی بعد از بدون درز بودن لولهای آن می باشد اگر دیگی دارای درب جلو عقب مجزا نباشد (مخصوصا درب جلو ) به هیچ عنوان امکان بازدید و تعویض لولهای داخلی آن وجود نداشته و درصورت سوراخ شدن آن باید کل دیگ تعویض شد
-
نوع ورق بدنه و ضخامت بدنه : بدون شک تمامی دیگ های فولادی در هر ظرفیتی باید از ورق گالوانیزه با حداقل ضخامت ورق 5 میل ساخته شود تا تحمل حداقل فشار کاری و همچنین کاربری برای مصارف بهداشتی را داشته باشند
سخن پایانی :
تمامی 5 مورد ذکر شده برای خرید و انتخاب یک دیگ فولادی مناسب پارامتر های تعیین کننده برای قیمت دیگ های فولادی می باشد که بسیاری از تولید کننده های محترم جهت رقابت و کاهش قیمت محصول خود هر 5 فاکتور فوق را زیر پا گذاشته و دیگ های فولادی با قیمت پایین و کیفیت بسیار پایینتر عرضه می کنند ، لذا به تمام خریدارن محترم دیگ های فولادی توصیه میشود 5 فاکتور فوق را برای انتخاب یک دیگ فولادی مطمن با دوام حداقل 15 سال را جهت خرید حتما کنترل نمایند. سازند های