بین الملل

تحلیلگر عراقی: شرایط برای برگزاری انتخابات زودهنگام فراهم نیست

یک تحلیلگر سیاسی عراقی با اشاره به تعیین موعد برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی از سوی نخست وزیر و موانع و مشکلات فراروی آن گفت: برگزاری انتخابات زودهنگام نیازمند مقدمات متعدد و مهمی است که هنوز فراهم نشده است.

به گزارش  تسنیم ، مصطفی الکاظمی نخست وزیر عراق شامگاه جمعه 31 جولای(10 مرداد) در سخنانی، ششم ژوئن 2021 میلادی را(16 خرداد 1400) زمان برگزاری انتخابات زودهنگام اعلام کرد.

در واکنش به درخواست نخست وزیر عراق برای برگزاری انتخابات زودهنگام بیشتر جریان‌های سیاسی از این امر استقبال کردند. در این بین برخی شخصیت های سیاسی عراق از جمله «محمد الحلبوسی» رئیس پارلمان عراق  خواستار برگزاری انتخابات زودتر از موعد اعلام شده نخست وزیر شدند و برخی هم از جمله «هادی العامری» رئیس ائتلاف الفتح زمان اعلام شده را برای این انتخابات مناسب ندانستند.

در این زمینه با  «حیدر الموسوی» تحلیلگر سیاسی عراقی و نایب رئیس مرکز مطالعات راهبردی ابابیل مصاحبه‌ای انجام دادیم که مشروح این مصاحبه به شرح زیر است:

«حیدر الموسوی» در خصوص تعیین تاریخ ششم ژوئن برای برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی و موانع برگزاری انتخابات گفت: قانون انتخابات هنوز کامل نشده است.

وی افزود: من معتقدم با توجه به اینکه دولت کنونی عراق دولت حل بحران‌ها است با بحران‌هایی روبه رو است که اولین مورد آن تظاهراتی است که در آن برگزاری انتخابات زودهنگام و منحل شدن پارلمان کنونی درخواست شده است؛ در نتیجه اقدامی که مصطفی الکاظمی نخست وزیر عراق در پیش گرفته است اجرای این انتخابات به شکل زودهنگام است.

الموسوی ادامه داد:  دولت الکاظمی دولت موقت است و ضمن برگزاری انتخابات زودهنگام باید مقدمات آن را فراهم کند اما مشکلات و موانعی بر سر برگزاری انتخابات زودهنگام وجود دارد.

وی در توضیح این موضوع گفت: مشکلات و موانع موجود مانع انجام شدن انتخابات می‌شود و شخصا بر این باورم که دولت الکاظمی بنابر دلایل زیر نخواهد توانست در زمانی که وی برای  انتخابات تعیین کرده است، آن را برگزار کند:

اول: تا این لحظه قانون جدید انتخابات کامل نشده است در نتیجه دولت عراق نخواهد توانست این انتخابات را بدون قانون انتخابات برگزار کند.

دوم: مشکل دیگر اینکه حد نصاب در دادگاه فدرال هنوز کامل نشده است که این یک مانع دیگر برای برگزاری انتخابات است، زیرا ما به این دادگاه برای تصویب انتخابات و تعیین زمان نیازمندیم و علاوه بر این در صورت منحل شدن پارلمان مسئولیت و اقداماتی که دادگاه باید انجام دهد بیشتر می‌شود اما هنوز به حد نصاب نرسیده است.

نکته دیگری که در موضوع انتخابات تاثیرگذار است آمادگی کمیساریای مستقل انتخابات است که تا این لحظه آن نیز به دلایلی کامل نشده است اول اینکه بعد از تعدیل بسیاری از کارمندان و مدیران کل این نهاد، تا این لحظه شخصیت‌های جدیدی برای انجام این ماموریت انتخاب نشده است زیرا انتخابات کار بزرگی است که به جمع شدن تمام نیروها و آمادگی از سوی قوی مجریه و مقننه نیازمند است و باید از سوی این دو قوه حمایت شود از همین رو این نیز یک مانع بزرگی در راه برگزاری انتخابات زودهنگام است.

البته به موارد و مشکلات بالا باید اوضاع نابسامان اقتصادی در عراق و اختصاص مبالغ مالی هنگفت به این انتخابات را در نظر گرفت و این سوال را مطرح کرد: آیا دولت الکاظمی قادر است این مبالغ را به انتخابات اختصاص دهد با وجود اینکه قبلاً اعلام کرده بود که اکنون آماده برگزاری انتخابات نیست. بنابراین معتقدم ده ماه واقعا برای برگزاری انتخابات زودهنگام کافی نیست که این یک نکته سیاسی بسیار مهم است.

الموسوی اظهار داشت: معتقدم فراخوان این انتخابات ناشی از سوء استفاده از فشار مردمی است که با برخی از احزاب مخالفند؛ احزابی که تاثیرگذار و قوی به شمار آمده و می توانند کشور را اداره کنند در نتیجه برخی طرف ها در تلاش برای منحل کردن پارلمان و دعوت به برگزاری انتخابات برآمدند تا از مخالفت مردمی با این احزاب استفاده کنند و بتوانند قدرت خود را بازیابند.

وی ادامه داد: معتقدم فراخون انتخابات صرف نظر از اینکه فنی بوده و خواستار اجرای خواست و اراده مردم عراق است، در این برهه زمانی سیاسی است؛ الکاظمی در مورد چگونگی برگزاری انتخابات صحبت نکرد زیرا انتخابات نیاز به برخی امکانات و زیرساخت‌ها دارد بلکه زمانی را برای آن تعیین کرد بدون اینکه در مورد راهکار و شیوه‌ای که بر اساس آن می‌تواند در زمان تعیین شده انتخابات را برگزار کند، صحبت کند.

این تحلیلگر سیاسی عراق در خصوص منحل کردن پارلمان 60 روز قبل از تاریخ انتخابات گفت: شرایط کنونی در پارلمان عراق برای این اقدام مهیا نیست  و برخی قانون منحل کردن مجلس را موضوعی می‌دانند که از نخست وزیر خواسته شد به رئیس جمهور عرضه کند و بعد از آن پارلمان منحل می‌شود اما این دیدگاه دقیق نیست زیرا پس از موافقت نهایی رئیس جمهور بعد از ارجاع نخست وزیر به وی، باید نمایندگان عراق به آن رای موافق یا مخالف بدهند به این معنی که یا مجلس منحل شود یا با این موضوع مخالفت شود.

همچنین یک راهکار دیگر نیز وجود دارد که با سوال و استیضاح از نخست وزیر این موضوع یعنی منحل شدن مجلس لغو می‌شود و این قضیه و راهکار آن برای مجلس عراق مهیا است و معتقدم بیشتر اعضای مجلس کنونی به برگزاری انتخابات زودهنگام تمایلی ندارند بلکه برخی نیروهای سیاسی از لزوم تایید تصمیم الکاظمی مبنی بر تعیین وقت برای منحل شدن مجلس و برگزاری انتخابات زودهنگام سخن می‌گویند اما در نشست‌های غیرعلنی و پشت درهای بسته در واقع هیچ توافقی یا اتفاق نظری بین این نیروهای سیاسی وجود ندارد بر این اساس که دیدگاه آنان در مورد این انتخابات و حضور در خیابان‌ها مبهم است.

الموسوی تصریح کرد: برخی نیروها به دنبال استفاده از تظاهرات اخیر هستند و از فشار و مخالفت برخی نیروهای سیاسی به عنوان توجیهی برای برگزاری این انتخابات و ورود به آن استفاده می‌کنند، بنابراین معتقدم مجلس نمایندگان عراق شامل اعضا و روساء و فراکسیون‌های آن به برگزاری انتخابات زودهنگام در زمان کنونی تمایلی ندارند و معتقدم این پارلمان تا پایان دوره قانونی کنونی به شکل کامل ادامه یابد و دلیل آن اینکه عراق با مشکلات زیادی روبه رو است که نیازمند وجود پارلمان و ادامه کار و فعالیت آن است اما شاهدیم که بدون توجه به این مشکلات و نیازهای مردم به سمت تعطیلی قانونگذاری حرکت می‌کند.

وی ادامه داد: این مشکلات عبارتند از کمبود برق و برگزاری تظاهرات و مشکلات متعدد امنیتی و بسیاری از موانع دیگر که نیازمند انسجام پارلمان برای تصمیم گیری‌های متعدد است در نتیجه پارلمان در شرایط کنونی به سمت انحلال نخواهد رفت.

این کارشناس عراقی تصریح کرد: به عقیده من موانع زیادی وجود خواهد داشت که پیشتر به آن اشاره شد و موجب می‌شود انتخابات در زمانی که از سوی نخست وزیر تعیین شده است برگزار نشود زیرا موضوع فراتر از این است و چه بسا انتخابات چند ماه قبل از موعد خود که سه یا چهار ماه خواهد بود، برگزار شود اما اینکه انتخابات در زمان تعیین شده نخست وزیر برگزار شود، دور از دسترس است.

الموسوی در بخش دیگری از این مصاحبه به موضوع بودجه اقتصادی و مبارزه با کرونا در پرتو کاهش بهای نفت پرداخت و اظهار داشت: عراق با مسائلی مانند بودجه و مشکلاتی در زمینه بهداشتی و پزشکی ناشی  از شیوع ویروس کرونا روبه رو است و متحمل بار مال زیادی شده است زیرا هر چند  عراق از کشورهایی است که درآمد نفتی دارد و درآمدهای ناشی از آن سیاست اقتصادی آن را رقم می زند، اما اکنون با کاهش فراوان بهای نفت روبه رو هستیم و مسائلی مانند سیاست نفتی و راهکار استخراج و صادرات و موضوع عقد قرار داد با بسیاری از شرکت های نفتی نیز مطرح است.

وی گفت: در این شرایط ترسیم سیاست اقتصادی عراق بسیار دشوار است و به میزان زیادی دولت را تحت تاثیر قرار داده است و تامین مالی چنین انتخاباتی را دشوار کرده است چرا که با در نظر گرفتن دوایر متعدد انتخاباتی پول زیادی لازم است و علاوه بر این کمیساریای انتخابات برای برگزاری این انتخابات در صورت انحلال پارلمان به تامین مالی نیاز دارد و موضوع تکمیل حد نصاب دادگاه فدرال و قانون انتخابات به شکل شایسته نیز مطرح است به گونه ای که مجال را برای بسیاری از شخصیت های مستقل فراهم کند و بتواند صدای مردم عراق را بدون وابستگی، به مراجع سیاسی برساند .

این کارشناس عراقی تصریح کرد: با این توضیحات معتقدم شیوع کرونا به اضافه کاهش بهای نفت در سطح جهانی و اوضاع نابسامان اقتصادی همگی موجب ناتوانی دولت از تامین حقوق کارمندان می‌شود و در صورت تامین آن برای یک ماه دستاورد بزرگی برای دولت خواهد بود زیرا در این شرایط بد اقتصادی چگونه دولت می تواند این اموال را برای چنین انتخاباتی تامین کند؟

وی ادامه داد: مشکل مالی که در بالا به آن اشاره شد، مانع بسیار بزرگی در برابر برگزاری این انتخابات است از همین رو دولت عراق باید راه حل اقتصادی روشن و فراگیری را به مجلس و مردم عراق ارائه دهد که در آن چگونگی تامین مالی این انتخابات توضیح داده شود زیرا وضعیت اقتصادی کنونی عراق مانع بزرگی در تکمیل این انتخابات خواهد بود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا