بازتعریف ارتباط با رسانه ها در روابط عمومی
امروزه با گسترده شدن استفاده از ابزارهای الکترونیک و به ویژه در دسترس قرار گرفتن هر چه بیشتر تلفنهای هوشمند که به واسطه آسان تر شدن دسترسی به اینترنت فراهم شده است ، شاهد رشد بیش از 54 درصدی در این حوزه هستیم (به نقل از رییس مرکز توسعه تجارت الکترونیک – ایرنا )
در همین راستا به ویژه پس از همه گیری بیماری کوید 19 ، ضریب نفوذ این شاخص نه فقط در ایران بلکه در جهان افزایش یافته و همزمان ظهور حوزه های مختلف خدمات آنلاین را شاهد بوده ایم . با نگاهی به آمارها متوجه می شویم که 75درصد جمیت در ایران ادر سال 1400 از اینترنت استفاده کرده و هشتاد و هشت میلیون موبایل فعال در کشورداریم .
در کنار خبرگزاری ها و پایگاههای خبری رسمی و غیر رسمی پرشمار و همچنین وجود نسخه های الکترونیکی یا تارنمایهای روزنامهای چاپی ( که امروزه کمتر نسخه فیزیکی دارند ) سی و شش میلیون کاربر ایرانی اینترنت از شبکه های اجتماعی با میانگین ساعت پنج تا نه ساعت در روز ، استفاده می کنند. این آمارها بیانگر افزایش هرچه بیشتر و بازارهای گسترده تر پیش روی مصرف کنندگان است .
همچنین فعالیت بیش از سی و یک هزار فروشگاه اینترنتی با امکان ارائه تبلیغات و مخاطبان خاص ، برای هر سازمان بازار رو به رشد چشمگیر و جذابی بوده و سازمانها میبایست که برای ارتقای جایگاه و یا حفظ سهم خود از سهم مبادلات الکترونیک که این روزها در ایران رشد شصت درصدی را تجربه می کند، برنامه ریزی داشته باشد .
اینجاست که روابط عمومی ها با تخصص خود در محتوا سازی و شناخت مخاطب ارزشی بیش از گذشته پیدا می کنند . چرا که اگر در گذشته تعداد رسانه انگشت شمار بوده و درک جامعه نیز از مفهوم رسانه به تلویزیون و رادیو و تابلوهای شهری و رسانه های چاپی محدود می شد ، امروزه این مفهوم به شدت دگرگون شده و به موازات آن شناخت جامعه از رسانه ها نیز افزایش یافته است . همچنان که مفهوم محتوا نیز از صرف ارائه اطلاعات ساده دچار دگردیسی در شیوه ارائه از متن به تصویر و استفاده از نمادهای جذاب ، رنگ و موسیقی شده است .
در سالهای نه چندان دور رسانه ها برای دریافت اخبار و گزارش ها نیازمند دریافت پیام از روابط عمومی ها بوده و کمتر آن ها را در جایگاه پاسخگو می دیدند اما امروزه این روابط عمومی ها هستند که با ضرورتی انکارناپذیر ، پایشی سیصد و شصت درجه و در بازه زمانی نامحدود را به عنوان وظیفه و برای مراقبت از اخبار و گزارش ها و پیامهای رسانه ای بر دوش دارند .
آمارهای بالا بیانگر ان است که افراد در جامعه به نقش خود در جایگاه رسانه نیز آگاه گشته و سازمانها را حساس تر و پاسخگو تر کرده اند . این امر به بهبود خدمت و رشد کیفیت خدمات که ناشی از امکان مقایسه در لحظه و یا گزارش دهی بوده ، منجر شده و با رشدی آرام جامعه را به سمت ارتقای کیفی خدمت و ارتباط رهنمون ساخته است .
بنابراین سازمانها برای سهم بازار خود باید که جایگاه مهم تری برای روابط عمومی خود قایل بوده و این نکته را در نظر داشته باشند که امروز رسانه است که روابط عمومی را در انتظار پیام نگه می دارد و روابط عمومی می بایست که با وقوف و آکاهی و ارتباط با رسانه ها بی واسطه،آماده ی ارائه واکنش متناسب و پاسخگویی در لحظه باشد . بنابراین جایگاه روابط عمومی ها باید که در کنار بالاترین سطوح سازمان و تصمیم گیری قرار داشته و از نگاه تشریفاتی به روباط عمومی که همچنان علیرغم شعارها بازمانده است ؛تغییر و ارتقا یابد .
مریم وحیدنیا