اجتماعی

   افسردگی و ابزارهای الکترونیکی

قربانعلی تنگ شیر - مدرس  دانشگاه  


ارتباطات در جهان کنونی با سرعت لحظه ای در حال پیشرفت است و انسان ها ناگزیر به استفاده از آنها هستند.و در این میان استفاده درست به کمک داشتن سواد راسانه ای مناسب می تواند ما را از آسیب های آنها دور نگاه دارد . به خصوص در خانواده‌ها و مدارس که از مهم ترین جاهای استفاده از ابزارهای هوشمند امروزی است.

نقاط مثبت  

  • شبکه‌های اجتماعی امکان برقراری ارتباط سریع و آسان با دوستان ، خانواده و افراد جدید را فراهم می‌کنند.
  • کاربران توانایی بالا بردن آگاهی عمومی را دارند به کمک دسترسی به اخبار و محتواهای آموزشی و مقالات .
  • تبادل نظر و مشارکت سازی برای ارتقاء آگاهی اجتماعی به کمک مشارکت در مباحث اجتماعی و فرهنگی.
  • ابراز خلاقیت و استعدادهای فردی با به اشتراک گذاشتن آثار هنری و نوشته‌های موثر .
  • ایجاد فرصت‌های شغلی و تعاملات کسب و کار با ارتباط با مشتریان .

      نقاط منفی

  • افزایش اضطراب و افسردگی ، استفاده مداوم از شبکه‌های اجتماعی ممکن است منجر به افزایش حس تنهایی، اضطراب و افسردگی شود به خصوص هنگام مقایسه خود با دیگران .
  • اعتیاد به استفاده بسیاری از کاربران و استفاده مکرر از شبکه‌های اجتماعی وابسته می‌شوند که این موضوع می‌تواند به کاهش بهره‌وری و مشکلات خواب منجر شود.
  • انتشار اطلاعات نادرست ، شبکه‌های اجتماعی می‌توانند بستری برای انتشار اخبار جعلی و اطلاعات نادرست باشند که می‌توانند به گمراهی افراد و ایجاد ترس بیانجامد.
  • حفاظت از حریم خصوصی ، کاربران ممکن است از حریم خصوصی خود بی‌خبر باشند و اطلاعات شخصی شان ممکن است بدون مجوز در دسترس دیگران قرار گیرد.
  • تاثیرات منفی بر روابط واقعی، استفاده زیاد از شبکه‌های اجتماعی ممکن است به کاهش تعاملات و ارتباطات واقعی منجر شود وقت کمتر ی را با دوستان و خانواده بگذارند باید تعادل مناسبی بین فعالیت‌های آنلاین و زندگی واقعی خود برقرار کنند . در خانواده‌ها باعث کاهش ارتباطات واقعی می‌شود و فاصله عاطفی را زیاد می‌کند وگفتگوهای رودررو را کاهش می‌دهد
  • اضطراب و استرس به خصوص در جوانان زیادتر می‌شود و خود را با دیگران مقایسه می‌کنند این به خاطر استفاده مداوم از شبکه‌های اجتماعی و ابزارهای الکترونیکی است .
  • اختلال در خواب ، وخواب ناکافی و تاثیرات جسمی روحی از آثار منفی بسیار بد استفاده بیش از حد شبکه‌های اجتماعی است .
  • سلامت جسمی بر اثر نشستن طولانی مدت و عدم فعالیت‌های جسمانی باعث چاقی بیماری‌های قلبی و اختلالات اسکلتی وعضلانی منجر می‌شود .
  • سوق دادن جوانان و رفتارهای پرخطر با دسترسی آسان به محتواهای نامناسب و خطرناک .

راهکارهایی برای کنترل و مدیریت بهتر

 محدودیت زمانی: والدین باید برای فرزندان حتماً محدودیت زمان‌های مشخصی تعیین کنند .الگوی رفتاری خود والدین هم با ایجاد تعادل و زمانبندی مناسب به فرزندان خود نشان دهند که چگونه و چقدر باید از شبکه‌های اجتماعی استفاده کنند.

گفتگو و آگاهی بخشی: والدین باید با فرزندان خود در باره مضرات و معایب  و استفاده بی‌ رویه از ابزارهای الکترونیکی صحبت کنند و خطرات آنلاین حقوقی و مسئولیت را به آنها آموزش دهند . باید گردش های خانوادگی و  ورزش  همگانی در خانواده توسعه یابد .

 استفاده از ابزارهای کنترل: استفاده از نرم‌افزارها و اپلیکیشن‌ها می‌توانند به والدین کمک کند تا نظارت بیشتری بر زمان و نوعی محتوایی که فرزندشان استفاده می‌کنند ، داشته باشند.

استفاده صحیح از ابزارهای الکترونیکی :  استفاده صحیح از ابزارهای الکترونیکی کمک می‌کنند که فرزندان ما بتوانند فضایی امن و سالم داشته باشند و مزایا و امکانات خوبی بر ای آنها به ارمغان بیاورد .

زیر ۱۳ سال به هیچ عنوان گوشی هوشمند برای فرزندان خود تهیه  نکنید. فرزندان باید از ابزارهای الکترونیکی با نظارت پدر و مادر استفاده کنند  ، چون شکاف نسلی  را زیاد می‌کند چون بچه‌های ما همه شاکی هستند و هم ناراضی و این از دوران کودکی شروع می‌شود کنار هم هستیم ، ولی حضور فیزیکی نداریم .بچه‌ها به  تنهایی در اتاق خودشان هستند دور میز غذا نیستیم ، جدا غذا می‌خوریم و والدین هم در حد ضرورت صحبت می‌کنند نه بیشتر .احساس و علاقه واقعی هم وجود ندارد.

انسان مدرن امروز انسان تنهایی است آرامش خود را خرج کردیم برای آسایش نسبی،  زیرا اضطراب  ما در بسیاری از اختلالات است باید از اضطراب دوری کرد که به افسردگی منتهی نشود  .خبرهای تلخ و تکان دهنده را قبل از خواب نبینیم ، انزوای فردی و خود بزرگ بینی در نسل زد ما بیشتر دیده می‌شود و برای استفاده بیش از حد ابزار های هوشمند و گوشه نشینی می کنند و نبودن در جمع با ولگردی در دنیای مجازی به اوج خود می‌رسد. فرزندان ما در طی ۱۲ سال آموزش با ۱۶ هزار ساعت کار در معرض آموزش‌های متضاد خانواده و آموزش و پرورش هستند فرزندان ما چیزی نمی‌شوند که ما می‌خواهیم بلکه آنها ما را می بینند و از ما الگو می گیرند نه از مدارس .

رسانه‌های اجتماعی در هر شرایط مفید و سودمند بوده و ما باید راه‌های استفاده درست از آن را بیاموزیم با سواد رسانه‌ای مناسب . زیرا در غیر این صورت به یک معتاد رسانه ایی تبدیل می شویم که بخش زیادی از عمر و جوانی خود را بیهوده هدر می دهیم و به افسردگی نیز خواهیم رسید .

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا