تهدید منابع آب زیرزمینی از سوی سامانههای آبیاری نوین
مرتضی افتخاری روز پنج شنبه در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا افزود: توسعه این سامانهها همچنین سبب شده بازگشت آب به سفرههای آب زیرزمینی نیز به حداقل برسد.
وی ادامه داد: بخشکشاورزی بهعنوان بزرگترین مصرفکننده آب در کشور به شمار میرود و نزدیک به ۵۵ درصد مصارف آب این بخش از طریق برداشت از سفرههای آب زیرزمینی تأمین میشود.
رییس موسسه تحقیقات آب وزارت نیرو با بیان این که کشاورزی ایران از دیرباز به دلیل تنوع اقلیمی کشور و تنوع نیازهای مصرفکنندگان، با پراکندگی بسیار متنوعی در سراسر کشور همراه بوده است، افزود: نظام خردهمالکی اراضی کشاورزی ایران نیز سبب شده است که الگوی کشت مشخص و ثابتی در اراضی کشاورزی ایران وجود نداشته و به جر موارد معدود (و آن هم در مورد محصولات استراتژیکی نظیر گندم، جو، دانههای روغنی و …)، برنامههای قابل پیشبینی از جانب کشاورزان در زمینه نوع کشت وجود نداشته باشد.
افتخاری گفت: این موضوع باعث شده است که مصرف آب در بخش کشاورزی نیز بر اساس روشهای یکپارچه مبتنی بر بهرهوری آب صورت نپذیرید و ارزش اقتصادی محصولات، درجه اولویت اصلی را مصرف آب داشته باشد.
وی ادامه داد: بهعبارتدیگر ارزش اقتصادی کم آب در کشور باعث شده که بخش کشاورزی بهصورت یکپارچه در زمینه مدیریت مصرف آب کوشا نباشد.
رییس موسسه تحقیقات آب وزارت نیرو تصریح کرد: مواردی نیز که توسعه سامانههای آبیاری تحتفشار در اراضی کشاورزی صورت گرفته است، آب صرفهجوییشده به مصارف دیگری رسیده و درعمل بیلان منفیتری بر منابع آب زیرزمینی تحمیل شده و بازگشت آب به سفرههای آب زیرزمینی را نیز به حداقل رسانده است.
به گزارش ایرنا، ایران دارای حدود ۸.۷ میلیون هکتار اراضی کشاورزی است که از این میزان بیش از ۴.۵ میلیون هکتار قابلیت تجهیز سامانههای نوین آبیاری را دارد که تاکنون ۲.۴ میلیون هکتار تحت پوشش این سامانهها قرار گرفته است
همچنین ۴.۵ میلیون بهرهبردار در بخش کشاورزی فعالیت دارند.