عربستان با ۱۱۰ میلیارد دلار هم صادرکننده گاز نمیشود
به گزارش ایسنا، شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی پیش از این گفته بود کشورش در آینده نزدیک به یک صادرکننده گاز تبدیل خواهد شد و طی تعطیلات هفته گذشته طرحهایی برای توسعه میدان گازی جفورا اعلام شد که برآورد می شود ۲۰۰ تریلیون فوت مکعب گاز دارد.
شرکت دولتی آرامکوی سعودی که ذخایر گازش تا پایان سال ۲۰۱۸ به ۲۳۳.۸ تریلیون فوت مکعب بالغ شد، اعلام کرد قصد دارد تولید میدان جفورا را در سال ۲۰۲۴ آغاز کند و تا سال ۲۰۳۶ به فروش ۲.۲ تریلیون فوت مکعب در روز گاز برسد.
بعلاوه، این میدان که در استان شرقی نفت خیز عربستان سعودی واقع شده است، پیش بینی می شود حدود ۴۲۵ میلیون فوت مکعب در روز اتان تولید کند که در حال حاضر ۴۰ درصد از تولید فعلی عربستان سعودی است و همچنین ۵۵۰ هزار بشکه در روز مایعات گازی و میعانات تولید کند.
سیامک ادیبی، مدیر تیم گازی خاورمیانه در شرکت مشاوره FGE در این باره به پلاتس گفت: عربستان سعودی برای تولید نیرو علاوه بر نفت کوره و دیزل، ۴۰۰ هزار بشکه در روز نفت می سوزاند و اگر آنها بخواهند سوخت مورد مصرف برای تولید نیرو را تغییر دهند تا مصرف نفت صفر شود، گازی برای صادرات نخواهد ماند و حتی ممکن است کمبودی ایجاد شود که این کشور را نیازمند واردات LNG سازد.
تولید بالاتر
آرامکو در سال ۲۰۱۸ حدود ۸.۹ میلیارد فوت مکعب در روز گاز طبیعی و یک میلیارد فوت مکعب در روز اتان تولید کرد. تولید گاز در سال ۲۰۱۸ حدود ۲۰ درصد نسبت به سطح تولید سال ۲۰۱۳ رشد داشت.
این کشور با هدف اختصاص نفت و فرآورده های نفتی بیشتر برای صادرات، اکتشاف منابع گاز را افزایش داده و قصد دارد تولید نیرو از منابع تجدیدپذیر را تقویت کند.
طبق اعلام وزارت انرژی عربستان سعودی، گاز و منابع تجدیدپذیر ممکن است در آینده بیش از ۹۰ درصد سبد نیرو را تشکیل دهند.
اما این کشور که در حال حاضر روی تولید گاز به عنوان محصول جانبی استخراج نفت متکی بوده و در گذشته موفق نشده است منابع گازی غیرمرتبط را توسعه دهد و تولیدش فعلا به دلیل پایبندی به توافق محدودیت عرضه اوپک پلاس، محدود شده است.
طبق آمار پلاتس آنالیتیکس، در حال حاضر آرامکو تنها ۵۰ میلیون متر مکعب در روز گاز غیرمرتبط تولید می کند و حدود ۸.۸ میلیارد فوت مکعب در روز گاز از منابع مرتبط با نفت می آید.
به گفته سامر موسی، تحلیلگر ارشد پلاتس آنالیتیکس، شرکتهای نفتی بین المللی مکررا تلاش کردند از ذخایر گازی غیرمرتبط در عربستان سعودی بهره برداری کنند اما به دلیل وجود سولفور بالا، عمق ذخایر و مشکلات دیگر به این نتیجه رسیدند که اقدام مذکور غیراقتصادی است. جفورا هم با مسائل مشابهی روبروست اما وعده عربستان سعودی برای سرمایه گذاری ۱۱۰ میلیارد دلاری، امیدهایی را نسبت به این پروژه ایجاد کرده است.
بر اساس گزارش پلاتس، با این حال عربستان سعودی به تولید جفورا نیاز دارد، زیرا تولید گاز این کشور تا سال ۲۰۲۶ باید حداقل به ۲۳ میلیارد فوت مکعب در روز برسد تا نیازهای رو به رشد برای نیرو و تقاضای صنعتی را تامین کند.
حتی اگر جفورا تا سال ۲۰۳۶ حدود ۲.۲ میلیارد فوت مکعب در روز گاز تولید کند، عربستان سعودی همچنان کمبود گاز خواهد شد و واردات LNG می تواند راهکاری برای این مشکل باشد به خصوص که آرامکو در یک پروژه LNG در آمریکا سرمایه گذاری کرده است.