اقتصادی

حرکت روبه جلوی ایران در در مسیر تولید علم

تازه‌ترین گزارش شاخص‌ جهانی نوآوری نمایانگر حرکت رو به‌ جلوی ایران در مسیر تولید علم و نوآوری است.

به گزارش تفاهم آنلاین، در گزارش سال ۲۰۲۰ شاخص جهانی نوآوری که توسط سازمان بین‌المللی مالکیت فکری منتشر شد، آمارهای تازه‌ای از جایگاه ایران را در میان تولیدکنندگان علم جهان به نمایش گذاشت.

گزارش یاد شده با چارچوبی متوازن به ارزیابی ۱۳۱ کشور می‌پردازد. ایران در بین ۱۰ کشور منطقه آسیای میانه و جنوبی رتبه دوم را کسب کرده است.

در این منطقه، هند (رتبه ۴۸)، ایران (رتبه ۶۷) و قزاقستان (رتبه ۷۷) به ترتیب رتبه‌های اول تا سوم را کسب کرده‌اند، ایران همچنین در میان ۳۷ کشور با درآمد متوسط به بالا در رده ۱۹ قرار دارد، نکته قابل توجه در این گزارش در خصوص ایران، استمرار کشور در مسیر تولید علم است.

واقعیتی که نشان می‌دهد وضعیت کشور در شاخص‌های مرتبط با منتشرات علمی، آموزش عالی، ثبت مالکیت فکری و تولید صنعتی در سطح بین‌المللی بهبود یافته است.

شاخص‌های مالکیت فکری از مهم‌ترین نقاط قوت ایران محسوب می شود و کشور از این لحاظ در تراز جهانی قرار دارد. ایران در تمام شاخص‌های مالکیت فکری گزارش شاخص‌ جهانی نوآوری فاصله معناداری با کشورهای منطقه دارد.

برای نمونه ایران در شاخص «تعداد درخواست‌های ثبت علائم تجاری» رتبه یکم جهان و کشورهای ترکیه، رژیم صهیونیستی، عربستان و قطر به ترتیب رتبه های ۱۷، ۱۰۵، ۱۱۱ و ۱۲۵ را کسب کرده‌اند.

برخورداری ایران از جمعیت جوان، دارای انگیزه و تحصیل‌کرده در سطح آموزش عالی، موجب خلق وضعیت بسیار مناسبی برای کشور در شاخص‌های سرمایه انسانی از جمله «سهم فارغ‌التحصیلان علوم پایه و مهندسی از کل فارغ‌التحصیلان آموزش عالی» با رتبه ۳ و «نرخ ثبت‌نام آموزش عالی» با رتبه ۳۱ شده است.

این شاخص‌ها آمادگی کشور برای توسعه فناوری و نوآوری و در یک کلام جهش تولید را بدون هیچ‌گونه محدودیت منعکس می‌کند.

برای نمونه در شاخص ثبت نام در آموزش عالی کشورهای منطقه نظیر عربستان، رژیم صهیونیستی و کویت به ترتیب رتبه‌های ۳۲، ۴۲ و ۵۴ را کسب کرده‌اند که فاصله زیادی با ایران ندارند.

جنبه دیگری که موجب عملکرد مناسب ایران در سطح بین‌المللی شده است، «سهم تولیدات با فناوری متوسط و پیشرفته از کل تولید ملی» با رتبه  ۲۶ می باشد که در مقایسه با اکثر کشورهای منطقه مانند عربستان (رتبه ۳۳)، قطر (رتبه ۳۶) و ترکیه (رتبه ۴۲) وضعیت بهتری دارد.

در دسترس بودن سرمایه و به صورت دقیق‌تر سرمایه‌گذاری صورت گرفته در کشور در بخش‌های مولد اقتصادی یک ضرورت برای تولید و جهش آن است. در شاخص «نرخ تشکیل سرمایه» نیز که سهم سرمایه‌گذاری جدید در کشور از تولید ناخالص داخلی را نشان می‌دهد، ایران در جایگاه ۱۰ جهان قرار دارد که در مقایسه با کشورهای منطقه نیز وضعیت مطلوبی است.

همچنین در شاخص “اندازه بازار داخلی” که همان سرانه تولید ناخالص داخلی است، ایران با رتبه ۱۸ در جایگاه مناسبی قرار دارد.

قرار گرفتن در بین اقتصادهای با درآمد متوسط به بالا، مزیت بازار بزرگ داخلی برای فناوری و نوآوری را نشان‌ می‌دهد. این واقعیت نشان‌دهنده ظرفیت بالقوه بسیار بالای تقاضای داخلی کشور برای تولید صنعتی و نوآورانه است؛ ظرفیتی که زمینه را برای جهش تولید و تحقق اقتصاد مقاومتی مهیا می‌کند.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا