بررسی نقش ادبیات در درمان کودکان مبتلا به سرطان
مسئول بخش روانشناسی موسسه محک که معتقد است ادبیات نقش مؤثری را در درمان کودکان مبتلا به سرطان ایفا میکند میگوید: فعالیتهای مرتبط در این حوزه مانند یک مکمل سبب میشود تا درد، اضطراب، استرس و ترس از بیماری سرطان و مراحل درمان آن کاهش یابد و کودکان مقاومت بیشتری در برابر دریافت و تزریق دارو از خود نشان دهند.
به گزارش تفاهم آنلاین به نقل از روابط عمومی موسسه محک، پیش از شیوع ویروس کرونا هر ماه ۱۰۰۰ تا ۱۲۰۰ کتاب به کودکان مبتلا به سرطان تحت درمان در بیمارستان محک و سایر بیمارستان های دولتی و دانشگاهی دارای بخش خون و آنکولوژی کودکان تهران که در آن ها ترالی کتاب فعال بود، اهدا می شد. کتاب هایی متناسب با گروه های سنی و علایق کودکان که با نگاهی ویژه به ادبیات و فرهنگ قومیتهای مختلف در ترالی (میز چرخدار) مخصوص کتاب محک قرار می گرفتند.
این فعالیت با شیوع ویروس کرونا و لزوم رعایت فاصله گذاری اجتماعی با شرایط موجود انطباق پیدا کرد و کتابها توسط داوطلبان و روان شناسان به فایلهای صوتی تبدیل می شوند و در اختیار کودکان مبتلا به سرطان سراسر ایران قرار می گیرند.
به مناسبت روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار، لیلا جعفری، مسئول بخش روان شناسی محک از جزئیات قصه خوانی مجازی برای تمامی کودکان مبتلا سرطان می گوید.
جعفری در خصوص ضرورت قصه خوانی برای کودکان مبتلا به سرطان عنوان کرد: پس از راه اندازی ترالی کتاب و حضور آن در بیمارستان های دولتی و دانشگاهی دارای بخش خون و آنکولوژی کودکان در تهران، اقدام دیگری مبنی بر قصه خوانی برای کودکان مبتلا به سرطان هم در این بیمارستان ها از سال گذشته آغاز شد. با شیوع گسترده ویروس کرونا، فعالیت ترالی و داوطلب در زمینه حضور در بخش های بستری متوقف شد و اهدای کتاب به کودکان تنها در بیمارستان محک، آن هم توسط روان شناسان، انجام می شود. اما در این شرایط تلاش شد راهکارهای جایگزینی اتخاذ شود که خوشبختانه این راهکارها منجر شده که خدمات محک در حوزه کتاب و کتابخوانی نه تنها محدود نشود، بلکه امکان ارائه آن به فرزندان مان از دیگر استانها نیز فراهم شود. بر همین اساس با همراهی داوطلبان فایل های صوتی قصه خوانی تولید و برای فرزندان محک ارسال می شود.
وی با اشاره به شرایط مورد نیاز برای داوطلبان قصه خوانی گفت: بر اساس دستورالعمل کار با بیمار که توسط واحد روان شناسی محک طراحی شده است، داوطلبان بالای ۲۰ سال که آمادگی روحی مورد نیاز را دارند، تحت آموزش های لازم برای برقراری ارتباط با کودکان مبتلا به سرطان قرار میگیرند. مهارت این افراد می بایست به گونه ای باشد که در این فرآیند از آسیب روانی به خود و فرزندان مان جلوگیری کنند. آن ها در صورت گذراندن یک ارزیابی روان شناختی و اطمینان از داشتن شرایط مورد نیاز، برای کار با بیمار، که یکی از شاخه های آن قصهخ وانی است، آماده می شوند.
لیلا جعفری همچنین بیان کرد: داوطلبان قصه خوانی می بایست کتابها و ادبیات کودک و نوجوان را بشناسند و بتوانند از ارتباط و تخصص شان در راستای پیشبرد اهداف محک استفاده کنند، چرا که آن ها نه تنها در بخش خواندن قصه بلکه در نوع چیدمان، دسته بندی، ترغیب کودکان و ایجاد کنجکاوی در آن ها نسبت به موضوعات نقش مؤثری دارند.
او در ادامه به شرایط فعالیت داوطلبان قصه خوانی در دوران کرونا اشاره کرد و اظهار داشت: در حال حاضر با توجه به شیوع ویروس کرونا امکان فعالیت حضوری این داوطلبان ممکن نیست. به همین منظور داوطلبان قصه خوانی با همراهی واحد روان شناسی محک با ضبط فایل صوتی قصه از راه دور همراه مسیر درمان فرزندان محک می شوند.
وی با بیان معیارهای انتخاب قصهها و کتابها که از دیگر مسائل مهم در این زمینه است اظهار کرد: از آنجایی که نوع قصهه ا به روان شناسان محک در ایجاد زمینه های مرتبط با کیفیت زندگی فرزندان مان کمک می کند، موضوع آن ها بهگونه ای انتخاب می شود تا اضطراب، خشم و افسردگی را در کودکان مبتلا به سرطان تشدید نکند و مسائل خانوادگی را تحت الشعاع قرار ندهد. کتاب های انتخابی معمولاً از جنس آموزش مهارت، معرفی مشاغل مختلف، رنگ آمیزی و درمانی است.
جعفری در پایان در خصوص برنامه آینده محک در جهان پساکرونا در زمینه قصه خوانی و قصه درمانی عنوان کرد: در آینده با بهتر شدن شرایط از نظر شیوع ویروس، علاوه بر اهدای کتاب و قصه خوانی، قصه نویسی و آموزش کودکان مبتلا به سرطان در این زمینه نیز در دستور کار قرار خواهد گرفت. ادبیات نقش مؤثری را در درمان کودکان مبتلا به سرطان ایفا می کند. فعالیت های مرتبط در این حوزه مانند یک مکمل سبب می شود تا درد، اضطراب، استرس و ترس از بیماری سرطان و مراحل درمان آن کاهش پیدا کرده و کودکان مقاومت بیشتری در برابر دریافت و تزریق دارو از خود نشان دهند. به امید آنکه به پشتوانه مردمان نیکوکار این سرزمین روز به روز خدمات شایسته تری به کودکان مبتلا به سرطان که قهرمانانه با این بیماری سخت می جنگند ارائه شود.